Maak gratis een profiel aan

Het belang van lichamelijk contact in een relatie

3-1-20 - Lichamelijk contact is heel belangrijk in een relatie. Maar hoe pak je dat aan? In het artikel lees je waarom lichamelijk contact zo belangrijk is, maar ook wat je kunt doen voor fysieke intimiteit met je date.

Fysieke intimiteit ook wel bekend als lichamelijk contact is heel belangrijk voor je relatie. Het doet veel meer dan je denkt. Voor sommige mensen is het zelfs de belangrijkste liefdestaal naar hun date toe en later misschien wel hun partner. Maar waarom is lichamelijk contact zo belangrijk in een relatie? Je leest het hieronder.

 

Verschil tussen emotionele- en fysieke intimiteit

Emotionele intimiteit houdt in dat er een wederzijds gevoel is op het gebied van empathie. Dit betekent dat je je verhaal kunt delen met iemand zonder dat daar een oordeel aan vastzit. Je kunt iets op een neutrale manier delen waar je vervolgens ook op een neutrale manier een reactie op krijgt.

 

Fysieke intimiteit is het lichamelijk contact in een relatie. Dit kan een liefdesrelatie zijn, maar ook vriendschappen of familie relaties.

 

Het hormoon oxytocine komt vrij

Je hebt vast wel eens van het knuffelhormoon gehoord. Dat is dit hormoon. Zodra je lichamelijk contact hebt met iemand, krijgen je hersenen een seintje en wordt dit hormoon geactiveerd. Oxytocine zorgt voor een sterke band in relaties en draagt bij aan stressvermindering.

 

“Wist je dat mensen minimaal vier knuffels per dag nodig hebben?”

 

Tinteling door je lichaam

Je kent het vast wel; je bent harstikke verliefd en iedere keer als je je date ziet maakt je hart een sprongetje. Maar zodra je lichamelijk contact hebt of dat nu een hand vasthouden is, een knuffel of een kus, krijg je een tinteling door je hele lichaam. Dit draagt bij aan een sterke band in jullie relatie.

 

Het is een levensbehoefte

Je hoeft niet meteen na je tweede date onder de douche te springen voor lichamelijk contact, maar huid-op-huid contact is een levensbehoefte. Vooral voor baby’s, maar voor volwassen is het ook een manier om je fysieke intimiteit te vergroten.

 

Verschil tussen mannen en vrouwen

Het is veel gebruikelijker dat vrouwen onderling elkaar vaak een knuffel geven. Bij mannen zie je dit veel minder vaak. Hierdoor is de fysieke intimiteit bij mannen iets anders dan bij vrouwen. Mannen hebben voornamelijk fysieke intimiteit met hun partner.

 

Je bent minder angstig

Een andere belangrijke factor waarom lichamelijk contact zo belangrijk is, is dat je minder angstig bent. Je hebt meer vertrouwen in de medemens en uiteindelijk dus ook in je date… ;-)

 

Doe het op jouw manier

Houd je normaal gesproken niet zo lichamelijk contact? Of dat nu met vrienden, familie of een date is, dat kan. Als je gaat daten, is het wel belangrijk om dit op tijd aan te geven aan je date, zodat hij of zij daar ook rekening mee kan houden.

 

Het is niets waar je je voor hoeft te schamen. Je moet vooral datgene doen wat goed voelt voor jezelf.

 

Je bouwt een vertrouwensband op

Het moment dat je je date toe laat tot je fysieke intimiteit, betekent dat ook meteen dat je een vertrouwensband opbouwt. Dat doe je normaal gesproken alleen met de mensen die belangrijk zijn in je leven. En iets wat nu nog een date is, kan straks misschien wel de partner van je leven worden?!

 

Hoe belangrijk vind jij lichamelijk contact in een relatie?

 

Deze blog is geschreven door Dionne Knooren (27). In het dagelijks leven werkt ze als freelance online marketeer en copywriter en schrijft ze op haar eigen blog Diolifestyle.nl en Ondernemen als een baas.nl over de mooiste citytrips, de lekkerste hotspots en deelt ze graag haar kennis over social media, ondernemen en online marketing.

 

Terug naar overzicht