Maak gratis een profiel aan

Help, de passie is weg

6-11-18 - Verliefdheid is een geweldig gevoel. Toch lijkt dit gevoel vaak niet stand te houden en vervaagt de passie binnen de relatie. Is dit een reden om ermee te stoppen? Relatieplanet zoekt het uit.

Maak gratis een profiel aan


Verliefd zijn is geweldig. Sommigen zullen zelfs zeggen dat het het fijnste gevoel ter wereld is. Je kunt alleen maar aan die ene persoon denken, vlinders lijken rond te fladderen in je buik en je ziet de wereld door een roze bril. Als stel zijn jullie spenderen jullie het liefst zeven dagen in de week met elkaar: alles is nieuw, leuk en spannend.

 

Echter, na een tijdje worden al deze nieuwe dingen langzaam routine en de kriebels nemen af. Hij neemt niet meer wekelijks een grote bos bloemen mee, zij hult zich niet meer elke avond in een spannend setje. Rap begint de paniek toe te slaan: is de vonk dan echt weg?

 

Twee fases

Allereerst een geruststelling: dit proces is heel normaal. Natuurlijk is het ene geval extremer dan het andere, maar het is wetenschappelijk gezien niet meer dan logisch dat de extreme euforie in de loop der tijd een beetje afneemt. Dit heeft namelijk te maken met twee verschillende fases die in iedere relatie voorkomen: een gepassioneerde fase en een lange termijn fase. Deze fases zijn niet uit de lucht gegrepen, maar hebben alles te maken met neurowetenschappelijke processen. Dat wil zeggen, met de stofjes die in je brein vrijkomen.

 

Liefde als drug

De makkelijkste manier om verliefdheid uit te leggen, is om het te vergelijken met drugs. Wanneer je verliefd op iemand wordt, beginnen je hersenen allerlei stoffen aan te maken die ervoor zorgen dat jij je fantastisch voelt. Er komt een enorme hoeveelheid dopamine vrij: dezelfde neurotransmitter die vrijkomt als je bijvoorbeeld cocaïne gebruikt. Dit verklaart meteen de heftige reacties die je lichaam produceert als je iemand ziet waar je verliefd op bent. Maar, net als bij drugs, neemt het effect van dopamine naarmate de tijd verstrijkt ook af. Na zo’n twaalf tot achttien maanden raken je hersenen gewend aan het gevoel en wordt de balans teruggebracht, met als gevolg dat het gevoel van vurige passie ook minder wordt.

 

 

Vuur uit, relatie uit?

Voor veel mensen is het afnemen van passie een reden om de relatie te beëindigen. Dit is enorm zonde, want met een beetje meer geduld kom je in de tweede fase terecht: de lange termijn fase. Neurologisch gezien is dit misschien wat saaier, maar dit is wel waar je de basis vormt voor een sterke relatie. Waar gepassioneerde liefde snel opkomt maar ook snel weer vervaagt, heeft dit soort liefde veel meer tijd nodig om te groeien en op de bloeien. Hierdoor worden andere delen in je hersenen aangesproken, die zich meer focussen op geborgenheid en ‘houden van’.

 

Onderzoek onder mensen die langer dan twintig jaar getrouwd zijn, laat zien dat bij het zien van een foto van hun partner, andere delen van het brein actief werden dan bij jongeren die nog aan het daten zijn. Bij een hersenscan is te zien dat de delen verantwoordelijk voor angst en onrustig inactief zijn, terwijl rust en vertrouwen juist volle toeren draaien.

 

Waakvlam

 

Hoewel we hier praten over wetenschappelijk onderzoek, is de mate waarin passie naar de achtergrond verdwijnt natuurlijk erg persoonlijk. Zelfs in de lange termijn fase is het mogelijk om elkaar te blijven verrassen. Als blijkt dat dit belangrijk is voor jullie als stel, probeer hier dan altijd moeite in te blijven stoppen. Niets is fijner dan de ander het gevoel geven dat hij of zij ertoe doet en niet voor lief wordt genomen, hoe oud je ook bent. Het vuur mag dan op een gegeven moment doven: de waakvlam kan heel, heel lang blijven branden.   

 

 

 

Terug naar overzicht