Maak gratis een profiel aan
Lactosevrije milkshake

Recept voor een romantische lactosevrije milkshake

22-5-2017 - Heb je een leuke date gescoord, blijkt je wederhelft geen zuivelproducten te nuttigen. Wij hebben het perfecte recept voor de Mexicaanse horchata, een milkshake zonder zuivel.

Kies voor een betaald lidmaatschap!


Nuttigt jouw date geen zuivelproducten? Of dit nu komt door een allergie, dieet, levensovertuiging of ingebeelde klachten, je zit er maar mooi mee. Waarom? Omdat er niets romantischer is dan samen een milkshake delen. En als het even kan met een hamburger en een patatje ernaast. 
 

Milk-less shake

Oke, zonder zuivel mag het eigenlijk geen milkshake heten. Trekken wij ons niets van aan want deze overheerlijke horchata lijkt wel op een milkshake. Je kunt hem zo drinken, serveren met ijs, opgeklopte kokosmelk gebruiken om een echte dikke lactosevrije milkshake structuur te krijgen. Eigenlijk kun je ermee doen wat je wilt, zo lang je hem maar serveert met twee rietjes. Tenzij je al meteen duidelijk wilt maken "that you don't share food". In dat geval moet je je datingskills nog eens heroverwegen ;)

 

De ingrediënten

Horchata is een drankje dat al eeuwenoud is en het is net salsa; iedereen maakt hem anders en je kunt er dus ook alle kanten mee op. Je kunt eventueel wel gebruik maken van zuivelproducten, gecondenseerde melk, amandelen of je kunt deze weglaten. Wat wij gebruikten is 200 gram rijst, 1 liter water, 400 milliliter kokosmelk, 80 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker en twee keer 2 theelepels kaneelpoeder.

 

Blend it up!

Deze Mexicaanse lekkernij heeft even voorbereiding nodig. Je begint met de rijst, een halve liter water en twee theelepels kaneel samen in een blender te doen. Zet de blender aan laat alles enkele minuten goed doordraaien zodat de rijst verpulverd wordt. Als je na een minuut of 4 ziet dat de rijst goed klein begint te worden, voeg je de rest van het water toe en laat je alles nog enkele minuten draaien in de blender. Giet de inhoud van de blender in een maatkan of grote schaal en sluit deze bij voorkeur met een deksel af. Laat dit mengsel ongekoeld minimaal 8 uur staan om de rijst te laten weken.

Als je mengsel voldoende rusttijd heeft gehad, roer je alles een keer goed door en zeef je het mengsel. De rijstprut die overblijft, gooi je weg. Het vocht dat overblijft is de basis voor je horchata. Hieraan voeg je de kokosmelk, suiker, vanillesuiker en twee theelepels kaneelpoeder toe. Roer alles goed door elkaar en zet nog een uurtje in de koelkast zodat je horchata goed koud is.

 

Kleed je horchata aan

Wij vinden horchata het lekkerst als we hem drinken met ijsklontjes en zonder verdere poespas. Natuurlijk kun je ook los gaan en de ijsklontjes weglaten. In plaats daarvan kun je hem serveren met een flinke toef slagroom op plantaardige basis een kaneelstokje ter garnering en wat kaneelpoeder over de slagroom gestrooid.

 

Picknick, barbecue of ijsjes

Met dit recept maak je ruim een liter horchata dus ook tijdens de picknick of een barbecue kun je mooi voor de dag komen met dit bijzondere drankje. Wederom kun je mensen versteld doen staan met jouw kookkunsten. Je kunt zonder te liegen vertellen dat je er eigenlijk twee dagen mee bezig bent. En komt niet alles op, of wil je echt indruk maken, giet de horchata dan in ijsvormpjes om er ijsjes van te maken. Of maak er ijsblokjes mee om je volgende horchata mee te koelen in plaats van met gewone ijsblokjes.

 

Zo, wederom kun jij indruk maken met je culinaire meesterbrein. Graag gedaan :) En als je gaat experimenteren met de horchata zijn we benieuwd hoe jij hem maakt en hoe hij in de smaak valt. Wij proosten alvast op je volgende date en wanen ons even helemaal rock 'n roll vegan.

 

Deze blog is geschreven door Sergio en Linda van TalkNomzToMe. Ze hebben een passie voor lekker eten. Wat begon met eens een keer samen in de keuken staan omdat het toevallig zo uitkwam, is inmiddels bijna een vaste gewoonte geworden. Soms om nieuwe dingen uit te proberen, nooit om even vlug iets in elkaar te flansen, maar wel altijd om te genieten.

 

Terug naar overzicht