Maak gratis een profiel aan

Leeftijdsverschil tijdens daten: taboe of normaal?

22-8-19 - We kiezen niet op wie we vallen of op wie we verliefd worden. Het kan dus voorkomen dat er tussen jou en je partner een (groot) leeftijdsverschil zit. Hoe ga je om met de vooroordelen? En heeft zo'n relatie nu juist een hogere of lagere slagingskans? Relatieplanet zoekt het uit.

Liefde is iets dat bestaat tussen twee mensen. Het is ook niet altijd te verklaren: je kiest immers niet uit op wie je verliefd wordt. Toch moeten sommige koppels zich meer verantwoorden naar de maatschappij dan anderen. Stelletjes met een groot leeftijdsverschil krijgen te maken met veel vooroordelen en kritiek. Terecht of onzin?
 

Een relatie is iets tussen twee partners, maar toch zijn er vaak veel buitenstaanders die zich ermee bemoeien en er iets van vinden. Koppels met een groot leeftijdsverschil moeten zich vaak verantwoorden voor hun keuze. Waarom is dit? En is het echt zo dat een groot verschil in leeftijd zorgt voor meer problemen in een relatie? Relatieplanet zoekt het uit.
 

Vooroordelen

Hoewel we, zeker in Nederland, graag denken dat we heel vooruitstrevend en open minded zijn, zijn er nog veel vooroordelen over koppels met een groot leeftijdsverschil. Oudere vrouwen met een jongere vriend worden minachtend afgedaan als ‘cougars’ en een man met een jonge vriendin heeft vast een ‘midlife crisis’. Deze vooroordelen komen gek genoeg voort uit onze drang om voort te planten.


Vanuit evolutionair oogpunt is een groot leeftijdsverschil namelijk helemaal niet rendabel. De kans op vruchtbaarheid neemt af op latere leeftijd en dus is het kiezen van een (veel) oudere partner niet handig. Het is dus vooral ons instinct dat deze relaties stiekem afkeurt. Daarnaast zijn we gewend om relaties aan te gaan met mensen die dezelfde normen en waarden, interesses en karaktertrekken hebben als wijzelf. Er wordt vaak vanuit gegaan dat mensen die ouder of jonger zijn niet op een lijn zitten met mensen van een andere leeftijd.
 

Andere prioriteiten

Toch gaan deze oergevoelens tegenwoordig niet helemaal meer op. Vroeger was het normaal om op heel jonge leeftijd kinderen te krijgen, maar tegenwoordig zijn vrouwen veel meer gefocust op zelfontplooiing en carrière maken. We trouwen (gelukkig!) niet meer op 14-jarige leeftijd en hebben hele andere prioriteiten in het leven gekregen.

 

De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen een kind krijgen, lag in 2018 gemiddeld op 29,9 jaar. Verwacht wordt dat deze leeftijd in de loop der tijd alleen maar hoger zal worden. Daarnaast is er in de liefde tegenwoordig überhaupt veel meer mogelijk dan vroeger: best gek dus, dat we nog steeds best wel veroordelend zijn over koppels met een groot onderling leeftijdsverschil.
 

Minder of meer kans van slagen?

Er zijn veel onderzoeken uitgevoerd naar relaties met leeftijdsverschil. De ene wetenschapper beweert dat een groot verschil in leeftijd een grotere kans geeft op een relatiebreuk, terwijl de ander zegt dat het juist heel succesvol kan zijn. Daarnaast blijkt uit veel onderzoek dat veel singles ook openstaan voor dates met mensen die een stuk ouder- of jonger zijn. Het lijkt dus meer met persoonlijke voorkeur te maken te hebben, dan daadwerkelijk met de leeftijd.

 

Conclusie

Uiteindelijk is een relatie iets tussen twee mensen. Daarbij zijn de klik, aantrekkingskracht, het vertrouwen en de band veel belangrijker dan iets als leeftijd. Als het voor jullie werkt, ben je verder aan niemand verantwoording schuldig. Vooroordelen

 

 

 

Terug naar overzicht