Groot leeftijdsverschil

Leeftijdsverschil bij daten

Leeftijdsverschil binnen een relatie is nog altijd een veelbesproken onderwerp. Waarom wordt er soms gefronst wanneer de leeftijden van twee partners een stukje uit elkaar liggen? Liefde overwint ten slotte toch alles?

Kies voor een betaald lidmaatschap!

 

Het gevaar: de generatiekloof

Hét grote nadeel van een groot leeftijdsverschil binnen een relatie is natuurlijk de generatiekloof. Door het verschil in leeftijd bestaat de kans dat jullie op verschillende punten in jullie leven staan. Wanneer de één bijvoorbeeld net begint met een studie, staat de ander te springen om zich op de carriere te storten. In dit geval hoeft het verschil in leeftijd niet eens heel groot te zijn: soms betreft het maar één voltooide opleiding waardoor jullie levens simpelweg niet compatibel zijn. Dit kan gebeuren: jullie levensdoelen sluiten gewoon niet op elkaar aan. Andere punten in het leven waarin de “grote” wensen verschillend kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld het moment om kinderen te nemen of de pensioenleeftijd. Bij de kleinere dingen, zoals date activiteiten, kun je ook al tegen verschillende wensen aan lopen. Denk daarom goed na over zowel je eigen wensen als die van de ander tijdens het daten, ook op langere termijn!

 

Voordelen van een groot leeftijdsverschil bij daten

Dus, je hebt een klik met een ouder of jonger persoon. Zijn hier ook rationele voordelen aan verbonden? Natuurlijk wel! De oudere persoon in de relatie zal misschien wat meer levenservaring hebben en zal inzicht kunnen tonen, terwijl de jongere partner zorgt dat de relatie energiek blijft door nieuwe impulsen te introduceren. Over energie gesproken: misschien is een deel van jullie klik wel dat jullie elkaar uitbalanceren: over het algemeen zijn jongere personen wat actiever, terwijl de ander de ‘overbodige’ energie misschien wat kan temperen. Jullie kunnen elkaar dus stabiliseren binnen de relatie, wat een heel goed resultaat kan opleveren.

 

Balans voor succes in de relatie

Uiteindelijk komt het er op neer dat er geen vaste formule is om een relatie te laten werken, leeftijdsverschil of niet. Je zult gewoon moeten kijken of jullie liefde de mogelijke problemen kan overwinnen. Hoe zorg je ervoor dat je in een gezonde relatie zit met een groot leeftijdsverschil? Zoals gewoonlijk helpt communiceren hier goed bij. Sluit compromissen en heb begrip en respect voor elkaars wensen. Dit is de beste kans om balans te vinden in jullie relatie. Er ontstaat vast wel een keer ruzie, maar vrees niet! In ieder geval zijn er genoeg voorbeelden waarin de relatie wél succesvol verloopt.

 

Terug naar overzicht