Maak gratis een profiel aan
rouwverwerking

Rouwverwerking: tweede liefde na overlijden partner

25-2-2018 - Nabestaanden kunnen worstelen met het invullen van hun leven na het verlies van een partner. Monuta onderzocht of er ruimte is voor een nieuwe of tweede liefde na het overlijden van een partner.

Maak gratis een profiel aan

 

Waar je eerst al je lief en leed kon delen, valt het zwaar als je er ineens alleen voor staat.

 

Met name dagen als Valentijnsdag of kerst hebben een extra zware lading. Je denkt terug aan alle mooie herinneringen en bent tegelijkertijd verdrietig omdat je dit niet meer kunt delen met een partner. Het is vaak lastig om je voor te stellen dat je ooit weer een nieuwe relatie hebt. Het vinden van een nieuwe relatie, is ook niet het eerste waar je aan denkt na het overlijden van je partner.

 

Je zit nog vol in de rouwverwerking en het is lastig om invulling aan je leven te geven. Een groot deel - 55% - van weduwen en weduwnaars denkt niet dat hun overleden partner gewild zou hebben dat ze alleen achterblijven. Toch geeft het hebben of nadenken over een nieuwe liefde schuldgevoelens bij een grote groep.

 

Geluk van de kinderen gaat voor

Voor alleenstaanden met kinderen gaat vaak het geluk van de kind(eren) voor het eigen geluk. Een kleine groep – 14% - denkt dan ook dat de kinderen bezwaar zouden hebben tegen een nieuwe relatie. Uit de praktijk blijkt echter dat nieuwe liefdes niet worden beëindigd als de kinderen de relatie niet accepteren. Het overkomt je, je wordt verliefd en dan is het vaak al te laat.

 

Gelukkig blijkt uit het onderzoek dat het overgrote deel van de kinderen – 81% - vindt dat het geluk van de ouder voorgaat. Wel geeft een vijfde van de kinderen aan moeite te hebben met een nieuwe relatie van de overgebleven ouder. Dit is vooral het geval bij kinderen in de leeftijd van 25 tot 44 jaar.

 

Een nieuwe relatie binnen een jaar

Er is geen termijn waarbinnen het gepast is een nieuwe relatie aan te gaan. Toch vindt een derde van de ondervraagden dat het niet gepast is om binnen een jaar na het overlijden van een partner een nieuwe relatie aan te gaan. Een flinke groep weduwe en weduwnaars vindt het ook eng om een nieuwe relatie aan te gaan. Je weet namelijk maar al te goed hoe het voelt om iemand te verliezen en vindt het eng je weer open te stellen.

 

Opvallend detail is dat vooral mannen aangeven niet alleen te kunnen zijn en al snel een nieuwe relatie te wensen. Het belangrijkste is dat je altijd moet doen wat goed voelt. Er hangt geen termijn aan het vinden van een nieuwe liefde. Als je hiervoor open staat komt er vanzelf iemand op jouw pad. Een platform als Relatieplanet kan, ook bij rouwverwerking, helpen bij deze zoektocht en jou een nieuwe kans op een mooie liefde geven. 

 

De resultaten van het onderzoek van Monuta kun je hier vinden.

 

 

 

 

Terug naar overzicht