Maak gratis een profiel aan

Druk en op zoek naar een relatie? Dit wil je weten!

9-1-20 - Je bent op zoek naar een partner om gelukkig mee te worden, maar je hebt het druk. Zoveel mogelijk snelle dates plannen dan maar? Nope. Slowdating is het antwoord. Relatieplanet legt uit hoe het werkt en vooral: waarom het werkt.

Veel mensen kiezen ervoor om héél veel dates te plannen met verschillende mensen. Ze hebben het idee dat zo de kans groter is dat de liefde van hun leven er tussen zit. Maar het tegendeel is waar. Want tijdens deze vluchtige dates is er geen tijd om je op een diep niveau met iemand te verbinden, je komt er dan niet achter of iemand écht bij je past. In plaats daarvan ga je gewoon verder naar de volgende date in de hoop daar wél die verbinding te ervaren.

 

Mindful daten

Gelukkig komen steeds meer mensen erachter dat het hebben van veel dates alleen maar tijd en energie kost. Geen wonder dus dat de beweging van het slowdaten steeds meer aandacht krijgt. Slowdating is een manier van daten waarbij échte aandacht centraal staat. Het is eigenlijk de mindfulness van het daten!

 

Slowdaten

Mensen verlangen steeds meer naar betekenis in hun relaties. De huidige maatschappij is enorm individualistisch ingericht en de waarde van betekenisvol contact is daarom enorm hoog. Zeker tijdens het daten is verbinding onmisbaar, je wilt iemand toch echt leren kennen voordat je besluit je leven met iemand te delen?

 

Je kunt het slowdaten vergelijken met de slow food beweging: een beweging die recht tegen de stoom van ongezond fast food ingaat. Slowdating is een reactie op de snelle, betekenisloze ontmoetingen die door zoveel dating apps worden mogelijk gemaakt. Mensen selecteren steeds minder vaak een partner op uiterlijk en kiezen ervoor iemand écht te leren kennen.

 

Minder dates

Slowdaten vraagt om minder dates, met minder mensen. Het vraagt om toewijding tot één persoon, er écht achter komen of deze persoon bij je past. Pas als dat niet het geval blijkt, ga je met iemand anders daten.

 

Teveel keus

Natuurlijk is het onwijs verleidelijk om met zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd te daten, dankzij dating apps is er nu eenmaal veel keus. Maar het is juist deze grote hoeveelheid aan keus die overweldigend is en ertoe leidt dat mensen de liefde van hun leven nooit vinden. Teveel keus leidt tot niet kiezen. Een onderzoek met jampotjes illustreert dat mooi: wanneer mensen tussen zes verschillende jam soorten kunnen kiezen is de kans 10(!) keer zo groot dat ze jam kopen dan wanneer ze uit 24 soorten jam kunnen kiezen.

 

Weet wat je wil

Slowdaten betekent daten met minder mensen. Dat betekent ook kiezen voor wat je wilt en achter die keuze staan. Werk voor jezelf uit wat je in iemand zoekt en sta daarachter, vertrouw jezelf in dit proces en ga niet iedere keer twijfelen ‘of dit wel echt is wat je wilt’. Sta achter jezelf.

 

Angst om alleen te zijn

Merk je dat je je agenda volplant met dates om maar niet alleen te hoeven zijn? Stop een hele maand met daten en ga op date met jezelf: ga leuke dingen doen en onderzoek waar die angst om alleen te zijn nu echt vandaan komt. Schakel eventueel de hulp in van een therapeut. Want wanneer je date uit angst, is het veel moeilijker om met iemand een langdurige relatie aan te gaan.

 

De waarde van slowdaten

Slowdaten betekent tijd en ruimte hebben om te ervaren en te voelen wat er zich afspeelt tussen jou en een ander. Een luxe die je niet hebt wanneer je de ene date na de andere plant. En laten we eerlijk zijn, is vertragen niet regel één voor mentale gezondheid? Race niet door het leven alsof je leven ervan afhangt, maar pluk de dag. Carpe diem!

 

Deze blog is geschreven door Charelle Casander. Op haar blog The Scent Of Cinnamon schrijft ze over zingeving, spiritualiteit, het introverte leven en de kleine beetjes magie in ons dagelijks bestaan.

 

 

 

Terug naar overzicht