Maak gratis een profiel aan

Hoe de quarantaine goed is voor je datingleven

18-05-2020 - Een dinerdate via een computerscherm, een wandeldate op anderhalve meter: er is in korte tijd veel veranderd op datingvlak. De quarantaine heeft ook een bijkomend voordeel: jullie kunnen elkaar echt leren kennen. Hoe? Stel elkaar eens 36 vragen uit een wetenschappelijk liefdesexperiment.

Daten in tijden van corona brengt tal van nieuwe complicaties met zich mee. Een cafébezoek is er niet meer bij en intiem contact opbouwen op anderhalve meter is op z’n zachtst gezegd een uitdaging. Maar er zijn ook voordelen: geen gekibbel over wie de rekening betaalt en je hoeft de deur niet uit, vanaf de bank kunnen jullie prima digitaal een museum bezoeken. Ook niet onbelangrijk: je kan de tijd nemen om elkaar écht te leren kennen. Hoe je dat aanpakt? Stel elkaar eens de 36 vragen van een bekend liefdesonderzoek. Psychologen Arthur en Elaine Aron, zelf al jaren gelukkig getrouwd, deden zo’n 25 jaar geleden een bijzonder experiment: ze onderzochten of intimiteit tussen twee vreemden kan worden gecreëerd door ze elkaar een specifieke set persoonlijke vragen te laten stellen. Ze ontwierpen hiertoe 36 vragen die zijn onderverdeeld in drie reeksen waarbij de intimiteitsgraad geleidelijk aan wordt opgevoerd. Met als klap op de vuurpijl: nadat alle vragen zijn beantwoord, kijk je elkaar vier minuten stilzwijgend in de ogen.

 

 

Magische vragenlijst

Het resultaat overtrof alle verwachtingen: twee van de proefkonijnen die meededen aan het onderzoek, werden verliefd en trouwden zes maanden later. Enkele jaren geleden testte journalist Mandy Len Catron de vragenlijst met een vage kennis van de universiteit. En warempel, ook bij hen sloeg de vonk over. Hierover schreef ze een artikel in The New York Times dat viraal ging en een hype was geboren. Wat maakt die vragenlijst nou zo magisch? De vragen dwingen je om jezelf kwetsbaar op te stellen. We hebben allemaal een riedeltje over onszelf dat we telkens weer opdreunen aan vreemden en kennissen: een soort act met als doel het maken van een goede indruk, je bent bezig met leuk doen, grappig of interessant zijn. De diepte ingaan, jezelf blootgeven - het delen van persoonlijke situaties - vinden veel mensen enorm beangstigend. Dankzij de vragenlijst praat je wel over onderwerpen die je liever uit de weg gaat. Zo leer je elkaar beter kennen waardoor je sneller in de gaten hebt of jullie al dan niet bij elkaar passen.

 

Benieuwd? Beantwoord dan samen deze 36 vragen. Zet vervolgens het alarm van je telefoon op vier minuten en staar elkaar – vanaf anderhalve meter of via een scherm  - in stilte aan. En, voelen jullie al kriebels?


 

Reeks 1

1. Als je iedereen ter wereld mocht kiezen, wie mag er dan bij je komen eten?

2. Zou je beroemd willen zijn? Op welke manier?

3. Oefen je ooit voor een telefoongesprek wat je gaat zeggen? Waarom?

4. Waaruit bestaat een perfecte dag voor jou?

5. Wanneer heb je voor het laatst voor jezelf gezongen? En voor iemand anders?

6. Als je negentig kon worden en je zou de laatste zestig jaar van je leven of het lichaam of de geest van een dertigjarige kunnen houden, wat zou je dan kiezen?

7. Heb je stiekem een idee over hoe je dood zal gaan?

8. Noem drie dingen die jij en je gesprekspartner gemeenschappelijk lijken te hebben.

9. Waarvoor ben je het meest dankbaar in je leven?

10. Als je iets kon veranderen aan de manier waarop je bent opgevoed, wat zou dat dan zijn?

11. Vertel je gesprekspartner je levensverhaal zo gedetailleerd mogelijk in vier minuten.

12. Als je morgen wakker zou worden en je was een goede eigenschap of talent rijker, wat zou dat dan zijn?


 

Reeks 2

13. Als een kristallen bol je de waarheid zou kunnen vertellen over jezelf, je leven, de toekomst of iets anders, wat zou je dan willen weten?

14. Is er iets waarvan je al heel lang droomt? Waarom heb je dat nog niet gedaan?

15. Wat is de grootste prestatie van je leven?

16. Wat waardeer je het meest in een vriendschap?

17. Wat is je meest gekoesterde herinnering?

18. Wat is je ergste herinnering?

19. Als je weet dat je over een jaar zou sterven, zou je dan iets veranderen aan de manier waarop je nu leeft? Waarom?

20. Wat betekent vriendschap voor je?

21. Welke rol spelen liefde en genegenheid in je leven?

22. Noem om de beurt een positieve eigenschap van je gesprekspartner. Ga door tot ieder er vijf deelt.

23. Hoe hecht en warm is je familie? Denk je dat jouw jeugd gelukkiger was dan die van de meeste mensen?

24. Hoe was de relatie met je moeder?


 

Reeks 3

25. Doe allebei drie ‘we’-beweringen. Bijvoorbeeld: ‘We zitten in deze kamer en we voelen ons…’

26. Maak deze zin af: ‘Ik zou willen dat ik iemand had met wie kon delen dat...’

27. Als je een goede vriend van je gesprekspartner zou worden, vertel hem of haar wat dan belangrijk voor hem of haar zou zijn om te weten.

28. Vertel je gesprekspartner wat je leuk aan hem of haar vindt; wees heel eerlijk en zeg dingen die je normaal gesproken niet zo snel zou zeggen tegen iemand die je net hebt ontmoet.

29. Deel een gênant moment uit je leven.

30. Wanneer heb je voor het laatst gehuild met iemand erbij? En alleen?

31. Vertel je gesprekspartner iets wat je nu al leuk aan hem of haar vindt.

32. Wat, als er zoiets bestaat, is te serieus om grappen over te maken?

33. Als je vanavond zou sterven zonder kans om met wie dan ook te communiceren, waarvan zou je dan het meest spijt hebben dat je het iemand niet verteld hebt? Waarom heb je het diegene nog niet verteld?

34. Je huis, met alles erin, vliegt in brand. Nadat je je geliefden en huisdieren gered hebt, kun je nog één keer terug om iets in veiligheid te brengen. Wat zou dat zijn? Waarom?

35. Wiens dood, van al je familieleden, zou je het ergst vinden? Waarom?

36. Deel een persoonlijk probleem en vraag de ander om advies hoe hij of zij het zou aanpakken. Vraag je gesprekspartner ook hoe hij of zij zich voelt bij het gekozen probleem.

 


Geschreven door Amanda van Schaik die als freelance journalist voor verschillende bladen werkt. Voor onder meer VIVA, Libelle en Playboy schrijft ze over dating, relaties en gezondheid. Ook is ze oprichter van Daily Love, een platform over de liefde.

 

 

Terug naar overzicht