Na regen komt zonneschijn: laat eenzaamheid achter

Na regen komt zonneschijn: laat eenzaamheid achter

Eenzaamheid is vaak een onbesproken issue. Zowel jongeren als ouderen hebben er soms last van. Je alleen, niet gezien of niet gehoord voelen: het hoort er allemaal bij. Gelukkig is eenzaamheid niet een onoverkoombaar probleem. Datingsite Relatieplanet geeft je graag advies om uit het dal van eenzaamheid te klimmen.

Wil jij Relatieplanet proberen? Schrijf je in via onderstaande knop.

Schrijf je gratis in

Eenzaamheid vertelt je iets

Ook al is eenzaamheid op het eerste gezicht een negatieve emotie, het heeft wél een functie: je hoofd geeft je de boodschap dat er iets misgaat. De oorzaak kan natuurlijk verschillend zijn: een scheiding, je kinderen gaan op zichzelf wonen, of je verkering is uit. Het is sociaal gezien ineens erg stil; je mist een emotioneel raakvlak waardoor je zo nu en dan niet lekker in je vel zit. Ondanks dat je open staat voor daten, zit je er erg mee dat je geen relatie hebt: je bent geen happy single.

Relatie-vervangers: haal positiviteit naar je toe

Sociale eenzaamheid ontstaat wanneer er één of meerdere vaste sociale relaties wegvallen. Het beste medicijn is om deze ontstane vrije ruimte op te vullen met nieuwe contacten. Vind daarvoor een interesse of activiteit dat bij jou past. Of je je nu aansluit bij een sportvereniging, dansles neemt, of vrijwilligerswerk gaat doen: het zijn allemaal manieren om leuke mensen te leren kennen. Ook als je op zoek bent naar een nieuwe liefde kun je er het beste gewoon voor gaan. Knoop gesprekken aan in een winkel, bezoek een event dat zich op singles richt, of maak een account aan op een datingwebsite. Wanneer je je eigen passies gebruikt om sociale contacten op te bouwen, ontmoet je veel mensen waar je veel raakvlakken mee gaat hebben.

Doe het niet alleen

Eenzaamheid is niet altijd makkelijk op te lossen. Wellicht liggen de kans voor het grijpen, maar durf je je niet aan anderen te binden. Door je eigen emoties wordt de eenzaamheid dan aangewakkerd; dit wordt ook wel emotionele eenzaamheid genoemd. Dit komt vaak door gebeurtenissen in je leven die je gevormd hebben tot de persoon die je nu bent en die invloed uitoefenen op de keuzes die je maakt. Belangrijk om te beseffen is dat je vrienden, familie, of zelfs je huisarts in dit geval voor je klaarstaan en je graag op weg helpen. Hoe moeilijk het ook is om erover te praten, dit is de beste manier en de eerste stap om je leventje weer een nieuwe leuke impuls te geven.

Op onze blog schrijven we over dingen waar je tegenaan loopt tijdens het daten, informatie over relaties, het gebruik van Relatieplanet zelf en we geven je datingtips. Lees ook onze andere blogs!

Terug naar het blogoverzicht