Maak gratis een profiel aan

Onbegrensde liefde

10-5-18 - Een latrelatie kan erg lastig zijn: kun je de ander wel vertrouwen? Wanneer zien jullie elkaar weer? Wij doen inspiratie op uit het dierenrijk en nemen een voorbeeld aan de 'tortel ooievaars' uit Kroatië.

Maak gratis een profiel aan

Acht maanden per jaar overwintert ooievaar Klepetan in Zuid-Afrika. Maar zodra de lente weer in zicht komt, vliegt hij 14.500 kilometer naar het noorden. Terug naar Kroatië, want daar wacht de liefde van zijn leven: Malena. Zij overwintert niet in het zuiden, want sinds ze in 1993 werd neergeschoten door jagers kan ze niet meer vliegen. Al 16 jaar op rij blijkt de liefde tussen Klepetan en Malena bestand tegen de fysieke afstand die dit elke winter tot gevolg heeft, zo valt te lezen op de website van het AD.
 

Lang leve LAT

In maart keert Klepetan steevast terug, om te paren met zijn Malena. Inmiddels heeft dit ertoe geleid dat het stel al 62 kleintjes heeft gekregen. Na acht maanden letterlijk en figuurlijk droogstaan in Zuid-Afrika wil dat wel. Het is één van de voordelen van een goede latrelatie; de momenten waarop je samen bent worden extra speciaal. Maar Klepetan keert niet alleen terug voor het plezier.

Tijdens zijn tijd in Kroatië leert hij zijn nakomelingen vliegen, zodat ze begin augustus met hem mee kunnen naar Zuid-Afrika. Malena blijft dan weer alleen achter. Helemaal alleen is ze echter niet: ze wordt in de wintermaanden goed verzorgd door de 71-jarige weduwnaar Stjepan Vokic, in een geïmproviseerd Afrika. Een opslagplaats met een verwarming en een nest. Dat is ook wel even lekker als je de hele zomer je vrijbuitende man en jonge kinderen over de vloer hebt gehad. Door de latrelatie houdt Malena haar eigen leven en haar eigen plek.
 

Beer van een ooievaar

Toch zal het ook niet altijd makkelijk zijn voor haar. Want wie weet wat Klepetan allemaal uitspookt in Zuid-Afrika, waar hij elk jaar na duizenden kilometers vliegen afgetraind aankomt. Terwijl zij ergens in een afgelegen dorp tv kijkt met een ouwe vent, zonder een soortgenoot in de beurt. Een goede lange afstandsrelatie kan dan ook niet zonder vertrouwen. Het gunnen van de vrijheid die je zelf ook verlangt.

Maar als dat vertrouwen er is, dan kan het; een relatie terwijl je acht maanden per jaar 14.500 kilometer van elkaar bent verwijderd. Dus laat je inspireren door deze 'tortel ooievaars' en filter je potentiele dates een keer niet op locatie!

 

Deze blog is geschreven door Niek van Drie. Op zijn website www.degrotevandrie.nl schrijft hij over alles wat hem bezighoudt. En dat is een hoop...!

 

 

 

Terug naar overzicht