Maak gratis een profiel aan
keuzestress

Online daten anno 2018: eerste hulp bij keuzestress

1-2-2018 - Eén op de drie vrijgezellen doet tegenwoordig aan online dating. Het levert een zee aan potentiële partners op. En dat leidt nogal eens tot keuzestress.

Maak gratis een profiel aan

Sta jij regelmatig in de supermarkt naar het schap met chocoladerepen te staren, omdat je niet kunt kiezen tussen de smaken framboos met knettersuiker en karamel met zeezout? En ga je dan van ellende maar zonder reep naar huis? Dat is goed voor de lijn, zeker, maar diezelfde keuzestress kan in het geval van online daten ook je liefdesleven gaan beheersen. Of zoals het bij de NOS wordt verwoord: “Wat als er na de volgende swipe een leukere match is?”

 

Scharrelen 2.0

Want of je nu een datingsite of een datingapp gebruikt, of allebei, je kunt blijven scrollen en swipen tot je erbij neervalt. Het maakt het zoeken naar een potentiële partner een stuk makkelijker, maar het vinden van ‘de juiste’ partner alleen maar moeilijker. Een psycholoog legt het aan de NOS als volgt uit: “Geef een mensenbrein veel concurrerende opties en het verlamt. Het kan de gevolgen van alles keuzes niet overzien en vindt daardoor geen van de keuzes bevredigend.”

 

Net als bij de chocoladerepen. Maar waar je een chocoladereep niet eerst even mag proeven, zijn er bij het daten tegenwoordig genoeg opties om het eerst even met iemand te proberen. Van een ‘twarrel’ (een twijfelachtige scharrel), tot een ‘kwarrel’ (een kwaliteitscharrel) en een ‘prela’ (het stadium net voor de relatie); allemaal zijn ze bedoeld om zeker te weten dat die persoon wel echt de beste keuze is.

 

Kauwen op een broccoli

Het levert een hoop gehannes met relatiestatussen op. En waarom eigenlijk? Stel dat je in de supermarkt hebt gekozen voor een reep met framboos en knettersuiker. En die zit je vervolgens thuis op de bank lekker naar binnen te werken. Dan zit je toch ook niet te denken: ‘In de supermarkt liggen nog twintig andere smaken die misschien beter bij me passen.’ Nee, want je zit te genieten van de reep die je in je handen hebt.

 

Dus heb jij op Relatieplanet iemand gevonden waar je het leuk mee hebt, maak je dan niet te druk over de vraag of die persoon wel de beste keuze is. Als je in plaats van een chocoladereep op een broccoli zit te kauwen, dan had je dat na de eerste drie happen wel doorgehad. Dus geniet ervan!

 

Deze blog is geschreven door Niek van Drie. Op zijn website www.degrotevandrie.nl schrijft hij over alles wat hem bezighoudt. En dat is een hoop...!

 

 

 

 

Terug naar overzicht