Maak gratis een profiel aan

Sneller de juiste match selecteren bij het daten

22-06-2020 - Om sneller de liefde te vinden begint het allereerst met de juiste selectie. Lees in deze blog op welke 2 punten jij kan letten zodat je niet je tijd verspilt door de verkeerde te daten!

Om sneller de liefde te vinden begint het allereerst met de juiste selectie.

 

Ga maar na wat voor ellende het met zich mee brengt als je de verkeerde date. Je hebt geen zin om je tijd te verspillen aan iemand die het toch niet voor je is natuurlijk. Maar er is nog een gevaar van waaraan je jezelf blootstelt wanneer je de verkeerde date. Het is onzettend destructief voor je eigen waarde! Wanneer het geen goede match is dan loopt het niet soepel en dan bestaat de neiging om te denken dat dit door onszelf komt! We denken dan: “ow ik doe het verkeerd”. We raken verward en weten niet meer wat we moeten doen. Dan gaan we aan onszelf twijfelen, wat je alleen maar uit je kracht haalt! Wees daarom waakzaam op of je de juiste date!
 

Maar hoe doe ik dat dan? Zul je misschien denken?
Nou laten we beginnen met stap 1.
 


Selectie STAP 1: Wat zijn je grenzen?

Om te weten wat je WEL wilt, zullen we eerst beginnen met te kijken naar wat je NIET wilt. Denk bijvoorbeeld aan je verleden, hoe werd er met je omgegaan?

 

Algemene grenzen

Soms heb je met gedrag te maken wat simpelweg niet door de beugel kan. Dit zijn harde grenzen die voor iedereen gelden. Denk daarbij aan:

●      Mishandeling & Agressie

●      Misbruik

●      Verwaarlozing

Je wilt meteen de stekker eruit halen wanneer dit voorkomt.

 

Persoonlijke grenzen

Andere grenzen zijn minder duidelijk en vormen zich pas na een opstapeling van x aantal rode vlaggen.

Sommige gedragingen zijn rode vlaggen, hierin wil je kijken of het het gedrag een uitzondering is en eenmalig voorkomt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij manipulatie en spelletjes spelen. Ieder van ons manipuleert bij tijd en wijle, want vaak gebeurd het onbewust. Wanneer je dit gedrag spot, geef het terug aan die ander. Wellicht is die ander zich er helemaal niet van bewust en dan krijgt hij of zij een kans om erop te letten en zijn of haar gedrag te corrigeren. Blijft de manipluatie aanhouden of blijft de persoon spelletjes spelen, dan is er vaak sprake van een patroon.

In dat geval wil je als nog stoppen met daten van die persoon.

 


Selectie STAP 2: Wat wil je wel?

Nu we weten wat we niet willen is het ook belangrijk om te kijken naar wat je wel wilt. Om hierachter te komen is het nodig om een duidelijke visie te hebben over wat voor soort relatie je wilt voor nu en in de toekomst. Hierbij willen we kijken wat je minimale behoeften zijn en wat je wensen zijn.

 

Minimale behoeften

Minimale behoeften zijn vereisten. Iemand moet hier minimaal aan voldoen om jou te veroveren en zich jouw vriendin of vriend te noemen. Niet omdat je veeleisend bent, maar omdat het anders gewoon niet gaat werken. Wanneer iemand bijvoorbeeld niet stabiel en betrouwbaar is dan heeft een gezonde relatie weinig kans van slagen met zo een persoon. Welke minimale behoeften heb jij? Je doet er verstandig aan om in ieder geval deze minimale eisen aan je lijstje toe te voegen:

 

●      Iemand die emotioneel veilig is; volwassen communiceert (open en direct is over zijn behoeften) en duidelijke feedback kan geven ipv vaag doet of aanvalt of terugtrekt.

●      Iemand die emotioneel beschikbaar is

 

Wensen

Wensen zij verlangens. Het is niet broodnodig maar vormt een extraatje. Het kan een persoon extra leuk maken als hij of zij dit in huis heeft. Maar het is niet bepalend of het hierdoor gaat werken tussen jullie. Om een voorbeeld te geven: misschien is het erg leuk als die ander erg charmant is of ook geinteresserd is in politiek, maar als dit niet het geval is kan die persoon ook nog steeds een geschikte match met jou vormen.

 

Veelal gaat het mis omdat mensen zich laten veroveren door iemand die de ideale man of vrouw lijkt omdat ze voldoen aan iemand wensen. Maar vervolgens niet voldoet aan hun minimale behoeften, de basis zou je kunnen zeggen. Het is dan alsof je een relatie probeert op te bouwen zonder dat er een goed fundament is. Natuurlijk stort dat dan snel in elkaar.

 

Tip: Maak daarom voor jezelf een overzicht door een lijstje te maken en hierop je grenzen, wensen en minimale behoeften op te schrijven. Bewaar dit lijstje en wanneer je een nieuw persoon gaat daten, pak het lijstje er weer bij! Doordat liefde blind maakt kunnen we namelijk snel onze grenzen en behoeften uit het oog verliezen en dat is een recept voor drama!

 

Deze blog is geschreven door Susan Dechering, intuitief psycholoog op het gebied van de liefde. Of het nu gaat om het loslaten, verkrijgen of behouden van liefde, Susan helpt je graag doormiddel van persoonlijke sessies. Live of via Skype voorziet ze je van nieuwe inzichten en oplossingen voor jouw specifieke situatie. De nadruk ligt niet alleen op de moeilijkheden waar je mee worstelt, maar vooral op jouw persoonlijke ontwikkeling en dromen om met meer vertrouwen en te kunnen genieten van de liefde.

 

 

Terug naar overzicht