Maak gratis een profiel aan

Hoe geef je een compliment? 7 Tips!

5-6-2019 - Van een oprecht compliment maakt je ego een sprongetje: je voelt je direct zelfverzekerder, vrolijker en beter in je vel. Niet zo gek dus dat een goede relatie berust op het wederzijds geven van oprechte complimenten. Maar hoe doe je dat, een oprecht compliment geven?

Maak gratis een profiel aan
 

Naast dat je je partner met een compliment behoorlijk opvrolijkt, vergroot je ook de kans dat hij of zij deze specifieke activiteit zal herhalen. Of je nou iets positiefs zei over zijn of haar outfit, zijn spontaniteit, doorzettingsvermogen of gekookte maaltijd:  je zult zien dat dit aspect vaker zal verschijnen.

 

Maar een goed compliment geven is zo eenvoudig nog niet, juist doordat veel mensen het moeilijk vinden een compliment aan te nemen. De kans is groot dat je compliment niet serieus wordt genomen of wordt afgedaan als glad plaatje. Daarom 7 tips voor het geven van een sterk compliment. 

 

Gebruik woorden uit een andere taal

Wanneer je iemand complimenteert in een andere taal, blijft je compliment beter hangen. Dat komt omdat zo’n compliment de ander vaak aan het lachen maakt. Er is zo minder kans om het compliment af te wijzen én je hebt de ander sowieso opgevrolijkt. Daarnaast: komt je date of partner uit een ander land? Maak dan een compliment in de taal van dat land, dat laat zien dat je oprecht moeite doet en interesse hebt in de ander.

 

Vraag iemand om hulp

Als je iemand vraagt je ergens bij te helpen, geef je hem of haar een verpakt compliment. Immers, je laat blijken dat je de kennis of vaardigheid van de ander waardeert.

 

Geef complimentjes

De beste complimenten om te ontvangen zijn complimentjes die gaan over wat jij belangrijk vindt.  Weet je dat je date of partner veel waarde hecht aan zelfstandig zijn? Aan uiterlijkheden? Aan een fijne sfeer in huis? Dan zijn dat aspecten waar je hem of haar op kunt complimenteren.

 

Complimenteer op persoonlijkheid

Complimenten over vaardigheden zoals koken, socializen of organiseren worden vaak minder serieus genomen dan complimenten over iemands persoonlijkheid. Wil je een compliment geven? Focus je dan op je partners vriendelijkheid, vrijgevigheid, loyaliteit of andere karaktereigenschap.

 

Zorg ervoor dat de ander zich gezien voelt

Iemand ‘dapper’ noemen is één ding, maar zeggen dat je gezien hebt hoe moeilijk je partner het op dit moment heeft met iets én dat je het dapper vindt hoe hij of zij zich er doorheen slaat, dat is pas een echt compliment.

 

 

Wees specifiek


Een algemeen compliment zoals ‘wat zie je er mooi uit’ komt al snel ongemeend over. Maak je compliment dus zo specifiek mogelijk en benoem wát je dan zo mooi vindt. Zeg bijvoorbeeld ‘wat zie je er mooi uit, je straalt helemaal’ of ‘wat zie je er mooi uit, blauw staat je echt goed’.

 

 

 

Sluit je compliment af met een vraag

Als je iemand nog niet zo goed kent of je bang bent voor een ongemakkelijke stilte, dan is het slim om je compliment op te volgen met een vraag. Zo start je meteen een gesprek. Kom je er tijdens je eerste date bijvoorbeeld achter dat de ander vegetarisch eet en heb je daar bewondering voor? Zeg dat dan én plak er een vraag achter: ‘wat goed dat je vegetarisch eet! Hoe lang doe je dat al?’

 

Deze blog is geschreven door Charelle Casander. Op haar blog The Scent Of Cinnamon schrijft ze over zingeving, spiritualiteit, het introverte leven en de kleine beetjes magie in ons dagelijks bestaan. Als self-care strateeg helpt ze vrouwelijke ondernemers helderheid te krijgen over hun volgende stap.

 

 

 

Terug naar overzicht