Bindingsangst relatie

Overwin je bindingsangst

Maak je geen zorgen, meer singles hebben last van bindingsangst. Wij geven je een plan van aanpak met 5 tips. Grote kans dat jij straks bij een volgende date een stapje in de juiste richting durft te zetten.

Kies voor een betaald lidmaatschap!

 

Je hebt zin om te daten, maar toch trap je elke keer weer op de rem. Wanneer iemand zijn of haar hand toereikt, ren jij hard de andere kant op. Dit gedrag vertoon je niet omdat de dates niet leuk zijn, of omdat het niet klikt. Juist omdat je het zo leuk vond, keerde je die leuke single de rug toe. Misschien heb je het idee dat je enige bent, maar niets is minder waar.

 

1. Gevoelens herkennen

Op een bepaald moment begin je je eigen gedrag te herkennen. Je bent er helemaal klaar voor: die bindingsangst, die wil je doorbreken. Deze bewustwording is de beste start naar een leven vol liefde. Je merkt op op welk moment het fout gaat, nu is het tijd om de oorzaak te ontdekken. Verken hoe je aan deze gevoelens van angst bent gekomen en hoe zich dit uit. Ben je bijvoorbeeld bang dat je niet meer je eigen dingen kunt ondernemen, zit je niet lekker in je vel of heb je vervelende situaties meegemaakt? Probeer te benoemen of het hier om realistische angsten gaat, of dat je ze in de loop der tijd hebt opgeblazen.

 

2. Acceptatie is de sleutel tot succes

Je hebt last van bindingsangst. Geen probleem. Er is geen vast pad dat je moet bewandelen om iemand te leren kennen. Waar de ene single na de eerste date al begint over samenwonen, het huwelijk en het krijgen van kinderen, komen deze zaken en andere onderwerpen bij andere koppels pas na jaren ter sprake. Accepteer dus dat jij het liever wat rustiger aan doet. Helemaal niks mis mee. Iedereen wordt wel eens onzeker als het om een toekomst samen gaat. Het is aan jou iemand te vinden die in jouw straatje en belevingswereld past.

 

3. Wat en hoe ga je veranderen?

Tijd voor verandering. Denk na over je liefdesleven. Wat voor persoon zoek je, hoe wil je je leven samen delen. En vooral: wat voor soort relatie past het beste bij je? Hoe beter jij weet wat je zoekt, hoe beter en sneller je deze leuke single gaat vinden. Heb je een leuk persoon gevonden? Probeer niet los te laten. Je wilt namelijk je huidige acties doorbreken, en je kiest voor de weg van vernieuwing.

 

4. Bespreek bindingsangst met andere singles of dierbaren

Je hoeft niet weg te duiken voor je gevoelens. Bijna iedereen maakt wel eens een moment mee dat het leven even op z’n kop staat en je je kwetsbaar voelt voor de mensen om je heen. Je durft je misschien niet open te stellen. Deel daarom je emoties en gedachtes met mensen in je omgeving. Een eerste date is waarschijnlijk niet het juiste moment om je bindingsangst ter sprake te brengen, maar op een later moment kun je wel een tipje van de sluier geven. Als je date hier interesse in toont en naar vraagt, geeft het je een positief signaal en kun je de eerste stappen zetten om je zelfvertrouwen te versterken.

 

5. Ga niet over één nacht ijs

Het vormen van een fijne relatie is geen marathon; je hoeft geen tijd te lopen en er is geen finish. Geef het tijd. Stap voor stap ga je merken dat je bindingsangst mindert. Een stapje terug doen en wat gas terugnemen, is ook helemaal niet erg. Zolang jij bewust bent van de situatie, dit benoemt bij je dierbare en hier samen aan werkt, heeft jouw relatie kans van slagen. Geniet en gun jezelf die nieuwe vlam. Je openheid en betrokkenheid zal bekroond worden met een fantastisch liefdesleven.

 

Terug naar overzicht