Maak gratis een profiel aan

Spelletjes spelen tijdens het daten: werkt het?

21-3-19 - Expres lang wachten met antwoorden, te laat komen bij een date of gewoonweg helemaal niet reageren: werkt het nu echt om in de liefde spelletjes te spelen?

Maak gratis een profiel aan

 

Je ziet het veel gebeuren: mensen spelen bewust of onbewust spelletjes in datingland. Online, maar ook door vrienden en om je heen worden er veel adviezen gegeven hoe je ‘hard to get’ kunt spelen, een man voor je kunt winnen of een vrouw snel het bed in kan krijgen. Het advies om spelletjes te spelen is er met een reden. Vaak werkt het namelijk ook, maar niet in alle gevallen. Het werkt in de zin dat het je beschermt tegen gezichtsverlies, het je ego in tact houd en het je natuurlijk aantrekkelijk maakt voor een ander.

 

Het aas wat je aan de haak hangt bepaalt het soort vis wat je vangt

Spelletjes spellen werken maar vaak alleen voor de korte termijn en bij een bepaald publiek.

Het spel zorgt ervoor dat je aantrekkelijk bent voor de ander, de ander is geïnteresseerd maar al snel verdwijnt de aantrekkingskracht als je stopt het spel spelen. Voor de korte termijn werkt het daarom prima om aantrekkelijk gevonden te worden, dus wil je gewoon wat scharrelen dan is het een spel spelen een goede strategie. Ben je geïnteresseerd in de lange termijn? Dan is dit gedrag meestal niet effectief.

 

Gemengde signalen leidt tot drama

Op de lange termijn houd je het spel namelijk niet vol. Vroeg of laat komt je ware aard naar boven en dat betekent dan het einde van het spel. Omdat jij je anders hebt voorgedaan, is het vaak nog maar de vraag of iemand geïnteresseerd blijft als je je ware kant laat zien. Meestal is dit niet het geval, zeker niet als je tegenover gestelde behoeften blijkt te hebben dan hoe jij het in eerste instantie hebt laten lijken.


Stel jij hebt je voorgedaan als iemand die bijvoorbeeld in vrije open relaties gelooft, dan ben je ineens een heel ander persoon als jij vervolgens laat merken dat je toch het tegenover gestelde wilt: een serieuze, monogame relatie. Natuurlijk kan dit ook andersom het geval zijn, misschien ben je niet op zoek naar niets serieus en wil je meerder partners tegelijkertijd zien, maar verwacht je dat een ander hier niet op staat te wachten en dus doe je je voor als een serieus monogaam persoon. Dit is niet waar de ander in eerste instantie in geïnteresseerd is en de kans bestaat dat het op teleurstelling zal uitlopen. De kans is groot dat de ander zal afhaken of zich misschien wel bedonderd voelen. Kortom: spelletjes spelen kan, maar er is geen weg terug om vervolgens je ware aard te laten zien. Je kunt niet en de persoon zijn met bepaalde wensen en voorkeuren en dan ineens een ander persoon met interesses die er haaks op staan. Deze gemengde signalen zorgen voor veel verwarring, teleurstelling en drama.

 

De juiste afschrikken

Niet alleen zorgen gemengde signalen ervoor dat een persoon afhaakt omdat jij niet bent zoals jij je hebt voorgedaan, maar ook heb je kans dat je diegene die wel bij jou past vanaf het begin misloopt. Als jij bijvoorbeeld een spel speelt waarbij je het doet lijken dat je niet serieus bent en heel vrij in de liefde staat (terwijl je eigenlijk een serieuze relatie wilt maar te bang bent om hiervoor uit te komen), dan kan het gevaar zijn dat je die persoon die ook op zoek is naar een serieuze partner al meteen afstoot. Het is dan niet duidelijk dat jullie eigenlijk hetzelfde willen.

 

 

Duidelijke communicatie

Je wilt daarom duidelijk een keuze maken van wat het is waar je naar opzoek bent en vanaf het begin duidelijk en consistent hierover communiceren bij het daten. Kies je methode of strategie en houd je hieraan. Ben je geïnteresseerd voor de korte termijn? Dan zijn spelletjes prima. Wil je een langdurige relatie? Heb de moed om hier eerlijk over te zijn. Wees er dan gerust op dat je iemand die dat ook wilt nooit kan wegjagen door hier eerlijk voor uit te komen. Als een ander afhaakt, was diegene toch al niet zo geïnteresseerd. Mensen die je afschrikt door eerlijk uit te spreken waar je naar op zoek bent, willen gewoon niet hetzelfde. Hierdoor vallen mensen af die niet bij je passen en bespoedigd dit dus alleen maar het selectieproces!

 

 

Deze blog is geschreven door Susan Dechering, intuitief psycholoog op het gebied van de liefde. Of het nu gaat om het loslaten, verkrijgen of behouden van liefde, Susan helpt je graag doormiddel van persoonlijke sessies. Live of via Skype voorziet ze je van nieuwe inzichten en oplossingen voor jouw specifieke situatie. De nadruk ligt niet alleen op de moeilijkheden waar je mee worstelt, maar vooral op jouw persoonlijke ontwikkeling en dromen om met meer vertrouwen en te kunnen genieten van de liefde.

 

 

Terug naar overzicht