Maak gratis een profiel aan
Lessen in de liefde

Lessen in de liefde

23-4-2018 - Besteedde je vroeger op school meer tijd aan jongens of meisjes dan aan je huiswerk? Dan is een studie in Zuid-Korea misschien iets voor jou; daar krijgen studenten sinds kort namelijk les in de liefde.

Maak gratis een profiel aan

Op de middelbare school waren er wellicht vakken waarvan je dacht: 'Wat heb ik hier later aan?' Op school leerde je hoe je een staartdeling moet maken, maar legde niemand je uit hoe de liefde werkt. En terwijl met een rekenmachine die staartdeling overbodig wordt, moet de eerste computer die je de weg wijst in de liefde nog worden uitgevonden. Daarom pakken ze het in Zuid-Korea sinds kort anders aan. In Trouw valt te lezen dat studenten daar tijdens het vak 'Inleiding tot de liefde' leren hoe je relaties aangaat en onderhoudt.


Van slapen krijg je geen baby's

Nu is niet zo dat het de Zuid-Koreanen van nature aan hartstocht ontbreekt; ze hebben er simpelweg geen tijd voor. De studie- en de werkdruk in Zuid-Korea zijn enorm, wat onder andere tot gevolg heeft dat het geboortecijfer al jaren een van de laagste ter wereld is. Ondanks dat de 68-urige werkweek sinds maart is teruggeschroefd naar 52 uur, valt het voor te stellen dat de mensen die wel tijd hebben voor een relatie al snel tegen elkaar zeggen 'laten we maar gaan slapen, morgen weer vroeg op'.

Zoals je vroeger echter bij biologie al leerde: van slapen krijg je geen baby's. Dus leren de Zuid-Koreaanse studenten sinds kort niet alleen waar je wel baby's van krijgt, maar ook hoe je iemand vindt waar je baby's mee kan maken. En misschien nog wel belangrijker: hoe je diegene vervolgens vasthoudt. Figuurlijk, maar wie weet ook letterlijk. Dat vertelt het verhaal niet.

 

Cum laude in de liefde

Wat de precieze invulling van het vak 'Inleiding tot de liefde' ook is, het feit dat het de ruimte biedt om eens om je heen te kijken is al winst. Want hoewel de werkdruk in Nederland wellicht wat lager is, is het ook ons niet vreemd om soms de verkeerde zaken voorrang te geven. Dus ook al levert het je geen diploma of promotie op, laat je studie en werk af en toe voor wat het is en gun jezelf de tijd om cum laude af te studeren in de liefde!
 

Deze blog is geschreven door Niek van Drie. Op zijn website www.degrotevandrie.nl schrijft hij over alles wat hem bezighoudt. En dat is een hoop...!

 

 

 

Terug naar overzicht