Maak gratis een profiel aan

De belangrijkste eigenschap van jouw date

6-9-19 - Hij moet blond haar hebben en sportief zijn. Zij mag niet roken, maar wel af en toe wat drinken. Oh, en ze moet minstens een HBO-opleiding gedaan hebben. Als we daten, hebben we vaak lange lijsten met allerlei eisen en voorkeuren. Toch kijken we vaak over een hele belangrijke eigenschap heen, die essentieel is voor een goede relatie. Relatieplanet legt uit.

Als je op zoek bent naar een langdurige relatie dan zijn dit vragen die je jezelf waarschijnlijk geregeld stelt. Gelukkig maar, want dat wijst erop dat je serieus bent en dichtbij jezelf blijft. Toch geven deze vragen geen antwoord op de allerbelangrijkste vraag, namelijk: kent hij of zij enige mate van zelfreflectie?

 

Zo herken je iemand met een gezond niveau van zelfreflectie:

- Ze kijken terug op vorige relaties als momenten van groei, die de manier waarop ze nu naar relaties kijken gevormd hebben.

- Ze richten hun aandacht naar binnen om te onderzoeken wat ze voelen en waarom, in plaats van emotioneel te reageren.

- Ze zien een relatieprobleem als een combinatie van ‘dingen die ik verkeerd deed’ en ‘dingen die jij verkeerd deed’; waar er twee vechten, hebben twee schuld.

- Ze luisteren naar feedback zonder zich meteen aangevallen te voelen of in de verdediging te schieten.
 

Als je op zoek bent naar een langdurige relatie dan is het ontzettend belangrijk om iemand te vinden die zich bewust is van zichzelf. En ja, dat is belangrijker dan het vinden van iemand die qua educatie, inkomen en looks in je plaatje past. Je wilt immers iemand die ook bij tegenslag aan jouw kant staat en zeker niet iemand die jou overal de schuld van geeft.

 

Maar hoe weet je tijdens een eerste date of iemand op zichzelf reflecteert, als je hem of haar net leert kennen? Volgens Alexandra Solomon, schrijfster van het boek Loving Bravely: Twenty Lessons of Self-Discovery to Help You Get the Love You Want bestaan er twee strategiën om dat te achterhalen.

 

Observeer hoe hij of zij omgaat met ongemakkelijke situaties

Het verkeerde gerecht wordt geserveerd, je wordt afgesneden op de weg, de cassière vergeet jullie het bonnetje te geven. Als iets even niets verloopt zoals je had gewild of had verwacht, kun je op drie manieren reageren:
 

- Aanvallend: luid worden, beschuldigen, verwijten, dingen gaan eisen.

- Vluchtend: jezelf afsluiten, schamen, wegrennen, over jezelf heen laten lopen.

- Observerend: Het moment binnen laten komen, pauzeren, jezelf bijeen rapen, een manier vinden om voor jezelf op te komen, met respect en compassie voor anderen.

 

Je reptielenbrein, een heel oud deel van je brein, heeft een ingebouwde vecht-of-vlucht reactie. Die was nodig voor het geval we werden aangevallen door een leeuw in het wild of als er ander gevaar dreigde. Vechten of vluchten was dan immers de enige manier om te overleven.

 

Tegenwoordig worden we niet zo snel meer aangevallen door leeuwen in het wild, maar de vecht-of-vlucht bestaat nog. En dit is dan ook de manier waarop we reageren op onverwachte, onprettige situaties. Immers, je reptielenbrein wil je beschermen. Maar heb je een bepaald niveau van zelfreflectie ontwikkeld dan wordt het een automatisme om eerst te pauzeren, je emoties te voelen en bijeen te rapen en dan te reageren. Op een manier die je eigen behoefte tegemoetkomt, zonder over anderen heen te lopen.

 

Observeer dus eens hoe je date omgaat met ongemakkelijke, onverwachte momenten. Hoe reageert hij of zij?

 

Dat is belangrijker dan je denkt. Want in een relatie ga jij hoe dan ook een keer de oorzaak zijn van het ongemak van de ander. Misschien doe je iets dat hij of zij irritant, disrespectvol of raar vindt. In die momenten wil je geen partner die je van alles kwalijk neemt of zich stilletjes van je verwijdert. Immers, je wilt iemand met wie je een leven kunt opbouwen. Iemand die zoiets zegt als, “ik merk dat ik moeite heb met wat je zojuist deed. Ik wil er graag met je over praten op een manier waarop we ons allebei gehoord voelen.” Dat is een reactie waar jullie beide iets mee kunnen en die mogelijk leidt tot meer begrip voor elkaar of een oplossing.

 

Luister hoe hij of zij praat over vrienden, familie en vorige relaties

Een andere manier om snel te ontdekken hoe bewust je date zich van zichzelf is, is door te luisteren naar hoe hij of zij over anderen praat. Met name over vorige liefdespartners. Vertellen ze daarover vol verwijten en beschuldigingen? Zien ze zichzelf als een slachtoffer van die relatie? En de ander als een loser of eikel? Of zeggen ze dingen als “het was gewoon niet het juiste moment voor ons”, “ze had het zwaar en het was voor haar gewoon niet mogelijk”, “het was pijnlijk, maar ik heb er veel van geleerd”.

 

Heb je weer een date? Pas deze twee strategieën dan eens toe en ontdek of je date het vermogen heeft tot zelfreflectie. Ja? Grote kans dat je een volgende date met hem of haar wilt inplannen!

 

 

Deze blog is geschreven door Charelle Casander. Op haar blog The Scent Of Cinnamon schrijft ze over zingeving, spiritualiteit, het introverte leven en de kleine beetjes magie in ons dagelijks bestaan.

 

 

 

Terug naar overzicht