Maak gratis een profiel aan

Hoe lang blijf je daten?

22-5-19 - Het wisselt per persoon hoelang we nodig hebben om een ander toe te laten in ons leven, ons veilig te voelen en ons te hechten aan een ander. Maar wat als dit bij de ander langzamer gaat dan bij jou en of de relatie niet erkent? Hoe lang blijf je dan je tijd investeren en door daten en wanneer besluit je dat je niet bij elkaar past?

Maak gratis een profiel aan
 

Een reden om te daten is vaak om uiteindelijk een serieuze relatie met iemand op te bouwen.
 

Hoe dat proces van daten tot het uitboeien van een relatie eruit ziet, kan heel wisselend zijn. Er is geen standaard tijdsindicatie die aangeeft dat je na zoveel maanden een relatie moet hebben. Het is persoonlijk hoe lang we nodig hebben om een ander toe te laten in ons leven, ons veilig te voelen en ons te hechten aan een ander. 

 

Per persoon wisselt het hoe snel dit proces gaat. Het kan zijn dat jullie een ander tempo hebben in het opbouwen van een relatie. Wanneer jij sneller wil gaan dan de ander kan het lastig zijn: blijf je wachten of is het zonde van je energie en tijd? Wat nu als die ander stiekem helemaal geen relatie wil, maar het contact eigenlijk goed vindt zoals het is of wellicht bindingsangst heeft? Kortom, hoe weet je of je gewoon even geduld moet hebben omdat diegene  wat meer tijd nodig heeft of dat het simpelweg geen toekomst heeft? Relatieplanet legt uit.

 

Vooruitgang

Hoe langzaam het ook gaat, je wilt letten op de toenemende vooruitgang en consistentie. Hiervoor moet je allereerst voor jezelf van te voren een grens bepalen. Dit is nodig zodat de grens niet elke keer opschuift afhankelijk van wat de ander zijn of haar gedrag. Je bepaalt voor jezelf hoe lang je je leven ‘on hold’ wil zetten en wat een redelijke tijd vindt om te investeren in iemand. Want vergeet niet, hoe fantastisch deze persoon ook lijkt: hij of zij is niet de laatste persoon op aarde. De juiste match is iemand die het zelfde wilt als jij, namelijk een relatie. Hij of zij zal daarbij het zelfde tempo hebben als jij.

 

Praat!

Het is een open deur, maar praat met elkaar! Als je dit nog niet aan het begin van het daten heb gedaan kan het alsnog: vraag hoe de ander erin staat en maak jouw eigen wensen duidelijk. Dit is niet het zelfde als iemand de mes op de keel zetten en eisen dat iemand duidelijkheid geeft of het nu een relatie is of niet. Je wilt mededelen dat jij uiteindelijk een relatie voor ogen hebt met iemand die bij je past en graag zou willen onderzoeken of dit met de ander zou kunnen zijn. Vervolgens kun je de ander vragen wat zijn of haar intentie is om te daten. Is het alleen voor de ‘leuk’, een tijd opvulling, voor steun of ook om iemand te vinden waarmee ze een toekomst willen opbouwen?


Een kleine tip; gebruik woorden als ‘iemand’ en niet ‘met jou’ dan laat je in het midden of je een relatie met de ander wilt opbouwen. Je kijkt eerst of iemand überhaupt een relatie wilt en daarna kun je samen onderzoeken of dat met elkaar gaat zijn, dit doe je met het daten.

 

Moeilijke fase

Wellicht heeft de ander een tijdelijk probleem. Is hij nog niet over zijn ex heen of heeft zij een moeder die erg ziek is? Een chaotische periode op het werk? Blijf het gesprek aan gaan met elkaar. Hierbij is zoals al eerder gezegd het belangrijk dat de ander je blijft mee nemen in de problemen of moeilijkheden die er momenteel zijn en je niet emotioneel op afstand houdt. Let er dus op in hoeverre de ander je betrekt bij zijn of haar gedachten over diverse situaties die er in zijn of haar leven spelen.

 

Vaag

Doet hij of zij vaag? Geeft hij of zij geen duidelijke antwoorden? Vage antwoorden zijn een antwoord op zichzelf, het betekent vaak: ik wil niet eerlijk zijn, ik wil geen beloften maken en mijn opties open houden. Neem daarom geen genoegen met een vaag antwoord en stel specifieke vragen. Blijft het vaag? Schep dan zelf duidelijkheid en wacht niet langer.

 

Deze blog is geschreven door Susan Dechering, intuitief psycholoog op het gebied van de liefde. Of het nu gaat om het loslaten, verkrijgen of behouden van liefde, Susan helpt je graag doormiddel van persoonlijke sessies. Live of via Skype voorziet ze je van nieuwe inzichten en oplossingen voor jouw specifieke situatie. De nadruk ligt niet alleen op de moeilijkheden waar je mee worstelt, maar vooral op jouw persoonlijke ontwikkeling en dromen om met meer vertrouwen en te kunnen genieten van de liefde.

 

 

 

 

Terug naar overzicht