Maak gratis een profiel aan

5 Tips als je date met een hoogsensitief persoon

7-1-19 - Daten met iemand die hoogsensitief is: hoe werkt dat precies? Zijn er speciale dingen waar je op moet letten? Wij zetten vijf tips voor je op een rij.

Maak gratis een profiel aan

 

Daten kan een subtiele dans waarbij je met een verkeerde pas je op je partners tenen kan staan en de dans kan beëindigen. Het is daarom handig om te weten hoe je moet dansen. Vaak hebben hoog sensitieve personen met veel met uitdagingen in het daten te maken omdat veel mensen niet begrijpen hoe zij dingen ervaren. Susan legt uit waar je op kunt letten, wanneer je date met een hoogsensitief persoon.

 

 

1. Vooral niet pushen en opjagen 

Hoog sensitieve personen zijn meestal niet impulsief maar meer denkers. Omdat ze zo veel voelen, gebruiken ze analyse en observatie om wijs te worden over wat ze precies voelen. Ze staan daarnaast ook stil over hoe hun gedrag effect heeft op anderen. Alles bij elkaar kost veel tijd. Geef hen daarom die tijd. En weet dat als ze eenmaal besluiten om voor je te gaan, ze dat ook echt voor 100% zullen doen. 

 

2. Respecteer hun ‘alleen tijd’

Wanneer een hoogsensitief persoon alleen wil zijn wijst hij of zij jou niet af. Hoogsensitieve personen hebben ‘alleen tijd’ nodig om te functioneren. Omdat ze gevoelig zijn voor prikkels, hebben ze veel tijd alleen nodig om deze te verwerken en niet overspoelt te raken. Neem hun alleen tijd daarom niet persoonlijk, maar weet dat ze deze tijd nodig hebben om op te laden. Het is ook in jouw voordeel als je partner op zijn of haar best is en niet overprikkeld!

 

3. Begrijp dat ze veel moeite hebben met conflict

Onenigheid is normaal in een relatie. Weet alleen dat als je met een hoog sensitief persoon date deze niet goed tegen ruzie en agressie kan. Ze krijgen er veel stress van en raken er snel overprikkeld door. Probeer minder ruzie te maken en verminderd agressie te gebruiken. Het betekent niet dat je moet doen alsof er niets aan de hand is wanneer dit wel zo is, of niet meer je mening kan uiten. Het gaat om de verhoogde negatieve emoties die stress geven en er ook vaak voor zorgen dat niets op wordt gelost. Probeer daarom ruzies voor te zijn door op tijd signalen te geven wanneer je iets niet leuk of ok vind, zodat je voorkomt dat een onenigheid uit de hand loopt.

 

4. Kies rustige uitgaansplekken uit

 Wanneer je op een date gaat kies rustige en prikkel arme omgevingen uit. Veel prikkels put hoog gevoelige personen uit. Ze houden daarom niet van luide drukke plekken. Ze gaan vaak wel mee naar feestjes of tonen hun steun op verjaardagsfeestjes maar zullen vroeger naar huis gaan wanneer ze vermoeid raken. Neem ze daarom liever mee op een rustige date naar een harmonieuze vredevolle plek, zoals het bos of naar het strand.

 

5. Vraag vaak hoe het met ze gaat

Hoogsensitieve personen zijn vaak empathisch. Ze zijn erg meelevend met hun partner. Hoogsensitieve personen weten precies de juiste dingen te zeggen tegen hun partner om die het gevoel te geven dat hij of zij zich geliefd voelt. Het is belangrijk dat ze deze liefde ook terug krijgen. Doe dat door ontvankelijk te zijn voor hun liefde en te zorgen dat je ook oog hebt voor de behoeften van een hoogsensitief persoon. Wees dan ook niet bang om te vragen hoe het gaat, waar ze aan denken of waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Dat scheelt een hoop miscommunicatie!

 

Deze blog is geschreven door Susan Dechering, intuitief psycholoog op het gebied van de liefde. Of het nu gaat om het loslaten, verkrijgen of behouden van liefde, Susan helpt je graag doormiddel van persoonlijke sessies. Live of via Skype voorziet ze je van nieuwe inzichten en oplossingen voor jouw specifieke situatie. De nadruk ligt niet alleen op de moeilijkheden waar je mee worstelt, maar vooral op jouw persoonlijke ontwikkeling en dromen om met meer vertrouwen en te kunnen genieten van de liefde.

 

 

 

 

Terug naar overzicht