Maak gratis een profiel aan

Is het hebben van een latrelatie normaal?

3-4-2019 - Ben je gek op je partner, maar weet je niet zeker of je met hem/haar wil samenwonen? En is dit gevoel 'normaal'? Relatieplanet legt alles uit over het hebben van een latrelatie.

Maak gratis een profiel aan


In dit artikel gaan we verkennen wat een latrelatie is en of het 'normaal' is om in een dergelijke relatie te zitten. Misschien ontdek je wel dat een latrelatie jou op het lijf geschreven staat.

 

Wat is een latrelatie?

Lat staat voor ‘living apart together’. Wat feitelijk neerkomt op, dat je een relatie met iemand hebt, maar dat je niet met diegene samenwoont. Waarbij het ook nog eens niet het doel is om uiteindelijk samen te gaan wonen. Jullie kiezen er gewoon allebei bewust voor om wel een relatie aan te gaan en apart te blijven wonen.

 

Waarom men dit apart vindt

De buitenwereld vindt hier vaak wat van. De aanname is, ‘als je van elkaar houdt, wil je zoveel mogelijk bij elkaar zijn’. Samenwonen wordt gezien als een uiting van commitment en affectie. Als je daar dan niet voor kiest, wordt dit vaak gezien als of het niet serieus nemen van de relatie, of het zijn van een rare kwibus die moeite heeft met mensen, menselijke contact en alles wat daarbij komt kijken. Dit hoeft niet het geval te zijn. Interessant is daarom om te kijken wat redenen zijn voor mensen om een latrelatie aan te gaan.

 

Reden 1: Het hoeft gewoon niet

 

Op een gegeven moment kom je in een fase van je leven waarin je gewoon niet meer hoeft samen te wonen met je geliefde. Vroeger was er misschien een financiële reden. Of de noodzaak van het samen runnen van een huishouden, met kinderen, huisdieren en de hele rataplan. Bij een bepaalde leeftijd kom je op het punt dat dit allemaal niet meer nodig is. Hoe heerlijk is het dan om je eigen plek te hebben. Om dan vanuit die uitgangspositie elkaar geregeld op te zoeken.

 

Reden 2: Het speciaal houden van het contact

 

Samenwonen kan heerlijk zijn, maar is ook een voedingsbodem voor sleur. Door enkel bewust elkaar op te zoeken en het niet als vanzelfsprekendheid te gaan zien. Iets wat toch haast onvermijdelijk gebeurt als je gaat samenwonen. Blijf je het contact fris en uitdagend houden. Omdat je elkaar bewust opzoekt, stap je er op die momenten met meer aandacht in, wat het samenzijn een hele andere energie geeft. Je zou het haast meer mindfull kunnen noemen.

 

Reden 3: Behoefte aan ruimte en vrijheid

 

Je hebt ervaring nodig om te ontdekken wat het best past bij hoe en bij wie je bent. Zolang je die ervaring nog niet hebt zal je sneller geneigd zijn mee te gaan in wat “normaal” is. Normaal op relationeel vlak, is gaan samenwonen als je met elkaar in een serieuze relatie zit. Vaak ontdekken mensen met de jaren dat ze andere behoeftes hebben. Dat ze genieten van rust en ruimte. Dat het op jezelf wonen terwijl je wel een relatie met iemand hebt, niks zegt over hoe “echt” de relatie is.

 

Reden 4 Het praktische overige

 

Stel je zoontje zit ergens op school en je wilt niet dat hij moet gaan switchen. Stel je huis staat onder water en je wilt hem nog niet verkopen. Vul zelf maar verder in. Er kunnen allerlei praktische redenen zijn die mensen weerhouden om te gaan samenwonen. Waardoor ze noodgedwingen kiezen voor het 'latten'.

 

Reden 5: Twijfel

 

Een reden om niet te gaan samenwonen kan ook gewoon twijfel zijn. Twijfel of de betreffende persoon geschikt voor je is. Eigenlijk vind ik niet dat je dat redenen voor een latrelatie mag aandragen. Het is feitelijk gewoon meer een uiting van twijfel en niet een bewuste keuze voor een latrelatie.

 

Is een latrelatie raar?

 

Bovenstaande rijtje brengt ons bij de vraag waar we initieel mee begonnen zijn. Is het hebben van een latrelatie raar? Kort antwoord: nee absoluut niet. Belangrijker is dat jij jezelf afvraagt of een latrelatie wat voor jou is. Is dat wat jij wilt, wat het beste past bij jou en uiteraard wat jouw geliefde ook wenst. Daar gaat het uiteindelijk om. Een samenzijn creëren die werkt voor jullie beide. De rest is bijzaak.

 

 

Deze blog is geschreven door datingexpert Tom Gorny van MasterFlirt en Ask A Guy. Hij traint al jarenlang mensen die beter willen worden in (online) daten en behoefte hebben aan meer zelfvertrouwen. Tom is auteur van de boeken 'MasterFlirt, zo versier je elke vrouw' en 'MasterFlirt Internet'. Daarnaast maakt hij podcasts over alles wat met de liefde te maken heeft. 

 

 

Terug naar overzicht