Maak gratis een profiel aan
Onbegrip

Mannen en vrouwen begrijpen elkaar voor 20%

29-3-2018 - Voel jij je in relaties vaak onbegrepen? Trek het je dan vooral niet aan, want je bent niet de enige. Volgens onderzoek begrijpen mannen en vrouwen elkaar voor 20%. En nee, het ligt niet alleen aan de mannen.

Maak gratis een profiel aan

 

Slecht nieuws voor mensen die wederzijds begrip als één van de belangrijkste punten in een relatie zien: mannen en vrouwen schatten slechts twintig procent van wat hun partner denkt en voelt juist in. 

 

‘Hij luistert niet’

Voor het onderzoek moesten 150 koppels twaalf minuten lang discussiëren over verschillende onderwerpen. Daarna werd ze gevraagd om de gesprekken terug te kijken en te vertellen: wat denkt uw partner hier?

 

Vrouwen blijken hierbij vaak te zwartgallig te denken over hun partner. ‘Hij is niet geïnteresseerd, hij luistert niet, hij doet geen moeite om mij te begrijpen’. Het zijn volgens de onderzoekster typische vrouwengedachten die in het onderzoek voorkwamen. En daar klopt dus maar twintig procent van.

 

Ingewikkelde materie

Dat is niet erg. Als een vrouw twintig procent van mij begrijpt, is dat al twee keer zoveel als ikzelf. En als ik twintig procent van een vrouw begrijp, ben ik dik tevreden. Niet omdat ik de lat zo laag leg, maar omdat vrouwen gewoon best wel ingewikkeld zijn. Het verbaast me dan ook niets dat er vijf mannen nodig zijn om één vrouw te begrijpen. Wat dat betreft hebben sommige polyamoristen de oplossing al gevonden.

 

Het maakt overigens niet uit hoe oud je bent. Het is niet zo dat je elkaar beter gaat begrijpen naarmate je ouder wordt; de zeventigers in het onderzoek deden het niet beter dan de achttienjarigen. Volgens de onderzoekster zit het hem niet in de leeftijd, maar in de motivatie: ‘Na twee jaar doen we een stuk minder moeite om onze partner te doorgronden.’

 

Dus sta je aan het begin van een nieuwe relatie, geniet dan met volle teugen van de overvloed aan wederzijds begrip. Want voor je het weet praat je tachtig procent van de tijd langs elkaar heen. Of blijf jij wel je best doen?

 

Deze blog is geschreven door Niek van Drie. Op zijn website www.degrotevandrie.nl schrijft hij over alles wat hem bezighoudt. En dat is een hoop...!

 

 

 

Terug naar overzicht