Maak gratis een profiel aan
meer zelfvertrouwen

3 Tips voor meer zelfvertrouwen

21-2-2018 - Zou het niet fijn zijn als je het leven nog vrijer tegemoet zou kunnen treden? Als dat stemmetje in jouw hoofd jou minder vaak zou tegenhouden? Deze tips werken zowel tijdens het daten als op elk ander vlak.

Maak gratis een profiel aan

 

Meer zelfvertrouwen. Hoe je dat bereikt, is waar dit artikel over gaat. Je gaat drie concrete tips krijgen die jou zullen helpen in het vergroten van jouw zelfvertrouwen. Deze tips kun je bij het daten toepassen. Maar ze werken ook op elk ander vlak waar jouw zelfvertrouwen soms verstek laat gaan. Eerst even een kleine uiteenzetting van wat zelfvertrouwen nou eigenlijk is.

 

Wat is zelfvertrouwen?

Zoals de naam doet vermoeden heeft zelfvertrouwen te maken met vertrouwen in jezelf. Waarom haal ik deze opendeur aan? Omdat zodra jij gaat inzien hoe zelfvertrouwen werkt, jij het vervolgens bij jezelf kunt gaan vergroten.

 

Er zijn verschillende wegen die leiden tot het hebben van vertrouwen in iets. De wat mij betreft meest effectieve weg in het vergroten van jouw vertrouwen, is door het zelf te ervaren. Even een voorbeeld ter verduidelijking.

 

Plank over de sloot

Stel er ligt een plank over de sloot. Wanneer vertrouw jij erop dat betreffende plank jou houdt? Waarschijnlijk pas op het moment dat jij eerst een paar voorzichtige stapjes eroverheen hebt gezet en je merkt dat de plank niet breekt. Hoe vaker jij dit doet, hoe meer jouw vertrouwen in de plank zal groeien.

 

Jij bent ook een plank

Deze denkwijze projecteren we nu op onszelf en dan ontdekken we een aantal dingen. Ten eerste, dat als jij het hebt over 'onzeker' zijn, dit altijd voor een specifiek gebied geldt. Als ik aan jou vraag, kun jij zelfverzekerd een kopje vasthouden, zal je daar waarschijnlijk geen moeite mee hebben.

 

Ten tweede gaat onzekerheid vrijwel altijd over een deelgebied waar je of weinig ervaring in hebt, of een keer een slechte ervaring in gehad hebt. Je hebt bijvoorbeeld niet voorzichtig verkend of de plank je wel houdt, waardoor je 'onzeker' bent of je over de plank kunt lopen. Of een plank heeft jou een keer niet gehouden. Waardoor jij nu “onzeker” bent over elke andere plank die je tegenkomt.

 

Door op deze manier naar zelfvertrouwen te kijken krijg je opeens veel handvatten om er actief mee aan de slag te gaan. Laten we dan ook gaan kijken naar vier dingen die jij kunt doen voor meer zelfvertrouwen.

 

1. Kleinst mogelijke stapjes

Stel: je vindt iets eng en je merkt dat je geremd wordt door een gebrek aan zelfvertrouwen. Bedenk dan wat de kleinste mogelijke stap is die jij wel durft te nemen. Vervolgens blijf jij betreffende ministappen zetten tot het je helemaal geen moeite meer kost. Waarna jij vanuit jouw nieuwe positie weer op zoek gaat naar de eerstvolgende stap om te zetten.

 

Zie het als het aftasten van die plank en het voorzichtig checken of hij jou houdt. Laten we het illustreren met een concreet voorbeeld. Stel: je mist het zelfvertrouwen om die leuke andere persoon aan te spreken. Kleine stap in de goede richting zou zijn om in ieder geval 'hoi' te zeggen als je langsloopt en het van daaruit uit te bouwen.

 

2. Wen aan het onzeker zijn

Deze lijkt flauw, maar is het niet. Wen jezelf aan het onzeker zijn. Het probleem is namelijk niet het feit dat jij soms onzeker bent. Het probleem is dat jij je erdoor laat tegenhouden. Hoe meer jij jezelf traint om ondanks jouw onzekerheid toch die stappen te zetten die je zou willen zetten, hoe meer daadkracht jij bij jezelf ontwikkelt.

 

Voel je je onzeker over het in je eentje aanmelden bij een salsacursus? Denk je het zelfvertrouwen te missen om die stap te zetten? Doe het alsnog, kijk maar wat er gebeurt. Je zult versteld staan wat jij allemaal aankunt en hoe sterk jij eigenlijk bent.

 

3. Richt je op jouw kracht

We zijn vaak onzeker omdat we vooral bezig zijn met wat we niet hebben. Misschien ben je onzeker omdat jij je niet fit genoeg voelt in vergelijking met anderen. Of misschien zou je willen dat je vlotter en meer ad rem zou zijn. Alles kan ons tegenhouden in het zelfverzekerd zijn.

 

Wat nu als jij je gaat richten op wat je wel al hebt en kunt. In plaats van alleen maar bezig te zijn met wat meer, beter, groter kan. Door je focus te verschuiven zal jij je al meteen beter over jezelf voelen en zal je merken dat jouw zelfvertrouwen ook zal groeien.

 

Conclusie :)

Je ziet het, zelfvertrouwen hoeft niet groot, moeilijk of ingewikkeld te zijn. Maak het klein en behapbaar en voor je het weet ontstijg jij jezelf en zal je verbaasd staan over hoeveel zelfvertrouwen je eigenlijk blijkt te hebben!

 

Het is je gegund! :)

 

Deze blog is geschreven door datingexpert Tom Gorny van MasterFlirt en Ask A Guy. Hij traint al jarenlang mensen die beter willen worden in (online) daten en behoefte hebben aan meer zelfvertrouwen. Tom is auteur van de boeken 'MasterFlirt, zo versier je elke vrouw' en 'MasterFlirt Internet'.

 

 

 

 

Terug naar overzicht