Maak gratis een profiel aan

Smileys: digitale lichaamstaal tijdens het daten

24-5-2018 - Smileys geven emotie aan jouw digitale bericht. Waar komen deze icoontjes eigenlijk vandaan en hoe gebruik je ze tijdens het online daten?

Maak gratis een profiel aan

De tijd dat smileys alleen gebruikt werden door tieners met razendsnelle duimen ligt voorgoed achter ons. De expressieve icoontjes zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze dagelijkse communicatie: in 2015 werd '😂' zelfs uitgeroepen tot woord van het jaar door het prestigieuze Oxford Dicitionaries. Hoe hebben de smileys hun plek veroverd? En - nog belangrijker - hoe gebruik je ze tijdens het daten?
 

De smiley als motivatie

Hoewel er vele verschillende verhalen de ronde doen, wordt Harvey Ball het vaakst genoemd als de officiële bedenker van de smiley. Hij kreeg in 1963 de opdracht van een verzekeraar om een lachend, blij gezicht te ontwerpen om hiermee de moreel van de werknemers te verhogen- en met succes! In 1999 werd dit idee door Japanse kunstenaar Shingetaka Kurita verder uitgewerkt en ontstonden de 'emoji' voor mobiel gebruik: symbolen waarmee informatie, maar ook gevoel en intonatie aan berichten konden worden toegevoegd.
 

Intonatie is alles

Iraanse psycholoog Mehrabian onderzocht dat slechts 7% van de menselijke communicatie over woorden gaat: maar liefst 55% gaat om lichaamstaal en 38% om stemklank en intonatie. Aangezien onze communicatie tegenwoordig voor een groot deel digitaal verloopt (zoals bij online daten), is het logisch dat smileys een steeds prominentere rol gaan spelen in onze 'gesprekken'. Met deze simpele, doch ingenieuze icoontjes kunnen wij gevoelens weergeven die we anders moeilijk kunnen uitdrukken. Kijk alleen al het verschil tussen 'hoe gaat het?' of 'hoe gaat het? 😉': het is direct een hele andere manier om een potentiele date te benaderen!
 

Dat we graag digitaal onze liefde en affectie uiten, blijkt wel uit de lijst van meest populaire smileys van Nederland: naast 'huilen van het lachen😂' sturen wij ook graag 'hartjes ogen', de knipoog, het lief lachende gezichtje en hartjes naar elkaar.

 

Relatieplanet heeft er dan ook voor gekozen om onder andere deze smileys te introduceren op de site, om zo nog makkelijker (en vooral leuker) contact te leggen met je matches. Aarzel dus niet en toon je interesse door te flirten😉, te grappen😜 of te complimenteren😍. Wie weet levert het je wel je perfecte match op!
 

Ontdek de smileys

 

 

 

Terug naar overzicht