Maak gratis een profiel aan

Ben jij liefdesverslaafd?

28-2-19 - Verslavingen zijn niet goed voor je, dat weet iedereen. Maar wist je dat je ook verslaafd aan de liefde kunt zijn? Relatieplanet legt uit wat de kenmerken zijn en wat je eraan kunt doen.

Maak gratis een profiel aan

 

Je bent vast wel bekend met het begrip ‘alcoholverslaving’ of ‘drugsverslaving’. Verslavingen waarvan iedereen weet dat ze enorm slecht voor je zijn en dat als je er last van hebt, je er goed aan doet om hulp te zoeken. Toch is er ook een verslaving die vaak niet erkent wordt, terwijl hij ook veel schade aan kan richten: de liefdesverslaving.

 

 

Zijn we niet allemaal verslaafd?


Liefde nastreven is helemaal niet erg en zeker niet raar. Sterker nog: in beginsel zijn we allemaal een beetje verslaafd aan de liefde. Dit blijkt uit onderzoek van Brian Earp van het Universitair Centrum voor Neuro-Ethiek in Oxford. We wisten al dat verliefd zijn allerlei chemische reacties triggert in ons brein, waarbij stofjes vrijkomen die maken dat we ons gelukkig voelen. Het is logisch dat mensen dit gevoel graag ervaren. Als dit gevoel zich echter omzet naar een obsessief beloningssysteem kan dit leiden tot verslaving, aldus Earp.

 

Codependency


Als je graag bij je partner bent, je goed compromissen kan sluiten en hem/haar na een dag al mist, wil het niet meteen zeggen dat je verslaafd bent. Een liefdesverslaving uit zich pas als deze gedragingen zich in een obsessieve vorm beginnen te uiten. Een ander woord hiervoor is ook wel ‘codependency’. Dit houdt in dat je de activiteiten in je leven zo erg aanpast aan je partner, dat het zelfverwaarlozing tot gevolg heeft. Je voelt je geen ‘heel’ persoon zonder je partner en voelt je alleen zeker als je bevestiging krijgt van de ander. Je durft geen nee te zeggen, komt niet op voor je eigen normen en waarden en kunt veranderingen maar moeilijk accepteren. Kortom: je ziet jezelf niet meer als individu, maar puur als aanvulling op je partner.

 

De oorzaak van de verslaving


De ultieme oorzaak van de liefdesverslaving bestaat niet. Waar dit precies vandaan komt, is natuurlijk voor iedereen verschillend. Wel is het vaak terug te leiden naar trauma(‘s) uit de jeugd. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je bent opgegroeid in een gezin waar je niet genoeg erkenning kreeg van je ouders of dat je een vorm van misbruik meegemaakt hebt. Een verslaving functioneert namelijk altijd als opvulling voor een bepaalde leegte in jezelf. Hierdoor kies je als volwassene vaak onbewust partners die juist last hebben van bindingsangst of bijvoorbeeld een psychische stoornis, waardoor zij altijd onbereikbaar blijven. Dit maakt het gevoel van onzekerheid bij jou als liefdesverslaafde alleen maar erger, waardoor je in een oneindige vicieuze cirkel beland. Je blijft jezelf wegcijferen, onrealistische verwachtingen houden en vooral: je blijft proberen je gevoel van eigenwaarde te krijgen van iemand die dit niet aan je kan geven.

 

 

 

Wat kun je doen?

Herken jij jezelf in dit artikel? Geen nood! Erkenning is de eerste stap naar verbetering. Wees lief voor jezelf, maar realiseer je wel dat je hard zult moeten werken om je patronen te doorbreken. Je bent bepaalde gevoelens waarschijnlijk al heel lang uit de weg aan het gaan: deze zal je helaas wel onder ogen moeten zien. Dit kun je alleen doen, maar het is ook zeker niet raar om hier hulp bij te zoeken in de vorm van een psycholoog. Het is niet makkelijk, maar alleen door gebeurtenissen uit het verleden helemaal af te sluiten en een plekje te geven kun je verder.

Daarna is het zaak om weer te leren van jezelf te houden en jezelf op de eerste plek te zetten. Natuurlijk is het mooi om iemand in je leven te hebben die dat ook doet, maar dit moet niet leidend zijn voor jouw zelfvertrouwen. Ga op een respectvolle manier met jezelf om, dan komt de rest vanzelf.


 

 

Terug naar overzicht