Maak gratis een profiel aan

5 Tips om beter met afwijzing om te gaan

5-6-2018 - Allemaal worden we wel eens afgewezen. Het is normaal en niets om je voor te schamen, maar toch blijft het een moeilijk en gevoelig onderwerp. In dit artikel delen we daarom vijf tips om beter met afwijzing om te gaan.

Maak gratis een profiel aan

Afwijzing zit soms in de kleinste dingen: geen antwoord krijgen op een berichtje dat je stuurde naar iemand op Relatieplanet, of te horen krijgen dat iemand geen tweede date met je wil... Hoe klein of groot de afwijzing ook is, wat het met je doet hangt voornamelijk af van jouw eigen gedachten over de afwijzing.Wij geven je vijf tips die het een stuk makkelijker maken om hiermee om te gaan! 
 

Neem afwijzing niet persoonlijk

Het mag dan nog zo’n pijn doen: het is niet jij als persoon die wordt afgewezen. Het is onwaarschijnlijk dat een date jou echt goed heeft leren kennen, hoeveel berichtjes je elkaar ook gestuurd hebt. De kans is veel groter dat er iets in zijn of haar eigen leven speelt waar jij nu even niet inpast. Bestempel jezelf dus niet als ‘niet goed genoeg’ vanwege iemand die jou niet eens kent! Geef hem of haar niet het recht om jouw eigenwaarde te beïnvloeden.
 

Generaliseer niet

Zinnen als ‘iedereen vindt mij stom’ of ‘niemand wil een date met mij’ zijn simpelweg onwaar. Dat drie mensen je hebben afgewezen betekent niet dat iedereen jou vervelend vindt; drie mensen is niet iedereen! Bovendien is iedereen anders, dus dat drie mensen jou hebben afgewezen betekent nog niet dat nummer vier of nummer tien dat ook doet. Blijf open voor mensen en nieuwe dates, want door te zeggen dat ‘niemand een date met je wil’ zal je merken dat dit al snel de werkelijkheid wordt.
 

Blijf positief

Een positieve mindset maakt afwijzing een heel stuk makkelijker om mee om te gaan. Positiviteit voorkomt dat je in de slachteroffer rol vervalt, wegkwijnt in zelfmedelijden of bang wordt om ooit nog eens te daten. Positiviteit helpt je te onthouden dat er voor iedere deur die dicht gaat, er een nieuwe opent.
 

Wil een match niet met je praten? Niets aan de hand. Dan stuur je gewoon een andere match een berichtje. Wil iemand geen tweede date met je? Jammer, maar jij gaat lekker op zoek naar een nieuwe eerste date. Mensen met een positieve mindset laten zich niet stoppen door tegenslagen!
 

Laat gaan

Als iemand niet met je verder wil, laat deze persoon das los. Zelfs wanneer je denkt dat hij of zij een fout maakt en jullie een droomkoppel  zouden vormen, is het beter voor je eigenwaarde om de beslissing van je voormalige date te respecteren. Ga niet smeken of zeuren om nog een date, daar beschadig je alleen jezelf mee. Je verdient iemand die écht bij jou wil zijn en niet iemand die enkel bij je blijft omdat je nu eenmaal zo goed mensen kunt overhalen. Wees juist blij dat al snel blijkt dat hij of zij jou niet leuk vindt. Anders zou je alleen maar veel tijd en moeite stoppen in iemand die jou eigenlijk helemaal niet ziet zitten.
 

Blijf het proberen

Hoe moeilijk het ook mag zijn: geef niet op! Als je na een afwijzing al opgeeft en je je voorbereidt op een leven zonder partner, zit je jezelf behoorlijk in de weg. Het is net als met schoenen kopen: niet ieder paar past precies en dat ligt niet aan jouw voeten. Blijf het proberen en uiteindelijk kom je die perfecte partner tegen!
 

Onthoud: iedere relatie gaat gepaard met afwijzing, dus merk je dat je echt heel veel moeite hebt om daarmee om te gaan? Dan is hulp zoeken altijd een optie (en niets om je voor te schamen)!

 

Deze blog is geschreven door Charelle Casander. Op haar blog The Scent Of Cinnamon schrijft ze over zingeving, spiritualiteit, het introverte leven en de kleine beetjes magie in ons dagelijks bestaan.

 

 

 

 

Terug naar overzicht