Relatieplanet onderzoekt: ochtendmensen en avondmensen

Relatieplanet onderzoekt: ochtendmensen en avondmensen

Ze zeggen wel eens: je hebt twee soort mensen op de wereld, ochtend- en avondmensen. In de wereld van singles is het niet anders. Misschien vind je het heerlijk om in de vroege ochtend de deuren open te slaan en een nieuwe dag te begroeten, of wellicht leef je in de avond helemaal op van een goed glas wijn of een avond vol sportieve activiteiten. Datingsite Relatieplanet zet de voor- en nadelen van deze twee type singles op een rij.

Wil jij Relatieplanet proberen? Schrijf je in via onderstaande knop.

Schrijf je gratis in

Daten met een ochtendmens

Sta je direct op bij het afgaan van je wekker? Kan je in de ochtend enorm genieten van een mooie wandeling of joggingsessie? Geniet je van een uitgebreid ontbijtje en de laatste berichten op je nieuwsapp? Dan ben je waarschijnlijk een ochtendmens!

Ochtendmensen bloeien helemaal op bij de start van een nieuwe dag. Niks drie keer omdraaien of met een pruillip onder de douche staan, jij bent helemaal klaar voor deze nieuwe dag. Een nieuwe dag, nieuwe kansen! Er zijn zelfs mensen die direct beginnen met het draaien van de was of het poetsen van het hele huis. “Dat heb je dan maar weer mooi klaar”, is de gedachte.

Een ochtendmens heeft doorgaans meer slaap en voelt zich gezonder. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek gepubliceerd door Tijdschrift Elsevier naar geluk van ochtendmensen vs. avondmensen. Mensen die opbloeien in de avond ervaren veelal een sociale jetlag. Van een sociale jetlag is sprake wanneer dagelijkse activiteiten en afspraken niet bij het dagritme van een persoon passen.

Een relatie met een avondmens

Kun je enorm genieten van uitgebreid koken in de avond? Vind je het super om in de avonduren tijd door te brengen met vrienden en familie? Kun je tot in de late uurtjes je favoriete serie blijven kijken zonder naar de klok te kijken? Dan ben je waarschijnlijk een avondmens!

Avondmensen hebben moeite met opstaan, maar in de loop van de avond komen ze volledig tot bloei. Het is net alsof op dat moment een energiebommetje ontploft. Na een werk- of studiedag hebben ze zin in gezelligheid en activiteiten. Lekker sporten, een filmavond of een avondje stappen, avondmensen zijn overal voor te porren. Minpuntje: de volgende ochtend gaat de wekker weer.

Avondmensen worden doorgaans als sociaal, creatief en flexibel bestempeld. Minpunten zijn soms overgewicht (door al het lekkere eten en drinken?) en slaaptekort. Of je een avondmens of ochtendmens bent, wordt vastgesteld door je genen. Kinderen zijn over het algemeen ochtendmensen. Pubers veranderen sneller in avondmensen. Nieuwssite NU.nl schrijft hierover het volgende: naarmate je ouder wordt, switchen mensen vaak terug naar vaste ochtendrituelen.

Tegenpolen vullen elkaar aan

Of je nu een ochtend- of avondmens bent, met beide types daten heeft voordelen. Ben je zelf een ochtendmens, dan vind je het waarschijnlijk fijn wanneer je partner in de avond leuke initiatieven neemt. Ben je een avondmens, dan kan je er waarschijnlijk enorm van genieten als je partner in de ochtend zonder slag of stoot een glas verse jus voor je perst. Of je iemand zoekt met hetzelfde ritme of een persoon die jou aanvult, is aan jou. Zo lang het klikt en je samen geniet, accepteer je ongetwijfeld dat ene ochtendhumeurtje of iemand die wat vroeger dan gewenst gapend tegen je aankruipt. Tegenpolen trekken elkaar immers aan.

Op onze blog schrijven we over dingen waar je tegenaan loopt tijdens het daten, informatie over relaties, het gebruik van Relatieplanet zelf en we geven je datingtips. Lees ook onze andere blogs!

Terug naar het blogoverzicht