Maak gratis een profiel aan

3 Tips voor veilig daten

13-9-18 - Veiligheid is bij online daten erg belangrijk. Wij controleren alle profielen, maar wat kun je zelf doen om zo veilig mogelijk te daten? Relatieplanet geeft tips!

Online daten kan best wel spannend zijn. Zeker als je er net aan begint, is het even wennen. Hoe weet je zeker met wie je praat? Wat vertel je wel en wat kun je beter nog even voor jezelf houden?


 

Veilig daten op Relatieplanet

 

Relatieplanet stelt veilig daten altijd voorop. Wij doen er dan ook alles aan om van onze site een veilige en betrouwbare omgeving te maken. Zo controleren wij alle profielen handmatig op echtheid en zijn wij lid van het keurmerk Veilig Daten en Thuiswinkelwaarborg. Als je toch iets tegenkomt wat niet helemaal in de haak is, kun je altijd onze klantenservice benaderen: er wordt dan zo snel mogelijk naar gekeken.

 

Naast alles wat wij doen, is het ook goed om te weten waar je zelf rekening mee kunt houden om het online daten zo veilig mogelijk te maken. Relatieplanet geeft je daarom drie tips, zodat jij jezelf makkelijker kunt beschermen.

 


1. Ga verstandig om met je persoonlijke gegevens


Het is verstandig om eerst even met iemand te chatten en af te tasten of je een goed gevoel bij iemand hebt, voordat je meteen allerlei persoonlijke gegevens deelt. Ga op je gevoel af en doe niets wat je niet wilt: als je het fijner vindt om eerst een tijdje via Relatieplanet te communiceren voordat je je nummer of e-mailadres geeft, heeft de ander dit gewoon te accepteren. Wees vooral ook erg voorzichtig als de ander over geld begint: geef nooit zomaar je bankgegevens en maak niets over.  

 


2. Wees open en eerlijk


Vaak krijgen wij op de klantenservice klachten over mensen die aan het lijntje gehouden zijn. Helaas komt het zowel online- als in het echte leven voor dat mensen van meerdere walletjes eten. Uiteraard is er niets mis mee om met meerdere mensen tegelijk te praten, maar het is wel verstandig om hier altijd open en eerlijk over te zijn. Zeker als je merkt dat het contact intenser en serieuzer wordt, is het slim om hierover te beginnen. Als je het gevoel krijgt dat de ander de ‘relatie’ anders ziet dan jij, kun je het op tijd stoppen.

 

3. Kies een goede plek voor je eerste date

Een eerste date is enorm spannend en voor iedereen anders. Het is wel zo verstandig om in ieder geval een vriend(in), buurman of familielid in te lichten over je date. Mocht de situatie dan niet helemaal veilig voelen, dan heb je iemand die je snel kunt contacten. Het is ook verstandig om op een openbare plek af te spreken, zoals bijvoorbeeld de bioscoop of een bar. Wellicht een beetje cliché, maar zo zijn er in ieder geval andere mensen in de buurt als er iets niet klopt.

 

Hoe herken ik een fraudeur?

Onze klantenservice krijgt bijna dagelijks vragen over fraudeurs. Hoe kun je ze het beste herkennen? Belangrijke signalen zijn vooral: gebrekkig taalgebruik (Nederlands, maar vaak ook Engels), algemene berichten die niet ingaan op jouw profiel en bovenal het vragen om geld. Als je het gevoel hebt dat de intentie niet helemaal zuiver is, bestaat de mogelijkheid om deze gebruiker bij ons te rapporteren. Wij zoeken het dan zo snel mogelijk uit.

 

 

Twijfels? Relatieplanet is er voor je!


Mocht je na dit artikel nog vragen of twijfels hebben, neem dan vooral contact op met de klantenservice. Wij zijn er altijd om je te helpen en adviseren. Ga verder vooral op je gevoel af en houd het gezellig: online daten is namelijk vooral heel erg leuk!

 

 

Terug naar overzicht