Maak gratis een profiel aan
Fasen van liefdesverdriet

De 5 fasen van liefdesverdriet en hoe je ze doorstaat

15-11-2017 - Zo intens als een periode van verliefdheid kan zijn, zo doordringend is het liefdesverdriet als de liefde niet langer wederzijds is. Lees hier hoe je over jouw liefdesverdriet heen komt.

Kies voor een betaald lidmaatschap!

 

Je denkt haar gevonden te hebben. De vrouw met wie je de rest van je leven samen wilt zijn. Of je hebt hem gevonden, de man met wie je de rest van je leven wilt delen. Maar dan plotseling blijkt de liefde toch niet zo perfect te zijn. In dat geval helpen deze wijsheden over liefdesverdriet je er wellicht weer een beetje bovenop.

 

Echt liefdesverdriet voelt alsof je hart in honderden stukjes breekt en nooit meer geheeld kan worden. In dat opzicht kent het helen van een gebroken hart veel gelijkenissen met de vijf fasen van het rouwproces.

 

Ontkenning (“Dit kán gewoon niet, ik weet zeker dat hij spijt krijgt.”)

 

Woede (“Ik haar haar.”)

 

Onderhandelen (“Als ik zus of zo ga doen, vind hij me vast wél weer leuk.”)

 

Depressie (“Ik wil nóóit meer een relatie, het is toch nergens goed voor.”)

 

Acceptatie (“Aan alles komt een eind.”)

 

Tijdens een periode van liefdesverdriet kunnen deze fases zich in verschillende volgordes voordoen en één fase kan ook meerdere keren terugkomen. Net als met alles bestaat het proces van het overkomen van liefdesverdriet telkens uit twee stappen vooruit en één stap achteruit. Het belangrijkste is dat al deze fases er mogen zijn en gevoeld moeten worden, alvorens je écht over je liefdesverdriet heen kunt komen.

 

Hieronder vind je negen wijsheden die je helpen om deze fases goed door te komen:

 

1. 

Je gevoelens waren echt. Ook al is er een einde gekomen aan de liefde, je hebt niets verzonnen of je verbeeld dat er meer was dan een goede vriendschap. De liefde was echt.

 

2. 

Liefde is een cadeautje. Ook al is de liefde nog zo pijnlijk aan zijn einde gekomen, het geluk dat de liefde je bracht vergeet je nooit. Maar ook het liefdesverdriet is een cadeautje, je groeit immers alleen door tegenslag en komt als herboren uit deze moeilijke periode.

 

3.

Alles gebeurt om een reden. Het leven geeft ons wat we nodig hebben om te groeien als mens. De persoon om wie je verdriet had was niet bestemd om langer in jouw leven te blijven.

 

4.

Blijf in het hier en nu. Verlies je niet in gedachten over het verleden of gepieker over de toekomst. Beoefen mindfulness meditatie en doe ademhalingsoefeningen. Visualiseer dat je kracht, hoop en energie inademt en pijn en verdriet uitademt.

 

5.

Voel je woede en laat hem gaan. Word je bewust van je haat- en wraakgevoelens daar meditatie, erken de gevoelens, veroordeel ze niet en laat ze los.

 

6. 

Zoek steun. Praat met vrienden en familie en vertel ze dat je behoefte hebt om te praten over wat er is gebeurd. Zelfs als je het ze al een keer verteld hebt. Onthoud wel dat ook je vrienden je verhaal na een tijdje vaak genoeg gehoord hebben. Dan is het tijd om een psycholoog op te zoeken. Voel je je echt heel depressief? Zoek dan meteen hulp bij een psycholoog.

 

7. 

Je bent goed zoals je bent. De beëindiging van een relatie betekent nooit dat je het niet waard bent om van te houden, geen liefde verdient, of niet goed genoeg bent. Soms zijn anderen niet in staat om je de liefde te geven die je verdient, maar dat is niet jouw probleem.

 

8. 

Zelfliefde. Liefdesverdriet wordt weleens vergezeld door zelfverwaarlozing: niet eten, verslavingsgedrag en roekeloosheid. Maar juist door goed voor jezelf te zorgen, een routine te creëren en voldoende te slapen en bewegen maak je liefdesverdriet veel minder zwaar. Zoals Boeddha zei: “Jijzelf, net als ieder ander in het hele universum, verdient jouw liefde en genegenheid.”

 

9.

Ook dit gaat voorbij. Niets is permanent en alles verandert constant. Ook jouw relatie en óók jouw liefdesverdriet. Zelfs als je je niet kunt voorstellen je ooit weer beter te voelen en ooit van iemand anders te houden, zal het toch gebeuren.

 

Deze blog is geschreven door Charelle Casander. Op haar blog The Scent Of Cinnamon schrijft ze over zingeving, spiritualiteit, het introverte leven en de kleine beetjes magie in ons dagelijks bestaan.

 

Terug naar overzicht