Maak gratis een profiel aan

Bewust daten

23-4-2019 - Heb je het idee dat al je dates op niets uitdraaien? En dat je bij elke date alleen maar verder van jezelf komt te staan? Misschien is het een idee om bewuster te gaan daten. Relatieplanet legt uit hoe je dit kunt doen.

Maak gratis een profiel aan

 

Daten kan heel vermoeiend zijn. Je voert een gesprek met iemand, steekt er tijd en energie in om de desbetreffende persoon te leren kennen, waarna het vaak op niets uitdraait. Herkenbaar? Misschien wordt het voor jou dan tijd om bewust te gaan daten. Met deze tips blijf jij dichter bij jezelf tijdens je zoektocht naar de liefde.

 

 

Laat het verleden achter je

Je vorige relaties hebben je misschien pijn gedaan. Toch is het belangrijk om dit echt in het verleden te laten. Probeer de problemen of zorgen die je bij je ex(en) had niet mee te nemen naar een eventuele nieuwe relatie: dit heeft totaal geen zin en werkt alleen maar tegen je. Probeer in plaats daarvan te kijken wat je kunt leren van je vorige relaties. Ongeacht of jullie op een fijne of vervelende manier uit elkaar zijn gegaan, kan het nooit kwaad om te kijken naar je eigen gedrag binnen de relatie. Was je heel erg jaloers? Of besteedde je liever aandacht aan je vrienden dan aan je partner? Door te reflecteren leer je veel over hoe jij graag wil dat jouw ideale relatie eruit goed ziet.


Laat jezelf zien, ongefilterd

Sinds het begin der tijden, maar zeker versterkt door de komst van social media, willen wij graag het beeld dat anderen van ons hebben beïnvloeden. Zeker als je online gaat daten, is het makkelijk om alles net even wat mooier te maken dan het in werkelijkheid is. We plaatsen niet alleen filters over onze foto’s: ook onze levens worden opgepoetst en opgeleukt. Het is begrijpelijk, maar ook ontzettend zonde. Jij bent namelijk prima zoals je bent. Zolang jij dit niet over jezelf denkt en jezelf niet accepteert, kun je dit (helaas) ook niet van een ander verwachten. Luchtbellen gaan op een gegeven moment stuk. Daarom is het beter om vanaf het begin gewoon transparant te zijn. Lukt dit niet? Werk dan eerst aan de relatie met jezelf, voor je aan daten begint. Deze is namelijk het allerbelangrijkst.


Laat verwachtingen los

Onbewust dragen we allemaal verwachtingen met ons mee. Sommigen komen uit onszelf, maar andere worden ons (onbewust) gedicteerd door de maatschappij. “Voor je 30e moet je aan kinderen beginnen!” of “je moet wel trouwen voordat je zwanger wordt!” zijn van die dingen die ons aangeleerd zijn, maar in feite nergens op slaan. Jij bepaalt namelijk helemaal zelf wanneer (en of je überhaupt) kinderen wilt, of jij een huwelijk wilt en wat je doet met je leven. Het is namelijk van jou en alleen van jou. Ook je eigen verwachtingen maken dat het daten een stuk moeizamer verloopt. Koopt de vriend van je buurvrouw elke week bloemen voor haar? Jij wilt dat ook. Heb je in die ene Netflix-serie gezien dat de man altijd zijn portemonnee trok na een etentje? Wellicht verwacht jij dat daarna ook van je date. Laat deze verwachtingen los en stap er open in. Laat je verrassen en voorkom teleurstellingen. Je zult zien dat daten dan een stuk leuker wordt.

 

Conclusie

Daten is geen lijdensweg: het is hartstikke leuk. Mocht je na deze tips nog geen plezier hebben in daten, dan is het misschien wijs om te beslissen er even mee te wachten. Niets moet en wellicht ben jij op dit moment in je leven gewoon nog niet toe aan een partner. Blijf naar je gevoel luisteren en doe vooral waar jij je goed bij voelt: daten kan altijd nog! 

 

 

Terug naar overzicht