Maak gratis een profiel aan
samenleving

Hoe online daten zorgt voor een sterkere samenleving

10-3-2018 - Uit onderzoek blijkt dat relaties die voortkomen uit online daten sterker zijn en daardoor minder vaak eindigen in een scheiding.

Maak gratis een profiel aan

 

Wetenschappers aan de Universiteit van Essex vermoeden zelfs dat online daten onze samenleving sterker en socialer maakt.

 

Vóór de opkomst van het internet was de keuze voor een partner veel kleiner dan we ons nu realiseren. Als je iemand leuk vond uit jouw dorp en die persoon vond jou ook leuk, dan was het zeer waarschijnlijk dat je ging trouwen. Dat trouwen werd later iets minder gegarandeerd, maar het feit bleef dat je voor potentiële partners afhankelijk was van je eigen kring. Met je beste vriend ging je waarschijnlijk niet daten, maar misschien wel met een vriend van hem, of daar de neef van. Voor twee derde van de Nederlandse vrijgezellen geldt deze situatie nog steeds, maar de overige, online datende, drieëndertig procent heeft de dates voor het uitkiezen.

 

Online daten biedt de mogelijkheid om ook buiten jouw kring op zoek te gaan naar een partner, waardoor de sociale en raciale diversiteit toeneemt. De toename van online dating stijgt gelijkwaardig met de toename van interraciale huwelijken en volgens onderzoek aan de Universiteit van Essex is dit geen toeval. Daarbij komt dat wanneer één persoon uit jouw kring een interraciale relatie heeft, jouw kring ineens interraciaal wordt uitgebreid. Hierdoor is de kans groter dat ook jij in een interraciale relatie terecht komt, omdat ‘het neefje van’ nu niet meer per se van Nederlandse afkomst is. Dit zorgt niet alleen voor meer diverse relaties, maar ook voor meer begrip, tolerantie en openheid voor verschillende culturen in onze maatschappij.

 

Een leuke bijkomstigheid is dat partners die elkaar gevonden hebben op het internet, vaak langer bij elkaar blijven en meer voldoening halen uit hun relatie. Niet gek, als je bedenkt dat je deze persoon uit zo’n 200.000 andere online datende personen hebt uitgekozen. De kans dat jullie goed bij elkaar passen is groter dan wanneer je één van de twintig mannen uit je geboortedorp kiest. Zoals Marcelino Lopez, schrijver van het boek ‘Liefde in Tijden van Facebook’, schrijft: Online daten is niet meer weg te denken uit de paringsdans van de moderne mens.

 

Deze blog is geschreven door Charelle Casander. Op haar blog The Scent Of Cinnamon schrijft ze over zingeving, spiritualiteit, het introverte leven en de kleine beetjes magie in ons dagelijks bestaan.

 

 

 

 

Terug naar overzicht