Maak gratis een profiel aan

Alles wat je moet weten over de eerste date

23-2-19 - Hoe veel ervaring je ook hebt, hoe oud (of jong) je ook bent: een eerste date blijft altijd spannend. Relatieplanet geeft de gouden tips, zodat jij zonder overmatige stress op date gaat!

Maak gratis een profiel aan

 

Je bent elkaar online, tegengekomen. Het klikte op de chat. Misschien heb je ook al even gebeld met elkaar. De volgende stap is dan de eerste date. Hierbij alles wat jij daarover moet weten. Van wat je moet doen, tot hoe je omgaat met de zenuwen.

 

 

Wat te doen op een eerste date?

Twee mensen willen met elkaar op eerste date gaan. Vervolgvraag is dan, wat ga je met elkaar doen? In de films gaan mensen altijd uitgebreid uiteten samen. De bioscoop is een aloud eerste date cliché. Maar is dat het nou beste wat je kunt doen?

 

Om te weten wat je moet doen, is het belangrijker bewust te worden wat het doel is van een eerste date. Wat mij betreft is het doel van een eerste, om te ontdekken of jullie het leuk genoeg hebben samen om ook een tweede date met elkaar aan te gaan. Je bent erop uit om dat te ontdekken.

 

Dit in ogenschouw nemende laat je dan zien, dat een eerste date eigenlijk een initiële verkenningsronde is. Wat als het niet leuk is? Ga je dan twee uur lang tegenover elkaar zitten eten? Wat als het wel fijn voelt, maar dat jullie allebei nog moeten ontdooien en elkaar leren kennen? Doe je dit dan het beste als je 2,5 uur lang in een donkere zaal naar een scherm staart?

 

Je merkt het al. Voor een eerste date zoek je een laagdrempelig niet beladen activiteit. Welke voor beide partijen toegankelijk en leuk is. Mijn favoriet, is om gewoon samen overdag ergens een kopje thee of koffie te gaan drinken. Is niet geforceerd romantisch. Is zeker niet te lang als er echt geen klik is. Vliegt de tijd te snel voorbij, dan kun je altijd er nog iets achteraan plakken.

 

Samen een kopje thee drinken. Laagdrempelig, luchtig en speels! Ideaal!

 

Hoe bereid je je voor op een eerste date?

Niks menselijk is ons vreemd, dus waarschijnlijk zal jij goed over willen komen, op die potentieel leuke andere. Maak het alleen niet te groot en zwaar. Tut je niet teveel op. Nogmaals, het is gewoon een laagdrempelig eerste contact. Wat wel helpt, is om je “sociaal op te warmen”. Ik noem dat “social flow”. Het gevoel dat je hebt als je al die dag veel gekletst en gepraat hebt met mensen en het lijkt alsof je van zelf contact maakt met de mensen om je heen.

 

Dit doe je door voor de date kleine en korte praatjes met mensen aan te knopen, zodat als je dan samen aan tafel zit, jij je al sociaal en ontspannen voelt. De gesprekken zullen dan al veel meer stromen en het contact zal als vanzelf gaan.

 

Waar praat je wel/niet over op een eerste date?

 

Leuk dat het allemaal vanzelf loopt, maar zijn er bepaalde onderwerpen waar je wel of niet moet praten? Persoonlijk pleit ik er altijd voor om je te laten sturen door jouw nieuwsgierigheid. Wat wil je over de ander weten. Waar ben jij oprecht nieuwsgierig naar. Natuurlijk maak je het niet direct te persoonlijk, intiem en pijnlijk. Je stemt je af op de context. Maar in essentie moet je het hebben over wat jij wilt weten.

 

Vrouwen hebben dan vaak de valkuil om er een verhoor van te maken en de een na de andere vraag los te vuren. Weet dat een gesprek een dans is. Jij onthult iets, de ander gaat daaropin, laat meer van zichzelf zien en zo kom je stap voor stap tot elkaar. Laat je hart spreken, deel vraag en betrek. Dan komt de rest vanzelf.

 

 

Omgaan met zenuwen voor een eerste date

 

Bovenstaande klinkt natuurlijk heel natuurlijk en makkelijk, maar we weten allemaal dat die eerste ontmoeting best spannend kan zijn. Wat voor iemand is die ander? Hoe kom ik over? Gaat hij mij leuk vinden? Wat als ik tegenval? Wat als hij tegenvalt? Zit er iets tussen mijn tanden? Hoe ga je hiermee om? Om te beginnen helpt het sociaal opwarmen waar ik het hiervoor over had, om jou te ontspannen. Ten tweede moet jij jezelf trainen om te kunnen omgaan met dit soort situaties. Er is geen wondermiddel tegen zenuwen. Als je het vaak genoeg ondergaat, zal je vanzelf er steeds minder zenuwachtig van worden. Misschien een dooddoener, maar oefening baart kunst. Daarbij, juist de zenuwen maken het ook zo leuk. Dus waar hebben we het eigenlijk over?

 

Enjoy en aan de slag, veel plezier op jouw eerstvolgende eerste date!

 

Deze blog is geschreven door datingexpert Tom Gorny van MasterFlirt en Ask A Guy. Hij traint al jarenlang mensen die beter willen worden in (online) daten en behoefte hebben aan meer zelfvertrouwen. Tom is auteur van de boeken 'MasterFlirt, zo versier je elke vrouw' en 'MasterFlirt Internet'. Daarnaast maakt hij podcasts over alles wat met de liefde te maken heeft. 

 

 

Terug naar overzicht