Maak gratis een profiel aan
huwelijk nederland

Het aantal huwelijken in Nederland neemt af

8-9-2017 - Het aantal geregistreerde partnerschappen neemt toe, terwijl het aantal huwelijken afneemt. Hoe komt dat?

Kies voor een betaald lidmaatschap!

 

Wat doe je als je geen romanticus bent, maar wel iemand hebt gevonden waar je de rest van je leven mee wilt slijten? Dan ga je een geregistreerd partnerschap aan. Oké, zo zwart-wit is het natuurlijk niet, maar het geregistreerd partnerschap heeft zeker geen romantisch imago. Toch neemt het aantal geregistreerde partnerschappen toe, terwijl het aantal huwelijken een neerwaartse trend laat zien. 'Geliefden zijn rationeler en dus wordt er minder getrouwd', kopt het NRC dan ook.  

 

Als de juridische vonken ervan af springen

Zowel het belang van en het aantal huwelijken neemt volgens het NRC af: “Geen witte jurk en koets, wél de juridische voordelen.” Echt romantisch klinkt dat inderdaad niet. Alsof je tegen je partner zegt: ‘Ik voel me vooral op juridisch gebied erg tot je aangetrokken.’ Wil je dat het echt romantisch wordt, dan líjkt een huwelijk onvermijdelijk. Maar is dat wel zo? Als je aan mensen vraagt waar ze aan denken bij een bruiloft, krijg je een hele waslijst aan symboliek voor je kiezen. Vraag je waar ze aan denken bij een geregistreerd partnerschap, dan is de kans groot dat ze zeggen: “Een handtekening zetten.” Is dat zakelijk? Of ergens toch ook wel romantisch? In die handtekening zit namelijk wel de essentie van het hele gebeuren: een verbintenis voor het leven.  

 

Liefde zonder opsmuk

Al die tradities van het huwelijk kunnen namelijk ook een reden zijn om vooral níét te willen trouwen. Betekent dat dan per definitie dat je verbintenis een “rationelere handeling” wordt, zoals het geregistreerd partnerschap in het NRC wordt genoemd? Alleen maar omdat je – ik noem maar wat – niet met rijst bekogeld wilt worden? Natuurlijk niet! Die zogenaamde rationelere handeling biedt namelijk alle ruimte om zelf vorm te geven aan jouw mooiste dag. Met als enig vaststaand feit de liefde tussen twee mensen. Romantischer wordt het niet!

 

Dus word je via Relatieplanet tot over je oren verliefd op iemand die misschien wel eens ‘de ware’ zou kunnen zijn, overweeg dan zeker ook een geregistreerd partnerschap. Al is het maar omdat je dan zonder tussenkomst van een rechter weer uit elkaar kunt, mocht achteraf blijken dat je toch iets te hard van stapel bent gelopen. Of is dat te rationeel gedacht?  

 

Deze blog is geschreven door Niek van Drie. Op zijn website www.degrotevandrie.nl schrijft hij over alles wat hem bezighoudt. En dat is een hoop...!

 

Terug naar overzicht