Jaloezie: daten met het groene monster

Jaloezie: daten met het groene monster

Iedereen kent het wel: jaloeziegevoelens. Je hebt een leuke date gehad met een andere single, maar hij of zij heeft meerdere contacten. Eigenlijk wil je niets liever dan diegene vastketenen aan een stoel, zodat je het alleenrecht hebt. Het wordt vaak als negatief gevoel gezien, maar dat is niet altijd waar. Datingsite Relatieplanet vertelt jou hoe je het beste om kan gaan met jaloezie.

Wil jij Relatieplanet proberen? Schrijf je in via onderstaande knop.

Schrijf je gratis in

Rationele of irrationele jaloezie

Jaloezie is een breed begrip zonder duidelijke betekenis. Verschillende gevoelens, zoals angst, rivaliteit en afgunst, worden hiermee geassocieerd. Je wil bijvoorbeeld meer indruk maken op je date dan anderen, waardoor je overdreven je best gaat doen. Dit zijn allemaal uitingen van gevoelens waarvan je niet zo goed weet wat je ermee aan moet. Om wat duidelijkheid te scheppen, wordt vaak gesproken van rationele of irrationele jaloezie. Met rationele jaloezie worden vooral situaties aangeduid wanneer je met een duidelijke reden deze gevoelens voelt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je partner is vreemdgegaan. Daarnaast wordt irrationele jaloezie vaak gedreven door gevoelens als onzekerheid en angst. Vaak denk je, zonder dat er duidelijke aanleiding voor is, dat er iets vervelends gaat gebeuren.

Singles; overwin het groene monster!

Om deze gevoelens te overwinnen, moet je vooral met jezelf aan de slag. Jij bent de enige die ervoor kan zorgen dat je er beter mee om kan gaan. Probeer bijvoorbeeld na te gaan welke vorm van jaloezie bij jou van toepassing is. Is het rationeel? Uit dan je gevoelens naar de betrokken persoon. Daarnaast heb je misschien andere contacten die je advies kunnen geven. Bij irrationele jaloezie is het slim om eens te proberen de rollen om te draaien. Denk je dat jij het fijn zou vinden als de ander, zonder duidelijke reden, het groene monster op je af stuurt?
 
Soms is het moeilijk om met deze gevoelens om te gaan. Het kan zelfs zo zijn dat je, door er meer aandacht aan te besteden, het probleem alleen maar groter maakt. Dit is natuurlijk nergens voor nodig. Heb jij irrationeel jaloerse gevoelens, dan is dat oké. Laat het gevoel er zijn, maar probeer er niet teveel gehoor aan te geven. Zo sta je boven je jaloezie. Uiteindelijk leer je vanzelf meer vertrouwen in de ander te krijgen en voel je de negatieve gevoelens wegvloeien.

Op onze blog schrijven we over dingen waar je tegenaan loopt tijdens het daten, informatie over relaties, het gebruik van Relatieplanet zelf en we geven je datingtips. Lees ook onze andere blogs!

Terug naar het blogoverzicht