Maak gratis een profiel aan

Samen alleen

26-7-2018 - Uit cijfers van het CBS blijkt dat er ruim 3 miljoen alleenstaande Nederlanders zijn. Maar, betekent dit ook dat we eenzaam zijn?

Maak gratis een profiel aan

Alleen is ook maar alleen. Of toch niet? Want ondanks dat er drie miljoen alleenstaanden zijn in Nederland, betekent dat niet dat ze allemaal eenzaam zijn. Onder alleenstaanden verstaat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) namelijk ook mensen met een latrelatie. Toch is het overgrote deel van de alleenstaanden, bijna vier op de vijf, echt ‘alleen’. Oftewel, zonder relatie.

 

Ja, ik wil. Niet. Meer.

Het is dan ook een flinke toename vergeleken met de cijfers uit 1947, toen Nederland slechts 247.000 alleenstaanden kende. Volgens het CBS valt dit te verklaren door een verandering van normen en waarden. Zo was vroeger het overlijden van de partner de belangrijkste reden om alleen te komen staan. Tegenwoordig is ruim de helft van de alleenstaanden überhaupt nog nooit getrouwd geweest. Ook zijn scheidingen sinds 1971 een steeds grotere rol gaan spelen in de toename van het aantal alleenstaanden.

 

Daarnaast zijn er dus mensen die ervoor kiezen om alleen te blijven wonen, ondanks dat zij een relatie hebben. Vooral mensen tot dertig jaar combineren zelfstandig wonen met een relatie. Meer van 90 procent van deze jonge ‘latters’ wil op termijn wel samenwonen of trouwen. Ze moeten waarschijnlijk alleen nog even hun wederhelft overtuigen.

 

Genoeg vissen in de zee

Ondanks dat deze groep op een bepaald moment de status van alleenstaande zal gaan verliezen, blijft het aantal alleenstaanden groeien: naar verwachting van het CBS zullen over dertig jaar 3,6 miljoen Nederlanders alleen door het leven gaan. Dat is één op de vier volwassen inwoners.  Sommige mensen zullen daar bewust voor kiezen, maar voor wie dat niet geldt: geen paniek, met zoveel alleenstaanden zijn er genoeg vissen in de zee. Geen reden dus om eenzaam te zijn!

 

Deze blog is geschreven door Niek van Drie. Op zijn website www.degrotevandrie.nl schrijft hij over alles wat hem bezighoudt. En dat is een hoop...!

 

 

 

Terug naar overzicht