Maak gratis een profiel aan

Daten na een scheiding: hoe doe je dat?

22-10-18 - Als je eenmaal de vervelende periode van het scheiden en het verwerken van je verdriet achter je hebt gelaten, zou je graag door willen met je leven. Wellicht ook op zoek naar een nieuwe liefde. Hoe pak je dit aan?

Maak gratis een profiel aan

 

Ongeacht hoe je uit elkaar bent gegaan. Ongeacht hoe de omgang met elkaar nu zo na de scheiding is. Ongeacht hoezeer jij achter de beslissing staat. Een scheiding gaat je niet in de koude kleren zitten. Hierbij een drietal inzichten om mee te nemen voor bij het daten na die scheiding. Waar moet je op letten, wat belangrijk is en waar je voor moet oppassen.

 

 

Gaten vullen

 

Vroeger had je dat maatje om het leven mee te delen. De hoogtepunten, de dieptepunten, de twijfelmomentjes en de kneuterige verjaardagen van achterooms waar je steeds weer om onduidelijke redenen toch weer naar toe ging. Ongeacht hoe jouw relatie was, je stond er niet alleen voor. Die persoon heb je nu niet meer naast je en dat zorgt voor een leegte. Het grote gevaar is dat jij jezelf nu niet de kans geeft om aan die leegte te wennen. Om het te accepteren en er mee om te leren gaan. Met als gevolg dat jij te snel die leegte gaat opvullen.

 

Dit is onverstandig omdat jij je dan te snel stort in nieuwe avonturen die niet gebaseerd zijn op een gedeelde toekomst samen, of op een goede comptabiliteit. Maar meer op het vermijden van die vaak enge leegte. Durf de tijd te nemen, jezelf te hervinden en niet te snel over te schakelen. Vermijd het vullen van gaten.

 

Leer van je fouten

 

De mens is een gewoontedier, wat zich ook relationeel uit in het doorlopen van bepaalde relationele patronen. Het bekende ’ik val op foute mannen’ cliché. Jij voelt een aantrekkingskracht tot een bepaald soort man of vrouw, waar jij eigenlijk ver van zou moeten blijven. Als het tot een relatie komt, verval je in bepaalde destructieve gedragspatronen van bijvoorbeeld overmatig pleasen en jezelf wegcijferen.

 

Het probleem met patronen is dat je er zo makkelijk in terug kunt vallen. Daarom moet je na een scheiding, of wat dat betreft na elke break-up, goed de tijd nemen om bewust te worden van jouw relationele patronen/valkuilen. Op wat voor mensen val je? Hoe stel jij je op in die relaties? Waar gaat het voor jou vaak fout? Hoe bewuster jij hiervan bent, hoe eerder jij zult kunnen anticiperen op toekomstige ellendeen hoe eerder jij zult kunnen bijsturen. Leer van je fouten en wees een ezel. Een keer je stoten aan dezelfde steen in meer dan voldoende.

 

Daten is weten

 

We hebben allemaal aannames. We denken te weten hoe de wereld werkt. Wat wij lekker vinden. Hoe wij in elkaar zitten. Wat het beste is voor ons. Ervaring leert echter dat ‘het leven’ geen kans voorbij laat gaan om ons te verrassen en nieuwe dingen te laten ontdekken over wie wij zijn als mensch. Zo ook in de liefde.

 

Jij denkt te weten wat werkt/niet werkt/bij jou past. Bij deze daag ik jou uit om jouw aannames even te laten vieren en je open te stellen voor iets wat net even anders is. Durf eens een kopje thee te drinken met iemand waarvan jij misschien geneigd bent te zeggen, ”niet helemaal mijn type”. Wat je dan gaat ontdekken, is dat er vele wegen naar Rome leiden en er zo ook vele wegen naar jouw hart zijn. Die eerste date is niet een voorbespreking met als next-step het huwelijk. Een eerste date is een gezellig kennismaking, waaruit vele andere opties kunnen volgen. Open je hart, dompel je in het leven en sta de wereld toe je te verrassen.

 

Conclusie 

 

Ja het is apart om weer te gaan daten na een scheiding, ja timing is belangrijk. Je moet ook zeker het een en ander verwerken. Pak bovenstaande pointers mee en er zal een wereld voor je opengaan.

 

Deze blog is geschreven door datingexpert Tom Gorny van MasterFlirt en Ask A Guy. Hij traint al jarenlang mensen die beter willen worden in (online) daten en behoefte hebben aan meer zelfvertrouwen. Tom is auteur van de boeken 'MasterFlirt, zo versier je elke vrouw' en 'MasterFlirt Internet'. Daarnaast maakt hij podcasts over alles wat met de liefde te maken heeft. 

 

 

Terug naar overzicht