Maak gratis een profiel aan

Friend with benefits: werkt het?

29-11-19 - Geen relatie, geen vriendschap, maar net er tussenin zitten: dat is eigenlijk de beste omschrijving van het begrip 'friends with benefits'. Maar werkt zo'n constructie eigenlijk? Relatieplanet legt uit.

Friends with benefits: wel de lusten, niet de lasten. Tussen relatie en vriendschap in, zonder echt ergens aan vast te zitten. Voor veel mensen klinkt dit waarschijnlijk als een ideale situatie, maar kan zo'n constructie eigenlijk werken? 
 

Gecompliceerder dan je denkt

Het lijkt zo simpel, maar juist een afgebakende relatie als deze vergt enorm veel communicatie. Als je alleen vrienden bent of als je een relatie hebt, weet je ongeveer waar de grenzen liggen. Maar hoe zit dat als je 'friends with benefits' bent? Je zult toch met elkaar moeten communiceren en bespreken waar de 'benefits' beginnen en eindigen. Het is onvermijdelijk om bij dit soort gesprekken over gevoel te beginnen en daar ligt nu juist de ironie.


Waar ligt de grens?

Uit de praktijk blijkt dan ook vaak dat men dit soort gesprekken liever uit de weg gaat. Wat volgt is een gekke relatie met heel veel mist, waarbij beide partijen niet goed weten waar ze aan toe zijn. Uit onderzoek van Kendra Knight, professor communicatie aan DePaul University, blijkt dat een gesprek over grenzen vaak resulteert in het einde van de 'benefits'. Als redenen gaven de geinterviewden dat zo'n gesprek overkomt als onzekerheid en dat is natuurlijk alles behalve aantrekkelijk. Wat echter opvallend is, is dat diezelfde mensen ook aangaven jaloers te zijn als zij hun 'friend with benefits' zagen flirten met iemand anders. Een en al tegenstrijdigheid, dus. 


Alleen maar plezier?

Een relatie die je alleen aanspreekt wanneer je daar zin in hebt, is dus eigenlijk verre van ideaal. Er is altijd wel iemand die zich niet begrepen of gekwetst voelt, waardoor juist het spontane en leuke eraf gaat. Het is vrijwel onmogelijk voor twee mensen om (veel) tijd met elkaar door te brengen, zonder dat daar iets van emotie of gevoel bij komt kijken. Een band bouwt zich soms heel onbewust en langzaam op, maar dat betekent niet dat hij er niet is. En laten we eerlijk zijn: een relatie zonder gevoel, is als een auto zonder banden. Je kunt proberen om er een stukje mee te rijden, maar uiteindelijk zal het voertuig toch uit elkaar vallen. Ga zorgvuldig om met je gevoelens (en die van een ander) en wat voor relatie je ook aan wil gaan, wees altijd eerlijk en open tegen elkaar. Dat geeft uiteindelijk de meeste 'benefits'!

 

 

Terug naar overzicht