Maak gratis een profiel aan

Daten met een drukke agenda

9-6-2019 - Wanneer de ander het altijd druk heeft kan het je onzeker maken. Ligt dit aan jou of heb je het recht om hier iets van te zeggen? Relatieplanet legt uit.

Maak gratis een profiel aan
 

Hoe ga je om met iemand weinig tijd voor je heeft en het je onzeker maakt?
 

Angst om moeilijk te doen

Veel mensen proberen een manier te vinden om om te gaan met iemand die weinig tijd voor ze heeft. Wanneer de ander het altijd druk heeft, kan het je onzeker maken: wil de ander niet net zo graag bij jou zijn? Hoe belangrijk ben je voor de ander? Echter. omdat we niet moeilijk willen doen, blijven we geduldig in onzekerheid afwachten of de situatie nog verandert. We zijn zo bang dat we het misschien wel verpesten, dat we niet meer durven aan te geven wat we nodig hebben.

Het resultaat is dat we onze eigen behoeften weg drukken, genoegen nemen met minder en het ergste van alles: we trekken onszelf in twijfel. Want wij voelen ons onzeker, dus zal er wel iets mis zijn met ons. We proberen daarom een oplossing te vinden om met onze onzekerheid om te gaan.

 

Er is niets mis met onzeker zijn

Vervolgens kan het weken of maanden duren waarin je al die tijd in onzekerheid zit. Geduld met iemand hebben is één, maar momenteel zie ik een soort trend ontstaan waarbij we het oneindige geduld van onszelf verlangen. We zijn bereid om ruimte, tijd en onduidelijkheid tot in den treure te toleren zonder de ander aan te spreken op zijn of haar onduidelijke gedrag. En dat allemaal, omdat we denken dat het aan ons ligt.

We verlangen van onszelf dat we zeker blijven in een onzekere situatie. Dat is iets wat je eigenlijk helemaal niet zou moeten willen. Dat we ons onzeker gaan voelen is in wezen niets anders dan je onderbewustzijn die in opstand komt en zegt: 'dit voelt niet goed'. Het is absurd dat we van onszelf verlangen dat we stilletjes ons mond houden terwijl we gewoon aan de kant worden geschoven.

 

Comfortabel in een oncomfortabel situate

En laten we eerlijk wezen, ‘druk zijn’ betekent niets anders dan 'ik heb veel dingen te doen en jij staat onder aan mijn lijst'. In wezen ben je gewoon geen prioriteit. Het probleem is daarom niet je onzekerheid, het is normaal om onzeker te worden als iemand je geen prioriteit maakt.

De boodschap is hier dan ook: jij bent niet belangrijk genoeg om (vaak of vaker) te zien of tijd voor vrij te maken. Je wilt niet comfortabel zijn met deze oncomfortabele situatie waarin je tweede, derde of zelfs laatste plaats hebt. Die onzekerheid is normaal en enkel een signaal dat een behoefte van je onvervuld blijft.

 

Communiceer het probleem

We hebben het recht om aan te geven wat we willen. Als het om een bedrijfspartner zou zijn, dan zouden we het ook heel normaal vinden om te communiceren over welke behoeften er zijn en aan te geven wat je nodig hebt om de samenwerking goed te laten verlopen. Als je partner dan niet bereidwillig is om met je dit samen op te lossen, zou je jezelf moeten afvragen waarom je überhaupt nog deze samenwerking wilt. Zo werkt het ook in een romantische relatie.

Als iemand niet bereid is om je met je het gesprek aan te gaan, wordt het erg lastig om daar een toekomst mee op te bouwen. Want blijkbaar kan je dan niet gezamenlijk een team vormen wanneer het moeilijk wordt. Je moet dan concluderen dat je aan zo een persoon niet veel hebt als het erop aan komt. Uiteraard is dit niet het nieuws waar je op zit te wachten, maar je kunt maar beter gelijk weten met wat voor iemand je te maken hebt, dan later als je nog meer geïnvesteerd hebt.

 

Conclusie

Wees daarom nooit bang om je mond open te trekken en te vertellen wat jou behoeften zijn. Een ander is natuurlijk nooit verplicht om jouw te voorzien van je behoeften, maar in een goede relatie is er wel de ruimte om behoeften bespreekbaar te maken. Wanneer jullie niet in elkaars behoeften kunnen voorzien is dat niemands schuld. Wel moet je dan soms concluderen dat het gewoon geen match is. En dan kun je dit maar beter meteen weten.

 

 

Deze blog is geschreven door Susan Dechering, intuitief psycholoog op het gebied van de liefde. Of het nu gaat om het loslaten, verkrijgen of behouden van liefde, Susan helpt je graag doormiddel van persoonlijke sessies. Live of via Skype voorziet ze je van nieuwe inzichten en oplossingen voor jouw specifieke situatie. De nadruk ligt niet alleen op de moeilijkheden waar je mee worstelt, maar vooral op jouw persoonlijke ontwikkeling en dromen om met meer vertrouwen en te kunnen genieten van de liefde.

 

 

 

 

Terug naar overzicht