Maak gratis een profiel aan
Daten na je veertigste

Daten na je 40ste: hoe moet dat?

28-4-2018 - Je bent in de veertig en bevind je opeens weer op de 'datingmarkt'. Deze tips helpen je om op een leuke en ontspannen manier weer aan het daten te slaan.

Maak gratis een profiel aan

Je bent in de veertig en opeens moet/ga/wil je weer daten. Misschien ben je net sinds lange tijd weer single, heb je besloten je toch weer open te stellen voor een nieuwe relatie of is het je gewoon overkomen. De reden doet er niet toe: jij bevindt je weer op de 'datingmarkt'. Bij deze een aantal tips die jou in deze fase zullen helpen.

 

Tip 1: Oefening baart kunst

De liefde en solliciteren moet je natuurlijk niet met elkaar gaan vergelijken. Toch is er wel enige overlap in het goed leren solliciteren versus het succesvol worden in het daten: het heeft namelijk allebei te maken met ervaring. Doel van het daten is om voor twee mensen te verkennen of er 'iets' is, of dat er 'iets' zou kunnen gaan ontstaan. Randvoorwaarde van dit proces is dat de betrokkenen hun beste zelf kunnen zijn. Lukt dit niet, dan is het contact alleen maar ongemakkelijk en zal je nooit op het volgende level kunnen komen. Het is dan ook zaak voor jou om ontspannen een date in te kunnen gaan, zodat jij tijdens die date kunt laten zien hoe jij echt bent. De enige manier om dit te bewerkstelligen is door enigszins geoefend te zijn in die eerste date. Pas dan zal het jou lukken om ontspannen en zelfverzekerd je beste zelf te zijn. Kortom, oefening baart kunst. Gun jezelf die oefening.

 

Tip 2: Deel de vreugde

Het is belangrijk om je te omringen met gelijkgestemden, mensen die in een gelijke situatie of fase als jij zitten. Het kan enorm frustrerend zijn om jouw date ervaringen enkel te kunnen delen met vrienden of vriendinnen die zelf al jaren in een gecommitteerde relatie zitten. Hoe goed kun je op hun adviezen rekenen als ze zelf al in geen tien jaar gedate hebben? Vind dan ook single vrienden en vriendinnen om mee op te trekken met wie jij jouw ervaringen kan delen en die de positie snappen waar jij je in bevindt.

 

Tip 3: Laat de uitkomst los

Misschien heb je haast, misschien voel je een tijdsdruk. Misschien wil je zo snel mogelijk "succes". Daten en de liefde is echter geen 100 meter sprint. Geniet van het proces, geniet van de nieuwe mensen die je ontmoet en de nieuwe situaties waar jij je in gaat vinden. Vertrouw erop dat je ook echt wel zult weten wanneer het goed zit. Nee, je wilt niet voor altijd blijven daten, maar voor nu is het prima. Hoe ontspannener jij er in staat, hoe meer ruimte er zal ontstaan voor die klik/chemie/of hoe je het verder ook noemt. Juist als je lang niet gedate hebt is het van fundamenteel belang om er zo ontspannen mogelijk in te staan.

 

Tip 4: Ontstijg jezelf

We hebben allemaal patronen; gedragspatronen, denkpatronen, emotionele patronen. Heel het leven is bijna een cyclisch patroon wat steeds weer terugkomt. Jij bent nu op een leeftijd dat je in ieder een klein beetje bewust moet gaan worden van jouw eigen patronen. Om die dan ook soms net even wat sneller af te zijn. Wat bedoel ik hiermee? Misschien word jij onzeker na een date en ga je geforceerd appen en bellen in de hoop zo een positieve reactie af te dwingen. Misschien ga jij sowieso iemand te snel claimen. Even zo goed is het mogelijk dat jij jezelf volledig onaanraakbaar opstelt waardoor niemand dichtbij komt. Allemaal heel menselijk, maar er gaat toch ook echt een moment komen dat je in ieder geval bewust moet gaan worden van jouw eigen valkuilen, om er daarna ook iets aan te doen. Je bent nu te oud voor dit soort fratsen. Haal adem, geef jezelf een knuffel en stop met het doen van die stomme destructieve dingen. Dingen waarvan jij stiekem heus ook wel weet dat het hoog tijd is om mee te stoppen. 

 

Tip 5: Leuk

Daten kan een lange en zware strijd worden, zeker als je met harde deadlines en doelstellingen werkt. Dit is niet nodig en als we het toch al over doelstellingen hebben, ook nog eens heel erg ineffectief. Mensen zijn leuk, nieuwe mensen ontmoeten is leuk. Nieuwe ervaringen met nieuwe mensen opdoen is dan al helemaal fijn. Natuurlijk is niet elke date even fantastisch als dat je gehoopt had. Uiteraard gaat jouw hartje soms gebroken worden. Maar potverdorie, wat is het toch fijn dat we in een land leven waar jij helemaal vrij bent om met leuke nieuwe mensen af te spreken en samen te verkennen of er wel of niet meer in zit.

 

Tip 6: Eentje maar

Tot slot: mocht je het gewoon even niet meer voelen terwijl jij op die druilerige maandagavond in je eentje op de bank een serie zit te kijken, of als je twijfelt of 'de liefde' wel voor jou voorbestemd is. Onthoud dan het volgende: je hebt er maar eentje nodig! Een date hoeft maar te blijven plakken. Zolang je dat voor ogen houdt, blijft het allemaal te overzien.

 

Lang verhaal kort: aan de slag jij!

 

Deze blog is geschreven door datingexpert Tom Gorny van MasterFlirt en Ask A Guy. Hij traint al jarenlang mensen die beter willen worden in (online) daten en behoefte hebben aan meer zelfvertrouwen. Tom is auteur van de boeken 'MasterFlirt, zo versier je elke vrouw' en 'MasterFlirt Internet'.

 

 

 

 

Terug naar overzicht