Maak gratis een profiel aan

4 Stappen om uit date-verwarring te komen

29-12-19 - Daten voelt vaak erg ingewikkeld en verwarrend. Hoe kun je ervoor zorgen dat de situatie voor jullie beiden zo helder en duidelijk mogelijk is? Relatieplanet geeft tips om uit date-verwarring te komen.

Gekke of vage appjes. Je date met elkaar maar de ander doet een vreemde zet die in verwarring brent: er is veel verwarring in 'datingland'. Het ligt vaak niet aan jou, maar aan de ander. Als je verward bent over de situatie, bestaat er een grote kans dat het aan de ander ligt omdat hij of zij zelf verward is en daarom gemixte signalen van aantrekken en afstoten of ineens ander gedrag laat zien dan voorheen.

 

Als dit bij jou het geval is, goed nieuws: er is maar een persoon nodig om duidelijkheid te brengen in de situatie en die persoon kan jij zijn! Sterker nog, als de ander onduidelijk is of verward, dan is het jouw taak om verheldering en duidelijkheid te creëren daar waar de ander het niet kan. Op die manier kan je elkaar helpen en samen ook groeien.

 

Geen beschuldigingen

Stop met verwijten maken naar de ander. Het heeft niet veel zin om de ander te beschuldigen van onduidelijk of vaagheid. Beschuldigen zet alleen maar druk op de ander, het is een aanval en dit creëert geen verbinding en en/of duidelijkheid. Wel kun je de vaagheid en onduidelijkheid benoemen. Dit doe je door het in de ‘IK’-vorm te doen. Begin je zinnen bijvoorbeeld met “Ik voel”… of “ik heb het idee dat [het vage gedrag] en dit brengt mij in verwarring”. Door het te benoemen maar je het gedrag expliciet en kan het besproken worden. Vervolgens is de volgende stap om zelf het heft in handen te nemen en de duidelijkheid te creëren die zij niet kunnen geven.

 

Wat wil jij?

Weet wat je wilt. Je kunt alleen maar duidelijkheid creëren wanneer je eerst heel helder voor jezelf weten wat je wilt. Niet alleen op de langer termijn maar ook in het ‘hier en nu’ of over een paar maanden. Heb jij een goed plaatje van wat je wel en niet wilt? Maak daarbij onderscheid tussen je vereisten en je wensen. Een vereiste is wat er minimaal moet zijn om leuk contact met elkaar te hebben.

 

Een vereiste zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de ander ook kinderen wil. Wensen zijn leuk maar hoeven niet perse, HET zijn een soort bonus en is mooi mee genomen als dat ook bestaat. Een voorbeeld van een wens is, dat je het liefst iemand date die ook van theater houdt zodat je samen op stap kan gaan, maar het is niet noodzakelijk als de ander niet van theater houdt, wellicht blijven er genoeg andere uitstapjes over die jullie beiden leuk vinden.
 

Communicatie is alles

Heldere open communicatie. De volgende stap is om het kunnen communiceren in simpele en duidelijke taal. Dit kan prima op de eerste date. Wees net bang om het te zeggen wat je wilt, de juiste (diegene die hetzelfde wil) zal je nooit afschrikken, alleen de mensen die iets anders willen en daar heeft het toch geen zin om in te investeren. Als je iemand zoekt voor een serieuze relatie, kun je dit prima benoemen. Formuleer het dan in algemene zin: 'ik zoek iemand waarmee ik een stabiele leuke relatie kan opbouwen'. In plaats van: 'ik wil met jou daten want ik wil een relatie' (de ander hoort namelijk al snel: Ik wil met jou daten want ik wil een relatie met jou).
 

Als je geen relatie wilt maar gewoon het daten leuk vindt, kan je dit natuurlijk ook gewoon zeggen: 'ik date omdat ik het leuk vind om nieuwe mensen te leren kennen of ik date omdat ik het voor mij een nieuwe ervaring is en ik ben nog aan het onderzoeken hoe het daten werkt'.

 

Hoe reageert de ander?

Observeren hoe de ander de informatie ontvangt en op reageert en daarop adequaat reageren. door een besluit te maken of het de moeite waard is om verder te investeren of niet.

 

Veel mensen blijven vaag over wat ze willen omdat ze bang zijn dat het iets is wat wij niet willen en hebben daarom de angst om afgewezen te worden. Het vergt dus moed om zelf wel duidelijk te zijn over wat je wilt. Je kunt pas authentiek zijn en uitspreken wat je echt wilt, als je afwijzing aan durft te gaan.

 

Deze blog is geschreven door Susan Dechering, intuitief psycholoog op het gebied van de liefde. Of het nu gaat om het loslaten, verkrijgen of behouden van liefde, Susan helpt je graag doormiddel van persoonlijke sessies. Live of via Skype voorziet ze je van nieuwe inzichten en oplossingen voor jouw specifieke situatie. De nadruk ligt niet alleen op de moeilijkheden waar je mee worstelt, maar vooral op jouw persoonlijke ontwikkeling en dromen om met meer vertrouwen en te kunnen genieten van de liefde.

 

 

 

 

Terug naar overzicht