Maak gratis een profiel aan
Interview met onze klantenservice over datingfraude

Interview met onze klantenservice over datingfraude

28-3-2017 - Datingfraude is een bekend fenomeen en er gaan miljoenen euro's in om. Ook onze klantenservice krijgt weleens vragen over dit onderwerp. Onze senior klantenservicemedewerker Harry vertelt in dit interview wat er wordt gedaan tegen nepprofielen en geeft tips hoe je veilig kunt daten.

Kies voor een betaald lidmaatschap!

 

1. Steeds vaker is het onderwerp datingfraude in het nieuws. Krijgt de klantenservice daar vragen over?

“De roze wolk van een verliefdheid of vlinders in je buik doet veel mensen met open ogen in bekende of minder bekende trucjes van oplichters trappen. Helaas hebben wij ook af en toe mensen die een melding maken van datingfraude om de daadwerkelijke persoon te achterhalen of andere mensen te waarschuwen.”  

 

2. Wat doet de klantenservice tegen nepprofielen?

“Alle profielen worden door ons gecontroleerd vlak nadat ze aangemaakt zijn. Omdat wij inmiddels 15 jaar ervaring hebben in datingfraude en de werkwijze van mogelijke oplichters, kunnen wij in de meeste gevallen dergelijke nepinschrijvingen direct blokkeren en verwijderen. Helemaal voorkomen dat een oplichter een profiel aanmaakt is helaas niet mogelijk. Hoe strenger wij worden bij het toelaten van een profiel, hoe inventiever een beoogd oplichter te werk gaat.”  

 

3. Hoe doet de klantenservice een profielencheck?

"Bij Relatieplanet worden alle profielen handmatig gecontroleerd. Wij kijken o.a. naar het IP-nummer waarmee de gebruiker een profiel aanmaakt. IP-nummers uit landen buiten Nederland en België worden met een veel grotere zorgvuldigheid gecontroleerd. Door het gebruikte mailadres, de profielfoto en de formulering van de profieltekst is voor ons veelal te herkennen dat het om een mogelijke oplichter gaat. Omdat wij 7 dagen per week, 365 dagen per jaar van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat hierop toezien, horen wij bij de meest betrouwbare datingsites van Nederland en België.  

 

Onderaan elk profiel op Relatieplanet vind je bovendien een knop 'Dit profiel is niet OK', waarmee je een melding kan doen bij mogelijk misbruik. Zo'n melding komt direct binnen bij een profielcontroleur. Die voert een aantal controles uit, om na te gaan of het mogelijk een oplichter betreft of niet. Met één muisklik kan bij vermeend datingfraude een profiel én alle gevoerde correspondentie worden verwijderd.”  

 


4. Relatieplanet heeft het Keurmerk Veilig Daten. Wat houdt dat precies in?

“Het Keurmerk Veilig Daten is tot stand gekomen om de datingsites die veiligheid, transparantie en een goede klantenservice hoog in het vaandel hebben staan te kunnen onderscheiden. De meest betrouwbare datingsites hebben zich daarom ingespannen om het keurmerk in het leven te roepen. Door middel van het keurmerk kunnen consumenten gemakkelijk de datingsites herkennen waar zij veilig kunnen daten. De praktijk heeft uitgewezen dat een dergelijk keurmerk nodig is om bescherming te bieden tegen de datingsites die het belang van de consument niet voorop zetten.  

 

De aangesloten datingsites voldoen aan de volgende voorwaarden:

 

  • Eerlijkheid en transparantie over prijzen en abonnementsmodellen
  • Klantvriendelijke voorwaarden
  • Goede bereikbaarheid bij vragen of klachten
  • Duidelijke beleidsvoering tegen oplichting  

 

Relatieplanet onderscheidt zich nog extra ten opzichte van andere datingsites die bij dit keurmerk zijn aangesloten op de volgende punten:

 

  • Telefonische bereikbaarheid van de klantenservice van 09.00 - 21.00 uur en dat 7 dagen per week
  • Reactietijd bij verzonden berichten via het contactformulier van maximaal 24 uur binnen de openingstijden, maar we reageren bijna altijd direct
  • Vriendelijke en deskundige medewerkers bij de klantenservice”  

 

5. Heb je nog meer tips om zo veilig mogelijk te daten?

“De website van Relatieplanet biedt de mogelijkheid om in contact te komen met mogelijke geschikte kandidaten zonder direct contactgegevens uit te wisselen. Mocht het contact onverhoopt niet zijn wat je ervan verwacht had, dan kun je eenvoudig via onze site het contact verbreken en zelfs iemand blokkeren om verder contact te voorkomen.

 

Wij adviseren om directe contactgegevens pas uit te wisselen wanneer je na een tijdje goed contact hebt met iemand. Heb je een goed gevoel bij iemand en wil je gaan afspreken? Spreek dan tijdens een eerste date af bij een publieke ruimte, zoals een café of restaurant.

 

Woont of verblijft iemand momenteel in het buitenland, wees dan extra alert. Daarnaast richt Relatieplanet zich voornamelijk op Nederland en België. Maak nooit geld over aan iemand die je nog niet persoonlijk hebt ontmoet en jou allerlei mooie beloftes in het vooruitzicht stelt. Indien nog geen sprake is geweest van een ontmoeting, geldt meestal de richtlijn: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.”  

 

Terug naar overzicht