Maak gratis een profiel aan
datingfraude

Stop datingfraude!

27-2-2017 - Elk jaar worden in Nederland honderden mensen slachtoffer van datingfraude. En dat aantal is groeiende. De slachtoffers denken de ware te vinden via internet, maar komen bedrogen uit en verliezen soms tienduizenden euro’s.

Kies voor een betaald lidmaatschap!


Het gebruik van internet om een partner te vinden heeft de datingcultuur de afgelopen decennia ingrijpend veranderd. Nog nooit konden we met zoveel potentiële partners in contact komen, mensen die we anders waarschijnlijk nooit waren tegengekomen. Naast traditionele datingsites komen er ook iedere maand weer datingapps en -sites bij, van 50-plus datingsites tot datingapps gericht op Startrekfans, de allerrijksten en zelfs op basis van wat je allemaal niét leuk vindt (Hater).

 

Online daten is met de komst van populaire apps als Tinder en Happn geen taboe meer, iedereen doet het, van jong tot oud. Tinderbabies of Relatieplanethuwelijken, we kijken er niet meer van op. Maar helaas neemt met de toename van datingapps ook een ander, minder positief, verschijnsel een vlucht: steeds meer mensen worden slachtoffer van datingfraude.

 

Oplichtersbende

De schade van datingfraude is in Nederland op jaarbasis naar schattig zo'n 10 tot 15 miljoen euro, blijkt uit cijfers. De daders komen meestal uit West-Afrika, waaronder Nigeria. Wereldwijd misleiden ze mensen op zoek naar liefde en lichten ze op voor miljarden dollars. Hoewel mannen gevoeliger blijken voor datingfraude, zijn ook steeds meer vrouwen slachtoffer. De kater na afloop is niet mild. In het tijdschrift LINDA deden onlangs een aantal slachtoffers een boekje open over hoe hun geld was afgetroggeld door nepdroomprinsen. De vijf dames en een heer waren stuk voor stuk misleid door de verhalen (beroofd op vakantie, een zieke dochter etcetera) van de oplichtersbende. En allemaal waren ze voor duizenden euro's het schip ingegaan.

 

Signalen

De zogenaamde liefde was 'toevallig' nooit in staat om te facetimen, skypen of bellen, dus al het contact verliep via chatsessies. En allemaal hadden ze een verhaal om medelijden op te wekken. Zo zijn er meer signalen dat je te maken hebt met een fraudeur, die hun slachtoffers vaak heel nauwkeurig uitkiezen. Een weduwe bijvoorbeeld, of een alleenstaande moeder: ze kweken sympathie voor hun eigen situatie, maar luisteren ook vol aandacht naar de problemen van hun doelwit. Door non stop berichten te sturen, spelen ze in op emoties van hun slachtoffer en hopen ze in een recordtempo een 'relatie' op te bouwen.

 

Ook iets waar datingfraudeurs heel goed in zijn is spiegelen, al jouw interesses zijn toevallig ook die van hun. Je houdt van opera of moderne kunst, van hardlopen of yoga? Zij ook! De oplichters halen ook graag iemand uit zijn/haar comfortzone, door ze bijvoorbeeld seksueel getinte foto's te laten delen, waarmee iemand vervolgens weer eenvoudig te chanteren is. Tot slot fantaseren ze in rap tempo over een droomleven samen, ze doen alsof ze bijna met pensioen gaan, of vervroegd verlof uit het leger krijgen en dan alle tijd hebben om samen te zijn.

 

Betrouwbaar

Natuurlijk is online daten niet alleen maar gevaarlijk, maar vaak juist heel leuk. En fraude loert niet altijd om de hoek. Om oplichting uit te sluiten, helpt het om je alleen bij betrouwbare datingsites in te schrijven. Bij Relatieplanet heeft een strenge profielcheck hoge prioriteit, alles wordt handmatig gedaan, zeven dagen per week. De klantenservice is altijd geopend van 09.00 tot 21.00. Ook wordt geregistreerd vanaf welk IP-nummer een inschrijving afkomstig is, om zo eenvoudig inschrijvingen uit verdachte landen te blokkeren. Daarnaast is de betaalstraat uitgesloten voor gebruik vanuit bepaalde landen, de kans op datingfraude wordt op deze manier verkleind.

 

Privacy

Als klant van een datingsite moet je altijd opletten of je de privacyinstellingen zelf kunt beheren. Bij Relatieplanet kun je onder meer aangeven dat je foto niet getoond mag worden op de homepage van de site, dat de gemeente waar je woont niet te zien is, dat gratis leden je geen berichten kunnen sturen of dat sommige foto's uitsluitend te zien zijn voor degene met wie je correspondeert.

 

Om ervoor te zorgen dat het om de zoektocht naar een vaste relatie gaat, zijn oproepen voor snelle seks niet toegestaan en moeten profielfoto's aan bepaalde richtlijnen voldoen. Veel mensen blijken te liegen op hun datingprofiel, ze zijn eigenlijk nog getrouwd of roken als een ketter, terwijl ze beweren van niet. Bij Relatieplanet kun je onder ieder profiel de knop 'Dit profiel is niet OK' aanvinken, bijvoorbeeld omdat er ongepaste foto's op staan, het een nepprofiel blijkt of het gaat om mogelijke oplichting. Door een van de opties aan te klikken, wordt er melding gedaan bij de klantenservice. Bij ontvangst van een melding gaat er direct een profielcontroleur mee aan de slag.

 

De belangrijkste les voor iedereen die online op zoek gaat naar de liefde: als het te mooi is om waar te zijn, is het dit vaak ook zo. Luister naar je intuïtie en laat je vooral niet verblinden door mooie woorden. Met dat in het achterhoofd hoeft niets het vinden van de ware nog in de weg te staan.

 

Terug naar overzicht