Maak gratis een profiel aan
Romantische gerechten

Romantisch dessert voor Kerst: tiramisu

23-12-2017 - Als er één romantisch dessert is dat bij de koude dagen hoort, is het tiramisu. Lees hier hoe je de perfecte tiramisu maakt.

Kies voor een betaald lidmaatschap!

 

Klassiek of modern

De echte tiramisu maak je met lange vingers. Gelukkig is een recept een richtlijn en geen vast gegeven, dus je kunt ook kiezen voor Bastogne koeken, speculaasbrokken of pepernoten en daar houden we van. Lekker doen waar je zelf zin in hebt.

 

Ook kun je variëren met de sterke drank die je gebruikt. Amaretto is het go-to drankje. Natuurlijk kun je ook een alcohol-vrije tiramisu maken. Of je kiest voor chocoladejenever, rum, Kalua, Tia Maria of een andere (koffie-)likeur die je lekker vindt.

 

Zoals het hoort

Als je een tiramisu maakt 'zoals het hoort' kun je geen kleine portie maken. Ga er voor dit recept dus vanuit dat je dessert eigenlijk je hoofdgerecht vervangt (net zoals wij het doen), of dat je voor twee dagen een dessert maakt.

 

Laat 75 ml ongeklopte slagroom en 200 gram mascarpone op kamertemperatuur komen. Zet verder een kopje espresso, een glaasje Amaretto, twee eieren, 30 gram suiker, 100 gram lange vingers en twee eetlepels cacao klaar.

 

De bereiding

Splits de eieren en doe de eiwitten weg, deze worden niet gebruikt voor dit recept. Klop de eidooiers met de suiker romig. Klop in een tweede kom de slagroom lobbig (net niet helemaal stijf).

 

Klop de mascarpone door de eidooiers met suiker. Wanneer dit goed gemengd is, schep je de slagroom er doorheen tot een egaal mengsel ontstaat.

 

Schenk de espresso samen met de Amaretto in een kommetje en dip hier één voor één de lange vingers helemaal in onder. Leg de lange vingers na het dopen in de schaal waarin je de tiramisu wilt maken.

 

Wanneer de bodem van de schaal is bedekt met lange vingers smeer je hier de helft van je mascarpone mengsel overheen. Dip nu de rest van de lange vingers en leg een tweede laag in de schaal. Hier overheen gaat het tweede deel van het mascarpone mengsel.

 

Gebruik een theezeefje om het cacaopoeder mooi over de bovenkant van je tiramisu te verdelen. Laat de tiramisu minimaal een uur in de koelkast opstijven voordat je hem serveert.

 

Feestelijk

Wil je de tiramisu extra feestelijk maken, breng dan de tweede laag van het mascarpone mengsel aan met een spuitzak. Door allemaal kleine torentjes naast elkaar te maken ziet het er extra feestelijk uit. Eventueel kun je ervoor kiezen om naast de cacaopoeder ook nog wat chocolade schaafsel over de bovenkant te strooien.

 

Deze blog is geschreven door Sergio en Linda van TalkNomzToMe. Ze hebben een passie voor lekker eten. Wat begon met eens een keer samen in de keuken staan omdat het toevallig zo uitkwam, is inmiddels bijna een vaste gewoonte geworden. Soms om nieuwe dingen uit te proberen, nooit om even vlug iets in elkaar te flansen, maar wel altijd om te genieten. 

 

Terug naar overzicht