Maak gratis een profiel aan

6 Tips voor smartphonegebruik tijdens het daten

7-8-2019 - Online daten is een fantastische manier om een partner te vinden. Maar heb je eenmaal met iemand afgesproken, leg je smartphone dan even weg. Het kleine apparaat geeft je date al snel het gevoel dat je niet geïnteresseerd bent en uit onderzoek blijkt dat zodra er een smartphone op tafel ligt, mensen al minder snel écht contact maken. Daarom 6 smartphone etiquette tips om in gedachten te houden tijdens je date.

Je hebt een match, kletst erop los en voor je het weet, ga je op date. Je hebt er helemaal zin in en kan niet wachten tot het moment daar is. Je wilt iemand echt leren kennen, dus dan is het belangrijk dat je er met je volle aandacht bij bent. Waarom grijpen we dan toch vaak middenin zo'n gesprek naar onze smartphone? Niet alleen wekt het een ongeinteresseerde indruk bij je date, het kan ook heel onbeleefd overkomen. 

 

1. Pak je telefoon er alleen bij als het de date leuker maakt

Zoeken jullie de weg naar het theater, restaurant of de bioscoop? Hebben jullie tijdens de lunch spontaan besloten naar de bioscoop te gaan en willen jullie weten welke films er draaien? Een reservering maken bij een restaurant? Dat zijn allemaal situaties waarin je smartphone goed van pas komt tijdens de date. Pak hem er dan gerust bij.

 

2. Vraag om toestemming

Is er toch een andere reden waarom je op je telefoon moet kijken? Geef het aan. Zeg: ‘ik verwacht een belangrijk telefoontje/berichtje van mijn broer/werk/kind, vind je het goed dat ik even check of hij/zij al gebeld heeft?’ Ook al klinkt het voor jou misschien overdreven om om toestemming te vragen, onthoud dat je date geen gedachten kan lezen. Misschien denkt hij/zij wel dat je je verveelt en daarom op je telefoon kijkt, terwijl je het juist heel erg naar je zin hebt. Vraag om toestemming en je geeft automatisch aan dat je hem of haar niet wilt kwetsen.

 

3. Draag een horloge

Kijk jij ook altijd op je telefoon om te zien hoe laat het is? Doe dat tijdens je date maar niet. Ook al heb je van te voren aangegeven dat je om 15u weg moet, bijvoorbeeld, maakt het mensen snel onzeker als je de hele tijd op je telefoon kijkt om te zien hoe laat het is. Ook als je een verrassing in petto hebt waarvoor jullie om een bepaalde tijd ergens moeten zijn, of als je niet wilt dat jullie de film missen, is het niet slim constant je telefoon te checken. Het wordt al snel geïnterpreteerd als verveling of het checken van je berichtjes, wat aangeeft dat je je date niet belangrijk genoeg vindt. Draag een horloge waar je desnoods vanuit je ooghoeken op kunt kijken, zodat je de ander niet onnodig nerveus maakt.

 

4. Zet je telefoon uit tijdens de date

Eerlijk is eerlijk, je telefoon uitzetten is het beste wat je kunt doen. Hierdoor ontstaat er ook geen verleiding om het apparaat uit je broekzak te halen uit automatisme. Wil je hem liever niet uitzetten? Zet je telefoon dan sowieso op stil en zorg ervoor dat de trilfunctie uitstaat, want dat getril leidt net zoveel af als een belgeluidje.

 

5. Niet geïnteresseerd? Leg ook dan je smartphone weg

Heb je een date met iemand maar merk je al snel dat je deze persoon niet ziet zitten? Onthoud dan dat het nog steeds behoorlijk onbeleefd is als je constant op je telefoon kijkt of tussendoor iemand snel een berichtje stuurt. Het is prima dat je niet geïnteresseerd bent, maar je hoeft hem/haar niet in te wrijven dat je telefoon interessanter is dan je date. Gedraag je en behandel de ander zoals je zelf ook graag behandelt wilt worden. Bovendien, ‘what comes around, goes around’.

 

6. Kijkt je date constant op zijn/haar smartphone? Kaart het aan

Je mag het best vervelend vinden als de ander constant wordt afgeleid door zijn of haar telefoon. Het betekent dat hij/zij niet honderd procent aanwezig is bij jullie date en dat maakt het onmogelijk om elkaar op een diep niveau te leren kennen. En laten we eerlijk zijn, wat is dan nog het punt van de date? Vraag dus vriendelijk (met een glimlach!): ‘Ik wil voorstellen dat we allebei onze telefoons wegstoppen tijdens de eerste paar dates, zodat we elkaar beter leren kennen. Lijkt dat je een goed idee?’ Op die manier voelt de ander zich niet aangevallen en hoef jij niet boos te worden.

 

Kortom, houd je smartphone zoveel mogelijk uit het zicht tijdens het daten. Zéker tijdens een eerste date. Als je echt je telefoon nodig hebt, vraag om toestemming. Irriteert het je dat de ander steeds op zijn/haar telefoon kijkt? Kaart het aan. En tot slot: een date is toch een prachtig excuus om je telefoon eens even weg te leggen? Niet alleen goed voor je liefdesleven, maar ook voor je mentale gezondheid in het algemeen.

 

 

Deze blog is geschreven door Charelle Casander. Op haar blog The Scent Of Cinnamon schrijft ze over zingeving, spiritualiteit, het introverte leven en de kleine beetjes magie in ons dagelijks bestaan.

 

 

 

Terug naar overzicht