Maak gratis een profiel aan
Polyamorie

Heel veel liefde: polyamorie

6-12-2017 - Polyamorie, letterlijk ‘veel liefde’, lijkt steeds normaler te worden. Kort gezegd komt het neer op het hebben van meerdere liefdes en relaties tegelijkertijd. Maar hoe werkt dat nu precies?

Kies voor een betaald lidmaatschap!

 

Je partner thuis aantreffen met een minnaar of minnares is nooit leuk. Of toch wel? Voor een polyamorist kan het namelijk de normaalste zaak van de wereld zijn. In de Volkskrant vertellen een aantal polyamoristen over de lusten en lasten van meerdere gelijktijdige liefdesrelaties.

 

Georganiseerde vrijheid

Polyamorie kan veel verschillende vormen aannemen. Van een ‘simpele’ driehoeksverhouding tot een hiërarchische groepsrelatie (met één primaire partner). En hoewel deze open relaties heel vrij overkomen, zijn ze tegelijkertijd erg gestructureerd. Overal worden afspraken over gemaakt en alles gaat in overleg. Dus een slippertje afdoen als ‘poly’ is er niet bij; in een polyamoreuze relatie zijn alle partijen niet alleen op de hoogte van de situatie, ze stemmen er ook mee in.

 

Een veel voorkomende misvatting over polyamorie is dat het alleen om seks draait. Maar net als bij een monogame relatie omvat het veel meer. De polyamoristen die in de Volkskrant aan het woord komen, noemen het een levensfilosofie en een nieuwe gezinsvorm. Het is een weloverwogen beslissing die veel tijd en energie kost. Niet zo gek, als je bedenkt hoeveel tijd en energie één relatie al kan kosten.

 

Je kunt je dan ook afvragen waarom mensen ervoor ‘kiezen’ om meerdere relaties tegelijkertijd aan te gaan. ‘Sommige polyamoristen zien het als een geaardheid die net zoals seksuele voorkeur aangeboren is. (…) Anderen zien het als een keuze: een bewust verzet tegen het monogame ideaal’, aldus socioloog Rikst Wassenaar in de Volkskrant.

 

‘Poly amorie’ voor polyamorie

Wat de redenen ook zijn, de negatieve reacties waar polyamoristen mee te maken krijgen liegen er soms niet om. ‘Definitie van een slet’, was één van de reacties die Isabeau Jensen op Facebook kreeg toen ze met haar verhaal in de krant verscheen. Blijkbaar zit het monogame ideaal zo diep geworteld dat het bij sommige mensen afgunst oproept.

 

En eigenlijk is dat gek. Als je bedenkt hoe fijn het kan zijn om met één iemand een relatie te hebben, is het misschien ook mogelijk om in te denken hoe dat met meerdere personen moet zijn. Ook al is het niks voor jou. Ik pleit dan ook voor veel liefde voor polyamorie.

 

Deze blog is geschreven door Niek van Drie. Op zijn website www.degrotevandrie.nl schrijft hij over alles wat hem bezighoudt. En dat is een hoop...!

 

Terug naar overzicht