Maak gratis een profiel aan

De 2 redenen waarom je single bent

9-11-18 - Je bent al een tijd single en je vraagt je af hoe dit zou kunnen. In plaats van ingewikkelde theorieën los te laten op je vrijgezellenbestaan, kun je het antwoord ook heel dicht bij jezelf zoeken!

Maak gratis een profiel aan

 

In het algemeen wordt gedacht dat we single zijn omdat we nog niet genoeg tijd hebben gehad om te ‘socializen'. We denken dat we te weinig kansen hebben gehad om onder de mensen te zijn en de juiste te ontmoeten. We geven de schuld aan onze omstandigheden en leggen daarmee de schuld buiten onszelf neer. Dit maakt ons slachtoffer en machteloos. In plaats daarvan is het handiger te kijken naar welk aandeel wij erin hebben dat we single zijn, want over onszelf hebben we controle en kunnen we tenminste actief verandering brengen in ons liefdesleven. Uiteraard kunnen er duizenden reden zijn waarom jij op dit moment vrijgezel bent, maar hieronder noemen wij twee redenen die vaak voorkomen.

 

 

Eerste reden: te weinig zelfliefde

Wanneer iemand interesse in je toont, kan het zijn dat je je af begint te vragen waarom de ander zo naïef is. Het voelt dan alsof de ander wanhopig is en te makkelijk onder de indruk is wanneer diegene zich aangetrokken voelt tot personen zoals ons.  Wanneer we zelf niet helemaal overtuigd zijn van onze eigenwaarde / hoe leuk we zijn voelt de liefde van een ander als een prijs die we niet werkelijk verdiend hebben. Hierdoor wordt het moeilijk om die liefde echt aan te nemen en voelen we ons ongemakkelijk.
 

Liever alleen zijn

Na een tijdje verwerpen we daarom de prijs en dus de liefde stoten we de ander af. We hebben namelijk de neiging om de ander te veroordelen. We vinden bijvoorbeeld dat diegene slechte smaak of lage standaarden heeft of naïef is, omdat diegene ons goed genoeg vindt en voor ons kiest. We denken dat diegene blind is voor onze slechte eigenschappen en daarom vinden we die persoon een beetje dom en kijken we op ze neer. Daarnaast verwachten we dat uiteindelijk die ander wel door ons heen zal prikken en achter onze slechte eigenschappen komt en vervolgens ons zal verlaten. Om dat voor te zijn rennen we zelf weg en wijzen we de ander af. We zijn dan liever alleen dan dat we het risico aangaan om afgewezen te worden.
 

Wanneer de ander zijn liefde toont vinden we de ander 'needy' en afhankelijk en omdat we onszelf niet als een geschikte partner zien of van afhankelijk te zijn, veroordelen we de ander weer onbewust van domheid.

 

Naïef

Terwijl in de werkelijkheid het andersom is, zij zijn niet diegenen die naïef zijn maar wij. We zijn naïef om te denken dat ze onze mindere punten niet zien. Ze zien deze wel, maar vinden deze niet zo erg omdat ze weten dat niemand perfect is of hechten gewoon minder waarde aan deze minpunten. Daarnaast realiseren mensen zich heus wel dat je hierin nog wel ontwikkelt en je minpunten dus tijdelijk zijn. Het is de kunst om op dezelfde manier naar jezelf te kijken, van jezelf te houden en je minpunten te accepteren net zoals zij dat doen.

 

Tweede reden: teveel zelfliefde

Een tweede reden ligt aan het andere eind van het spectrum; te veel zelfliefde. Het kan voorkomen dat we te vol over onszelf zijn, doordat we bijvoorbeeld als kind onterecht en teveel geprezen zijn om dingen waar we zelf niets voor hebben moeten doen. Daardoor zijn we zo vol van onszelf en zien we onszelf als uitzonderlijk en beter dan de rest.


Zeker wanneer we langere tijd alleen zijn gebleven dan missen we ook de feedback van anderen die ons de spiegel voorhouden  in onze mindere eigenschappen. Hierdoor bestaat de kans dat we alleen nog maar focussen op onze positieve punten en helemaal vergeten welke minpunten we hebben. Iemand vinden die net zo goed is als wij lijkt dan onmogelijk.
 

Oppervlakkig 

 

Doordat we nu in een vluchtige maatschappij leven waarin er duizenden potentiële singles op de markt zijn, nemen we ook geen tijd meer om elkaar te leren kennen. We veroordelen de ander gelijk al op basis van een eerste indruk. Hierdoor ontdekken we niet hoe leuk een ander werkelijk is als je voorbij de eerste oppervlakkigheden kijkt.

 

Misschien blijkt hij of zij wel heel veel humor te hebben of uiterst charmant te zijn, maar is dit aan je voorbij gegaan omdat je op basis van een eerste indruk van een foto het geen kans hebt gegeven. Dit komt omdat je je eigenwaarde overschat en de waarde van anderen onderschat. Het is de kunst om wat verbeeldingsvermogen te gebruiken. Wees opnieuw nieuwsgierig naar wat er in mensen leeft en wie ze zijn en ga op zoek naar de leuke aspecten in elk mens.

 

Deze blog is geschreven door Susan Dechering, intuitief psycholoog op het gebied van de liefde. Of het nu gaat om het loslaten, verkrijgen of behouden van liefde, Susan helpt je graag doormiddel van persoonlijke sessies. Live of via Skype voorziet ze je van nieuwe inzichten en oplossingen voor jouw specifieke situatie. De nadruk ligt niet alleen op de moeilijkheden waar je mee worstelt, maar vooral op jouw persoonlijke ontwikkeling en dromen om met meer vertrouwen te kunnen genieten van de liefde.

 

 

 

Terug naar overzicht