Maak gratis een profiel aan
dating profiel

Een dating profiel: te mooi om waar te zijn

28-9-2017 - "Wanneer ik met mensen praat over een online dating profiel, roept dat veelal dezelfde vraag op: klopt het wel? Is dit profiel wel echt?"

Kies voor een betaald lidmaatschap!

 

Een dating profiel dat te mooi is om waar te zijn? Als je aan online daten doet, heb je het wellicht weleens meegemaakt. De sportieve, gespierde man met prachtige krullen die daarna een kalende man van 50 bleek te zijn met een bierbuik. Of een vrouw die volop in het leven staat en geniet van reizen en sporten, die achteraf een moeder van 3 kinderen bleek te zijn met 2 baantjes.  

 

Dating profiel van de ideale zelf

Wanneer je een online dating profiel creëert, wordt er gevraagd jezelf te beschrijven door middel van verschillende kenmerken. Uit onderzoek blijkt dat deze zelfpresentatie spanning oproept bij de meeste mensen. Je wilt graag een aantrekkelijke weergave van jezelf laten zien, maar tegelijkertijd wil je ook trouw blijven aan jezelf om zo de kans op een serieuze relatie te vergroten. Deze spanning proberen mensen op te heffen door een beeld van zichzelf neer te zetten dat aantrekkelijk genoeg is zodat anderen contact willen maken. Maar ook realistisch en eerlijk genoeg, zodat er geen onaangename verrassing ontstaat bij een live ontmoeting. Dit doen zij door het ‘ideale zelf’ als uitgangspunt te nemen. Maar wat is dat nu eigenlijk, het ideale zelf?  

 

Het ideale zelf

Wanneer mensen gevraagd wordt een online dating profiel vorm te geven, denken ze vaak aan hoe ze graag WILLEN zijn. Dit wordt het ideale zelf genoemd. Als voorbeeld kun je hieraan denken: iemand wil graag het sporten weer oppakken. Omdat hij/zij dat zo belangrijk vindt, noemt iemand zich op een online dating profiel een sporter. Helemaal waar is het natuurlijk niet. Maar omdat men hiernaar wil streven dit ook daadwerkelijk te gaan doen, voelt dit voor mensen ook weer niet als onwaar.  

 

Door de mand vallen

De meeste mensen hebben zich bij een online datingsite aangemeld, omdat zij op zoek zijn naar een intieme relatie. Wanneer we kijken naar de mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie, beseffen zij zich dat er een grote kans bestaat dat zij elkaar in de toekomst in het echt zullen ontmoeten. Met deze mogelijkheid wordt dus rekening gehouden wanneer het online dating profiel wordt opgesteld. Als men teveel afwijkt van de realiteit, komt dat bij de eerste ontmoeting wel uit en heeft dit nadelige gevolgen.

 

De voordelen van online communicatie

Mensen zijn dus eerlijker op online datingsites dan je in eerste instantie zou denken. Dit komt mede doordat er op een online platform geen non verbale signalen zijn die iets vertellen over iemand. Dus probeert iemand de beschrijving juist zo accuraat mogelijk weer te geven, zodat dit een goed beeld geeft van zichzelf. En ook de gesprekken die via de chat verlopen zijn opener dan de eerste dates in real live, er wordt ook meer gedeeld over zichzelf. Dit komt doordat achter je scherm zitten een vorm van veiligheid en anonimiteit oproept. Wanneer iemand toch niet jouw match blijkt te zijn, is er maar een klik nodig om deze persoon te deleten. Omdat je meestal ook geen sociaal netwerk deelt, komt je degene die je zojuist zoveel over jezelf hebt verteld niet in de Albert Heijn tegen en is de drempel dus lager om meer te delen over jezelf.  

 

Een mooie waarheid

Samengevat kunnen we dus zeggen: een dating profiel, een mooie waarheid! Mensen maken over het algemeen een online dating profiel dat overeenkomt met de realiteit. Laat deze overtuiging je dus niet meer tegenhouden en ga online op zoek naar jouw match!  

 

Deze blog is geschreven door Miss Psychology. Miss Psychology bestaat uit een team van psychologen die sessies (live of via Skype) aanbieden om je te voorzien van de juiste motivatie, nieuwe inzichten en oplossingen voor jouw specifieke situatie. De nadruk ligt niet alleen op de moeilijkheden waar je mee worstelt, maar vooral op jouw persoonlijke ontwikkeling en doelen om met meer zelfvertrouwen en geluk in het leven te staan. Interesse? Neem contact op voor een gratis telefonisch intakegesprek van vijftien minuten. Boek een sessie via de website van Miss Psychology.  

 

Terug naar overzicht