Omgaan met afwijzing

Omgaan met afwijzing

20-10-2016 - Online daten is lastig. Hoe ga je om met afwijzing? Miss Psychology en Relatieplanet helpen je.

Kies voor een betaald lidmaatschap!

 

Van een kort gesprekje op Relatieplanet tot de liefde van je leven: afwijzing is nooit leuk. Net als jij zelf, hebben alle leden van Relatieplanet een voorkeur voor bepaalde typen persoonlijkheden en uiterlijk: grote kans dus, dat het niet direct raak zal zijn. Maar doorgaan is het devies. Wie niet waagt wie niet wint is dé truc voor een gelukkig leven. Ook op datingsite Relatieplanet geldt: laat je niet kisten en ga gewoon door met de zoektocht naar jouw partner! Daarnaast leer je omgaan met afwijzing met de tijd.    

 

Waarom afwijzing zo naar voelt

Of je nu wordt afgewezen bij het daten of wordt gedumpt na een langere relatie, afwijzing doet pijn. Het maakt niet uit wat voor soort afwijzing het is, het is altijd pijnlijk en zorgt voor verdriet en/of boosheid. Waarom eigenlijk? Dat iemand die we hoog hebben zitten niet met je verder wil, geeft je het gevoel dat we niet bijzonder of leuk genoeg zijn en dus iemands tijd niet waard zijn. We voelen ons daardoor waardeloos. Afwijzing tast daarom ons zelfvertrouwen aan en is een bron voor negatieve gevoelens. De kunst is te leren omgaan met afwijzing.  

 

Je houding ten opzichte van afwijzing

Om jezelf te beschermen tegen afwijzing, kan het zijn dat je voorzichtiger wordt. Op zich niets mis mee, maar kijk uit dat je ‘je spontane zelf’ niet verliest en je jezelf niet afsluit voor de liefde.  

 

Het is heel begrijpelijk dat je wat voorzichtiger wilt zijn omdat je geen blauwtje wilt lopen. Maar besef ook: wie niet waagt wie niet wint! Wat vind je erger: een blauwtje lopen of de liefde van je leven mislopen omdat je niet op hem of haar af durfde te stappen of niet voor hem of haar open stond? Ben je banger om constant afgewezen te worden of de rest van je leven als eenzame single door te brengen? Als mensen op hun sterfbed gevraagd wordt waar zij het meeste spijt van hebben, dan zijn dit vooral dingen die zij niet hebben gedaan in plaats van dingen die zij wel hebben gedaan, maar welke niet goed uitpakten. De houding ‘wie niet waagt wie niet wint’ helpt daarom om je niet negatief te laten beïnvloeden in je datinggedrag in de toekomst. Laat die ene persoon (of al die verkeerde matches) niet jouw kans op liefde in de toekomst verpesten!  

 

Afwijzing is niet persoonlijk

We trekken afwijzing vaak erg persoonlijk aan, alsof wij iets verkeerd hebben gedaan, of erger nog: verkeerd zijn. Maar vaak is het gewoon een kwestie van de verkeerde match. Zie het als een sollicitatiegesprek. Als je niet wordt aangenomen voor de baan kan het goed zijn dat het gewoon niet de functie voor jou was en ben je ergens anders veel beter op je plek. Een advocaat wordt bijvoorbeeld ook niet aangenomen als timmerman. Niet omdat hij niet goed is (hij is een superadvocaat) maar omdat hij als timmerman niet op zijn plek zit. Zo is het ook met daten. Met jou is niets mis, met de ander ook niet, maar samen zijn jullie misschien gewoon geen passend stel.  

 

Het kan ook dat je al een paar keer bent afgewezen en daarom denkt ‘zie je wel, niemand vindt mij leuk’. Onthoud dan, voor ieder is er een bepaald publiek. Denk bijvoorbeeld aan een filmster. Duizenden mensen kunnen géén fan zijn, maardat betekent niet dat hij of zij geen goede acteur/actrice is. Er zijn genoeg andere mensen die wél fan zijn. Niemand valt bij iedereen in de smaak. Zelfs Leonardo DiCaprio niet! Er zullen altijd een hoop mensen zijn die niet bij je passen of je niet leuk vinden. Gelukkig hoef jij er maar eentje te vinden die wel bij je past.  

 

Omgaan met afwijzing tip: houd moed!

Een laatste tip: houd de moed erin en onthoud: rejection is God’s way of protection. De juiste persoon is niet de persoon met de leukste eigenschappen maar diegene die ook voor jou kiest. Als je maar gemeen hebt dat je elkaar helemaal fantastisch vindt! En als het weer niet de juiste persoon was, dan betekent het dat er een nog leuker iemand in de toekomst op je wacht! Onthoud ook: omgaan met afwijzing komt met de tijd.

 

Deze blog is geschreven door Miss Psychology. Miss Psychology bestaat uit een team van psychologen die sessies (live of via Skype) aanbieden om je te voorzien van de juiste motivatie, nieuwe inzichten en oplossingen voor jouw specifieke situatie. De nadruk ligt niet alleen op de moeilijkheden waar je mee worstelt, maar vooral op jouw persoonlijke ontwikkeling en doelen om met meer zelfvertrouwen en geluk in het leven te staan. Interesse? Neem contact op voor een gratis telefonisch intakegesprek van vijftien minuten. Boek een sessie via de website van Miss Psychology.

 

Terug naar overzicht