Maak gratis een profiel aan

De chemie van liefde en lust - 5 sexy stofjes

20-03-2020 - Verlangen, genot en verliefdheid: het gebeurt allemaal in je hersens. Die sturen namelijk verschillende sexy stofjes aan. Wat deze stofjes precies doen lees je in deze blog!

Je brein is het meest sexy orgaan. Want verlangen, genot en dat ultieme orgasme: het gebeurt allemaal in je hersens. Die sturen namelijk knuffelhormonen en genotsstoffen aan. De 5 belangrijkste spelers:

 

 

Dopamine

Wordt ook wel de boodschapper van passie genoemd. Deze neurotransmitter veroorzaakt namelijk genot en blijdschap en komt vrij bij onder meer verliefdheid. Is de verliefdheid weggeëbd? Geen nood. Een regelmatige vrijpartij inclusief orgasme geeft verliefde gevoelens een tijdelijke slinger. Want vlak voor en tijdens een orgasme komt er een wagonlading dopamine vrij.

 

 

Oxytocine

Dit hormoon schept een vertrouwensband en staat ook bekend als het knuffelhormoon, omdat het een gevoel van vertrouwen en verbondenheid geeft en stress vermindert. Vlak voor en tijdens een orgasme komen er grote hoeveelheden oxytocine vrij.

 

 

Endorfine

Lichaamseigen morfine. Dit plezierstofje werkt pijn onderdrukkend en zorgt voor een gevoel van geluk en euforie. Het kan worden opgewekt door te zoenen. Want een fikse zoenpartij triggert het endorfinesysteem en er komt ook nog eens een stoot van het eerdergenoemde dopamine vrij. Heel genotvol dus.

 

 

Testosteron

Dit mannelijke geslachtshormoon wordt in verband gebracht met een hoge seksuele drift. Voor de duidelijkheid: dit hormoon gééft geen zin, maar maakt het makkelijker om opgewonden te worden en zin te krijgen. Het wakkert de seksdrift aan, maar er moeten wel eerst prikkels zijn om opgewonden van te worden. Wie denkt dat testosteron een typisch mannelijk hormoon is, heeft het mis. Vrouwen hebben in hun bloed zelfs tien keer zoveel testosteron als oestrogeen, het zogenaamde vrouwelijk geslachtshormoon. Hoewel verminderde sekslust een klacht is die bij een testosterontekort past, houdt het libido geen gelijke tred met de hoeveelheid testosteron in het lichaam. Testosteron is niet de enige factor die belangrijk is bij zin in seks. Hoe het ook gesteld is met je hormonale huishouding, als je uitgekeken bent op je partner, word je niet ineens hitsig.  

 

 

Oestrogeen

Vrouwelijk geslachtshormoon, maar zowel mannen als vrouwen hebben het. Een hoge productie van oestrogenen, verlaagt de seksuele drift. Maar het is tegelijkertijd ook noodzakelijk voor opwinding. Want oestrogeen is nodig voor de werking van testosteron. Mannen en vrouwen met een oestrogeentekort zijn minder gevoelig voor seksuele prikkels. Oestrogeen is ook belangrijk voor vaginale lubricatie. Want dit hormoon is verantwoordelijk voor de werking van de vasoactive intestinal polypeptide dat op zijn beurt wordt geproduceerd in het hersendeel de hypothalamus en geilheid naar vaginale lubricatie vertaalt. Dan weet je dat ook weer.

 

 

Bronnen:

Liefde, wat hersenonderzoek onthult over de klik, de kus en al het andere van Mark Mieras. Dirty Minds, how our brains influence love, sex, and relationships van Kayt Sukel. Seks, een leven lang leren van Rik van Lunsen en Ellen Laan.

 


Geschreven door Amanda van Schaik die als freelance journalist voor verschillende bladen werkt. Voor onder meer VIVA, Libelle en Playboy schrijft ze over dating, relaties en gezondheid. Ook is ze oprichter van Daily Love, een platform over de liefde.

 

 

Terug naar overzicht