Maak gratis een profiel aan
online match

Is romantische liefde te voorspellen met algoritmes?

5-10-2017 - Romantische liefde blijkt lastig te voorspellen. Maar hoe zit dat dan met datingsites en het vinden van de ‘perfecte match’?

Kies voor een betaald lidmaatschap!


“Datingsites die u ´de perfecte match´ beloven, verkopen sprookjes”, kopt de Volkskrant. En dan bedoelen ze niet de sprookjes in de categorie ´ze leefden nog lang en gelukkig´. Integendeel, in dit verhaal zullen de prins(es) en prins(es) elkaar nooit ontmoeten. Uit een nieuwe Amerikaanse studie blijkt namelijk dat het ontzettend lastig is om met behulp van geavanceerde computertechnieken mensen met elkaar te matchen.

 

Glazen bol of gewoon een spiegel?

In het onderzoek werd aan driehonderdvijftig studenten gevraagd om vragenlijsten in te vullen, met daarin meer dan honderd details over hun karakter, voordat zij onderling gingen speeddaten. Op basis van de ingevulde vragenlijsten, lieten de onderzoekers computers voorspellen tussen welke studenten het zou klikken. Het resultaat: nul juist voorspelde matches.

 

Erg verrassend is dat niet. Laat ik voor mezelf spreken: knappe vragenlijst die voorspelt wie voor mij de perfecte match is. Ik snap zelf niet eens hoe ik in elkaar steek. En daarmee is gelijk een groot nadeel van het onderzoek – en datingsites die met soortgelijke algoritmes werken – genoemd: zelfrapportage. Mensen vullen zelf de vragen over hun karakter in.

 

Een duwtje in de rug

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat jij jezelf perfect kent. En iemand anders, jouw perfecte match, zichzelf ook. Succes verzekerd. Of toch niet? Want wat is dan die ‘perfecte match’? Zoek je iemand met dezelfde of juist tegenovergestelde eigenschappen? Misschien wel iemand die het doordeweeks altijd met je eens is, maar in het weekend wat meer tegengas geeft, omdat je dan meer tijd hebt. En met alleen het koppelen van karaktereigenschappen ben je er nog niet; er zijn nog veel meer factoren die bepalen of een relatie slaagt.

 

Je zou er bijna moedeloos van worden. Bijna! Want hoewel het soms misschien een fijn idee lijkt om je perfecte match ergens af te kunnen halen, is dat natuurlijk ook ontzettend saai. Het is toch veel leuker om in plaats van de liefde te controleren, haar gewoon een klein duwtje in de rug geven? Zo is het wel handig om van te voren te bepalen of je een prins of een prinses zoekt, maar welke kleur het paard heeft waar hij of zij op aan komt rijden zie je later wel!

 

Deze blog is geschreven door Niek van Drie. Op zijn website www.degrotevandrie.nl schrijft hij over alles wat hem bezighoudt. En dat is een hoop...!

 

Terug naar overzicht