Maak gratis een profiel aan

Daten zonder alcohol

7-5-2018 - Tijdens een eerste date is het verleidelijk om terug te vallen op de losmakende en dempende werking van alcohol. Is dit wel echt de oplossing?

Maak gratis een profiel aan

Daten kan spannend zijn. Je ontmoet een nieuw persoon waardoor je je erg bewust wordt van jezelf. Hoe kom ik over? Wat vindt de ander van mij? Wat als het gesprek stilvalt? Allemaal menselijke en reële angsten die ons tegen kunnen houden om onze beste 'zelf' te zijn. Het is dan heel verleidelijk om terug te vallen op de losmakende en dempende werking van alcohol, zodat we net wat meer ontspannen uit de hoek te komen. Maar is dit wel echt de oplossing?

 

Alcohol als kruk

In het westen is drank een geaccepteerd en vertrouwd verschijnsel. Het is een onderdeel van het sociale leven en daar is wat mij betreft niks mis mee. Toch blijft het belangrijk om eens bewust te gaan kijken naar de rol die alcohol in jouw leven speelt. Misschien gebruik je het nu nog teveel als een kruk, die je eigenlijk niet meer nodig hebt. Dit klinkt vaag en algemeen, maar met een voorbeeld wordt het al snel duidelijker. 

 

Stop met afhankelijk zijn 

Sinds een paar maanden ben ik gestopt met mijn vaste traditie van het 's ochtends drinken van een kopje koffie. Waarom dat nu weer, gekke Tom? Moet ik nu naast alcohol ook al de koffie laten staan? Nee, maar ik merkte persoonlijk dat ik er mentaal echt afhankelijk van begon te worden. Zonder mijn shot cafeïne kon ik de dag niet aan en kwam ik niet op gang.
 

Wat gebeurde er toen ik stopte? Om te beginnen word ik fitter wakker. Ik ben direct aanspreekbaar. Ten tweede ga ik nu ook anders om met die momenten dat ik een beetje inkak: vroeger hakte ik er een paar espresso's in als het een latertje zou worden. Nu heb ik andere strategieën ontdekt om weer energie te krijgen, zonder me daarbij te hoeven te beroepen op cafeïne. Laten we deze inzichten eens op alcohol projecteren.
 

Waarom drink ik?

De vraag die jij jezelf kunt stellen is: wanneer drink ik en waarom doe ik dat? De reflex die mensen dan vaak hebben is 'gewoon omdat ik het lekker vind'. Kijk eens één laagje dieper en ga er vervolgens eens mee experimenteren.
 

Drink eens geen alcohol tijdens een date of blijf eens helemaal nuchter op een borrel. Niet om een statement te maken of om moeilijk te doen, maar om gewoon bewust te ervaren hoe het voor jou is om zonder een druppel drank alle facetten van dat moment te ervaren. De onzekerheid, spanning, de beladen stiltes: eigenlijk alles wat daten leuk en interessant maakt. Alles wat hoort bij het socialiseren. Je kunt daarna altijd nog beslissen om wel gewoon er een drankje er bij te doen, maar dan weet je in ieder geval wat het met je doet als je helemaal nuchter bent.


Experiment 

Dit is een leuk experimentje voor jou om te doen. Ga er eens mee spelen, misschien bevalt het wel. Voel je vooral nooit verplicht om te verantwoorden waarom jij niet drinkt. Vragen ze waarom jij een cola-light bestelt? Dan zeg je gewoon: omdat ik daar zin in had. Je bent niemand uitleg verschuldigd.
 

Deze blog is geschreven door datingexpert Tom Gorny van MasterFlirt en Ask A Guy. Hij traint al jarenlang mensen die beter willen worden in (online) daten en behoefte hebben aan meer zelfvertrouwen. Tom is auteur van de boeken 'MasterFlirt, zo versier je elke vrouw' en 'MasterFlirt Internet'.

 

 

Terug naar overzicht